PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugsėjo 11 d. 13:45

Kuriami akcentai svarbiems Kaišiadorių krašto įvykiams bei asmenims atminti

Kaišiadorys

EtapliusŠaltinis: Kaišiadorys 2024 informacija


317991

Rugsėjo 9 – 13 dienomis, Zauliškių kaime, prie Strėvos upės, vyksta viena iš projekto „Kaišiadorys – Lietuvos kultūros sostinė 2024“ veiklų – skulptorių pleneras „Kaišiadorių istorijos akcentai“. Plenero metu skulptoriai Gintaris Juozas Česiūnas, Pijus Česiūnas, Vilmantas Balynas, Gintaras Mykolaitis ir Martynas Bernatonis kuria atminties akcentus skirtus svarbiems krašto įvykiams bei asmenims atminti.

Kūryboje naudojamos monolitinės tradicinės medžiagos – akmuo, metalas. „Kūryba kaip ir gyvenimas – nuostabus žaidimas, atspindintis nuotaikas, emocijas, mąstymą.” – apie plenero eigą sakė skulptorius ir plenero organizatorius Gintaris Juozas Česiūnas.

Plenero metu kuriami skulptūriniai elementai skirti šioms temoms:

*Įsimintina data Kaišiadorims – 1862 m. gegužės 9 d. pro Jatkonių kaimą ir Kaišiadorių dvarą pravažiavo pirmasis traukinys.

*Žymi krašto asmenybė – Prof. Viktoras Ruokis. Žymus Lietuvos mokslininkas agronomas, dirvožemininkas ir agrochemikas, lietuviškosios dirvotyros pradininkas, Lietuvos mokslų akademijos narys korespondentas, kuris nuo 1957 m. iki mirties gyveno Kaišiadoryse ir buvo viena spalvingiausių to meto miesto asmenybių.

*Pirmasis Kaišiadorių vyskupas Juozapas Kukta.

*Karininkas Pranas Gudynas. Mokytojas, karininkas, sportininkas, visuomenininkas, karo lakūnas, LR ministro pirmininko prof. A. Voldemaro adjutantas.

*Formos ir medžiagos sintezė. Apjungianti istorinius faktus ir sukurianti aliuziją į naujos, kasdienos istorijos fiksavimą.

Įsibėgėjus antrajai plenero dienai, akmens rieduliai ir metalo plokštės jau įgauna naujas formas, randasi faktūros ir nauji tūriai.

Ką atneš kitos plenero dienos? Sekite mūsų puslapį ir ten išvysite dienos rezultatus.

O rugsėjo 12 d. nuo 13 val. lauksime JŪSŲ svečiuose, kur galėsite ne tik išvysti darbus, bet ir užduoti rūpimus klausimus skulptoriams!

Iki susitikimo „Užstrėvio“ sodyboje, Zauliškių km., Kruonio sen., Kaišiadorių r. sav. (54.815819, 24.312643).