PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Spalio 21 d. 15:47

Kur „paslysta“ vadovai darbo pokalbių metu?

Lietuva

Sandra Norvilienė, Personalo skyriaus vadovė

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


325049

Sparčiai auganti įdarbinimo agentūra Lietuvoje UAB „Retiva“ pastebi, kad darbo pokalbiuose būna visko – ašarų, juoko, įtampos, pasidalinimų patirtimis, senų pažinčių atradimų ir nemalonių akimirkų abejoms pusėms, nepatogumų. Įprastai darbo pokalbį veda darbdavys (įmonės vadovas, skyriaus vadovas arba personalo skyriaus darbuotojas), tačiau būna atvejų, kada charizmos pilni kandidatai imasi iniciatyvos ir klausimus užduoda pirmieji.

Neretai galima pamatyti, kaip įmonių vadovai socialiniame tinkle „Linkedin“ dalinasi siaubingiausiais, nemaloniausią patirtį sukėlusiais arba juokingiausiais darbo pokalbiais. Neabejotinai rastumėte ir vadovų/specialistų, kurie kiekvieną „liūdnai“ pasibaigusį darbo pokalbį su kandidatu aprašo socialiniame tinkle.

Darbo pokalbis žlugęs gali būti dar neprasidėjus, o to priežastis ne visada yra netinkamas kandidato elgesys. Neetiškas vadovo, personalo darbuotojo (įmonės atstovo) elgesys susitikimo metu yra tai, apie ką mažiau girdime, nes kandidatai tyli, pasidalina tik mažame rate arba iš viso apie tai nekalba.

„Kai pas mus į darbo pokalbius atvyksta kandidatai, jie mėgsta pasikalbėti ir atvirumo vedami papasakoja apie savo prieš tai turėtus darbo pokalbius ir kur niekada nenorėtų eiti dirbti. Nurodomos konkrečios įmonės, kartais net asmenys bei vardai ir pavardės, kurie darbo pokalbius pavertė, kaip vienas mūsų kandidatas yra sakęs, „TV pagalbos laida“. Mums, kaip darbuotojų nuomos ir įdarbinimo įmonei, ši informacija yra naudinga, nes siūlydami kandidatams laisvas darbo vietas mūsų klientų įmonėse, mes atsižvelgiame į prieš tai gautus atsiliepimus apie jas iš ten buvusių kandidatų“ – sako Retiva pardavimo projektų koordinatorė Monika B.

Įdarbinimo partneris UAB „Retiva“ kandidatams organizuoja nemažai darbo pokalbių klientų įmonėse, gauna atgalinį ryšį iš kandidatų apie netinkamus pokalbius, todėl dalinasi įžvalgomis, kokios klaidos kandidatui gali pažadinti pirmą mintį „Ar aš tikrai čia norėčiau dirbti?“.

ĮMONĖS ATSTOVAS PAMIRŠO KANDIDATO VARDĄ

Kai vadovas ar personalo darbuotojas pamiršta arba sumaišo kandidato vardą darbo pokalbio metu, tai siunčia keletą neigiamų signalų. Pirma, kandidatas gali pasijusti nesvarbus ar menkinamas. Darbo pokalbis yra labai svarbi kandidato gyvenimo dalis, o toks įmonės darbuotojo elgesys gali sukelti įspūdį, kad jis neskiria didelio dėmesio kandidatui. Toliau, gali sukelti abejonių dėl to, kaip rimtai įmonė žiūri į darbuotojų atranką ar savo potencialius darbuotojus.

ANT STALO DEŠIMTYS KITŲ GYVENIMO APRAŠYMŲ

„Kaip jaustumėtės, jeigu atėjus į darbo pokalbį pirmiausia, ką padaro įmonės atstovas, tai iš visos krūvos gyvenimo aprašymų susiranda jūsiškį? Nemalonu žinant, kad esate ne vienintelis kandidatas šiai pozicijai, ar ne? O jeigu matote, kad ant kitų kandidatų gyvenimo aprašymų parašyta „tinka“, „geras“, „kviesti 2 kartą“ – motyvacija tęsti pokalbį blėsta. Nesvarbu, kiek kandidatų kalbinsite į laisvą poziciją, ant stalo turite turėti tik vieną gyvenimo aprašymą – žmogaus, kurį kalbinate. Nepamirškite, kad gyvenimo aprašymas taip pat yra konfidencialios informacijos apie asmenį dokumentas, todėl kandidatas gali jaustis nesaugiai ir manyti, kad jo privatumas yra pažeidžiamas, kaip ir kitų kandidatų, kurių CV yra atvirai prieinami.“ – pabrėžia Retiva personalo vadovė Sandra Norvilienė.

VADOVAS VĖLUOJA Į DARBO POKALBĮ

Laikas yra labai svarbus, jį visi taupo. „Galvojate, jog darbo neturintys laiko turi į valias ir gali palaukti, kiek reikės? Nepamirškite, kad kandidatai taip pat turi šeimas, asmeninį gyvenimą, pomėgius ir kt. veiklą, į kurią nukreipia savo nedarbo valandas.“ – pabrėžia UAB „Retiva“ personalo atrankų specialistė Jūratė Kareivienė. Kandidato akimis vėlavimas gali atrodyti kaip pagarbos ir profesionalumo trūkumas. Taip pat, jei darbdavys nesugeba laiku atvykti į pokalbį ar visai pamiršta apie jį, galbūt visa organizacija yra chaotiška laiko atžvilgiu?

SARKAZMAS NE VIETOJE IR NE LAIKU

Pasitaiko, kuomet jauni vadovai, ypatingai bendraudami su panašaus amžiaus kandidatais, naudoja ironiškus ar sarkastiškus išsireiškimus tikėdami, kad darbo pokalbis - tam tinkamas laikas, o sarkazmas savotiškai sukuria atsipalaidavimo atmosferą. Kartais įmonės atstovai naudoja sarkastiškus komentarus kandidato pasisakymams apie ankstesnį darbą ar asmeninius gyvenimo pasirinkimus. Pasitaiko atvejų, kada uždavus klausimą kandidatui ir sulaukus atsakymo, įmonės atstovas pakartoja kandidato atsakymą, tačiau ironišku balsu ir sarkastiška šypsena. Tai parodo pagarbos ir profesionalumo trūkumą, kandidatas gali pasijusti žeminamas.

Kad darbo pokalbis būtų sėkmingas ir kandidatas turėtų gerą įspūdį apie įmonę, darbdavys turi skirti daugiau dėmesio kiekvienai detalei. Svarbu iš anksto pasiruošti pokalbiui, gerai susipažinti su kandidato gyvenimo aprašymu ir parodyti pagarbą jo laikui. Kad sukurtumėte teigiamą įspūdį apie įmonę ir neprarastumėte vertingų kandidatų, pagalbą pasiruošusi teikti UAB „Retiva“ atlikdama profesionalią kvalifikuotų ir nekvalifikuotų darbuotojų paiešką bei atranką. O jeigu nesate tikri dėl ilgalaikių darbuotojų poreikio, galite juos tiesiog išsinuomoti tam tikram laikotarpiui!

Reklama