PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 18 d. 11:59

L. Kasčiūnas: G. Landsbergis būtų geriausias kandidatas į EK

Lietuva

Laurynas Kasčiūnas ir Gabrielius Landsbergis. J. Elinsko ir J. Kalinsko/ELTA nuotr.

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA.LT


310177

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas tikina, kad konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis būtų geriausias kandidatas į Europos Komisiją (EK).

„Aš manau, kad Gabrielius Landsbergis būtų geriausias“, – Seime žurnalistams teigė L. Kasčiūnas, svarstydamas, kad pats partijos lyderis apie ambicijas siekti EK posto nekalba dėl to, jog yra kuklus žmogus.

„Aš gi dirbu su juo, matau kaip jis dirba kaip užsienio reikalų ministras – jis ir aktyvus, ir jaučia tas visas dilemas, ir ne šiaip tradicinis diplomatijos vadovas, kuris plaukia pasroviui, o ir pavairuoja. Ir tikrai tas komplimentas, kad Lietuva dažnai boksuojasi virš savo svorio kategorijos, tai ir užsienio reikalų ministro nuopelnas“, – pagyrų partijos lyderiui negailėjo politikas.

L. Kasčiūnas įsitikinęs, kad Lietuva dar nevėluoja gali pakonkuruoti dėl svarbių EK portfelių.

„Gabrielius ar kiti kandidatai, kurie yra iš Europos liaudies partijos šeimos, kuri formuoja iš esmės komisiją, kurios pirmininkė yra komisijos, tai mes tikrai turime tuos svertus, galias ir galima dėl tų pozicijų pakovoti“, – sakė jis.

Pats politikas tikina apie galimybę dirbti EK nesvarstantis.

ELTA primena, kad Lietuvoje jau kurį laiką tęsiasi diskusijos dėl Lietuvos kandidato į EK. Kol kas neoficialiai kalbama, jog į postą Briuselyje taikosi užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Tačiau nei ministras, nei premjerė Ingrida Šimonytė, kuri ir pateiks Lietuvos atstovo kandidatūrą, tokios intencijos aiškiai bei viešai neišsakė.

Seime ministro galimybėmis tapti eurokomisaru abejojama. Tiek opozicijai priklausantys parlamentarai, tiek dalis valdančiųjų viešai yra pasakę, kad tokiai kandidatūrai nepritartų.

Savo ruožtu prezidentas Gitanas Nausėda, kurio pritarimas yra būtinas deleguojant Lietuvos atstovą į EK, ne kartą leido suprasti, jog G. Landsbergio kandidatūros nebūtų linkęs palaikyti. Jis yra pareiškęs, jog matytų geresnių kandidatų už G. Landsbergį šioms pareigoms eiti.

Be to, šalies vadovas yra nurodęs, jog I. Šimonytei įvardijo pavardę žmogaus, kuris, jo įsitikinimu, galėtų būti deleguojamas Lietuvos atstovu į EK.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.