Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Budintis BudėtojasŠaltinis: Etaplius.lt
Ekspertų teigimu, tiek perkant vietinę, tiek importuotą mėsą, derėtų įsitikinti jos šviežumu, atkreipti dėmesį į laikymo sąlygas. Tai ypač svarbu vasarą – kad nuo parduotuvės iki namų mėsa atkeliautų kaip įmanoma greičiau. Tik švieži bei kokybiški gaminiai pateisins skonio lūkesčius ir nesukels nemalonių padarinių sveikatai.
Žmogui geriau tinka tas, kas užauginta šalia jo
„Tyrimai ir praktika rodo, kad žmogus geriausiai jaučiasi vartodamas produktus, užaugintus toje geografinėje zonoje, kurioje gyvena, – sako Lietuvos paukštininkystės asociacijos prezidentas habil. dr. Vytautas Tėvelis. – Vietinės produkcijos vartojimas pagrįstas ne tik emocijomis – žmonėms svarbu žinoti, kad, pavyzdžiui, mėsai auginami gyvuliai ir paukščiai šeriami šalyje užaugintomis žaliavomis.” Pasak asociacijos prezidento, vartotojai linkę rinktis vietos gaminius dar ir dėl to, kad jie į parduotuvių lentynas patenka greičiau, vadinasi, šviežesni. Be to, visą produkto auginimo, gamybos bei tiekimo grandinę griežtai prižiūri vietos atsakingos tarnybos.
Komentuodamas ilgo kelio nuo gamintojo iki vartotojo lėkštės įtaką produktų skoniui, mitybos specialistas Artūras Sujeta pastebi, jog iš svetur atvežtos vištienos ar kitos šviežios mėsos skonis, ją pagaminus, tikrai gali skirtis nuo vietinės. „Kuo daugiau priedų ir galiojimo laiką prailginančių medžiagų, tuo dažniau galima tikėtis prastesnio skonio. Lietuviška produkcija lenkia daugelį importuojamų mėsos produktų vien dėl savo šviežumo, kuris yra būtinas, norint pagaminti skanų patiekalą“, – sako A. Sujeta. Mitybos specialistas neskatina ignoruoti importuotos produkcijos, tačiau pataria visada žvilgtelėti į jos pagaminimo datą.
Turguje ne visada geresnė mėsa
Kitas svarbus dalykas, į kurį atkreipia dėmesį A. Sujeta – vieta, kurioje perkama mėsa. Žmonės dažnai galvoja, kad patikimiau paukštieną ar kitą mėsą pirkti turguje, tačiau, pažymi mitybos specialistas, remiantis oficialiais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešimais, turguose pernelyg dažnai randama vartoti netinkamos mėsos. Taip dažniausiai nutinka dėl galimai prastesnių produkcijos laikymo sąlygų, už kurias atsako ne gamintojas, o pardavėjas. Todėl mitybos specialistas, besirenkantiems mėsą pataria įsitikinti, ar gaminio pakuotė nepažeista, ar pagaminimo data artima pirkimo datai, ir ar mėsa nėra pakeitusi įprastos spalvos arba kvapo.
Vištienos vartojimo ir pirkimo įpročiai
Vienos stabiliausių Lietuvos žemės ūkio šakų, paukštininkystės, produkcijos suvartojimas jau kelerius metus tendencingai auga – šiais metais ekspertai prognozuoja maždaug 5 proc. vartojimo augimą. Pasak ekspertų, atsižvelgiant į tendencijas, numatoma, jog paukštienos vartojimas Lietuvoje kasmet augs bent 2 – 3 proc., o apie 2030 m. ši mėsa turėtų užimti pirmą vietą pagal gamybą ir vartojimą. Tam įtakos turi ne viena priežastis: gamybos augimą skatina palankios rinkos sąlygos, ES parama ūkių plėtrai, besikeičiantis žmonių darbo ir gyvenimo pobūdis, palankios paukštienos kainos. Nemažos įtakos turi ir auganti paklausa – mitybos specialistai lietuviams, dėl itin didelio širdies ligų protrūkio, rekomenduoja valgyti mažiau riebaus maisto, į racioną įtraukti kuo daugiau daržovių, vaisių, liesos mėsos. Taigi, augant liesos mėsos vartojimo įpročiams, ypač aktualu yra kokybiškas jos pasirinkimas ir kiekvienas vartotojas turi būti atidus tiek skaitydamas etiketę, iš kur vištiena atvežta, tiek apžiūrėdamas pakuotę ar turgaus stelažą, ant kuriuo guli produkcija.