PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Spalio 8 d. 17:34

Kyjivo teismas leido suimti iš Moldovos deportuotą Kremliaus ideologą D. Čistiliną

Pasaulis

Teismas / Unsplash

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA.LT


322767

Kijevo Ševčenkivskio rajono teismas iš Moldovos deportuotam Rusijos ginkluotos agresijos ideologui Dmitrijui Čistilinui pritaikė kardomąją priemonę – suėmimą iki gruodžio 4 dienos be galimybės sumokėti užstatą.

Ukrainos generalinės prokuratūros prokuroras Oleksandras Safarianas tai sakė naujienų agentūrai „Ukrinform“.

„Teismas patenkino prašymą ir parinko D. Čistilinui kardomąją priemonę – suėmimą iki gruodžio 4 dienos be galimybės sumokėti užstatą“, – sakė jis.

O. Safarianas pažymėjo, kad dvigubą Ukrainos ir Rusijos pilietybę turinčiam D. Čistilinui buvo pateikti kaltinimai dėl valstybės išdavystės ir Rusijos ginkluotos agresijos prieš Ukrainą pateisinimo.

Tyrimo duomenimis, įtariamasis gyvena Rusijoje ir yra aktyvus kovotojas už „rusų pasaulį“. Prasidėjus plataus masto Rusijos ginkluotai agresijai prieš Ukrainą, jis ėmė aktyviai ir viešai ją neigti, ir, veikdamas kartu su Rusijos pareigūnais bei politikais, kūrė ir įgyvendino informacinio karo su Ukraina strategiją, siekiant kuo greičiau integruoti ją į Rusijos įtakos sferą.

Be to, įtariamasis buvo atvykęs į Moldovą vykdyti savo kuratorių, ypač buvusio Rusijos prezidento patarėjo, užduoties – propaguoti Rusijos naratyvus jos teritorijoje ir stiprinti valstybės agresorės informacinę įtaką suverenios valstybės vidaus ir užsienio politikai.

Moldovos specialiosios tarnybos nustatė, kad įtariamasis kelia grėsmę jos nacionaliniam saugumui, ir deportavo jį į Ukrainą, kur vyras buvo sulaikytas įtariant jį įvykdžius keletą nusikaltimų.

Bylą tiria Ukrainos saugumo tarnybos pagrindinio tyrimų departamento darbuotojai.

Saugumo tarnyba antradienį paskelbė, kad kartu su užsienio partneriais ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba surengė specialią operaciją, per kurią sulaikė Kremliaus ginkluotos Rusijos agresijos ideologą D. Čistiliną.

Teisėsaugos pareigūnai mano, kad 2016-2024 metais D. Čistilinas parengė Kremliui nemažai „analitinės medžiagos“, kurioje palaikė Rusijos ginkluotą agresiją ir laikinai užgrobtų Ukrainos regionų „integraciją“ į Rusiją.