PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2023 m. Kovo 4 d. 10:54

Kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Lietuva

Wirestock nuotr.

EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“


260526

Šaltuoju metų sezonu lietuviai paprastai mėgaujasi sotesniais mėsos patiekalais, todėl dabar – puikus metas prisiminti gardžių kepsnių gaminimo paslaptis.

Šnicelis

Šnicelis dažnai išsiskiria traškia, auksine plutele ir neįprastu dydžiu, dažniausiai didesniu už pačią lėkštę. Šniceliui pagaminti tinka veršienos, kiaulienos, avienos, vištienos ar kalakutienos dalys be kaulo. Prieš kepant, mėsa dažniausiai išmušama plaktuku, apvoliojama kiaušinių plakinyje, miltuose, džiūvėsėliuose, kepama aliejuje arba gruzdintuvėje ir patiekiama su citrinos gabalėliu.

Karbonadas

Karbonadas – mėsos kepsnys, kuriam dažniausiai naudojama kiaulienos nugarinė. Karbonado kepsniui iškepti reikia, kad jos nugarinė būtų su kauliuku ir lašiniu, o prieš kepant, jį svarbu apvolioti miltuose ar džiūvėsėliuose.

Muštiniai

Muštiniai dažniausiai gaminami iš kiaulienos, kalakutienos, vištienos, jautienos, kartais ir ėrienos. Norint, kad muštiniai būtų sultingi, svarbiausia, jog mėsa turėtų nedidelį riebalų sluoksnį. Gaminant muštinius, jų miltuose ar džiūvėsėliuose apvolioti nereikia. Užtenka tik paprieskoniuoti.

Tradicinis šnicelis

Jums reikės:

  • 1 kg kiaulienos išpjovos
  • 1/3 puodelio miltų
  • 1 v. š. česnakinės druskos
  • ½ v. š. paprikos prieskonių
  • ½ v. š. maltų juodųjų pipirų
  • 3 kiaušinių
  • 2 puodelių džiūvėsėlių
  • Alyvuogių aliejaus
  • Citrinų skiltelės

Gaminimas:

Kiaulienos išpjovą supjaustykite norimo dydžio kepsniais. Juos sudėkite tarp maistinės plėvelės lakštų ir padaužykite specialiu plaktuku. Kepsnius apibarstykite prieskoniais. Tuomet apvoliokite juos miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite iki vidutinio stiprumo kaitros. Sudėkite kepsnius ir kepkite iš abiejų pusių, kol jie apskrus, taps traškus ir įgaus auksinį atspalvį. Kai iškeps, šnicelį patiekite su citrinos skiltele.

Karbonadas su sūriu ir pievagrybiais

Jums reikės:

  • 500 g kiaulienos nugarinės
  • 150 g tarkuoto sūrio
  • 100 g smulkintų pievagrybių
  • 1 v. š. druskos
  • 1 v. š. maltų pipirų
  • 40 g majonezo
  • Augalinio aliejaus

Gaminimas:

Kiaulienos nugarinę supjaustykite gabalėliais. Mėsą išmuškite specialiu plaktuku iš abiejų pusių. Druską ir pipirus iš abiejų pusių įtrinkite į mėsą. Į keptuvę įpilkite augalinio aliejaus ir įkaitinkite iki vidutinio kaitrumo. Sudėkite mėsą ir kepkite, kol ji įgaus auksinę spalvą. Majonezą sumaišykite su smulkintais pievagrybiais ir tarkuotu sūriu. Masę uždėkite ant karbonadų ir sudėkite į indą. Indą įdėkite į orkaitę ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30–35 minutes, kol išsilydys sūris. Patiekite su šviežiomis daržovėmis.

Muštinis su svogūnais ir baravykais

Jums reikės:

  • 800 g kiaulienos nugarinės
  • 2 svogūnų
  • 1 v. š. druskos
  • 1 v. š. maltų pipirų
  • 1 v. š. jautienos prieskonių
  • 50 g džiovintų baravykų
  • Alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Kiaulieną supjaustykite smulkiais gabalėliais ir ją išmuškite specialiu plaktuku iš abiejų pusių. Prieskoniais ištepkite mėsą iš abiejų pusių. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite iki vidutinio kaitrumo. Sudėkite smulkintus svogūnus ir džiovintus baravykus ir pakepinkite apie 3–4 minutes. Tuomet sudėkite mėsą. Ją kepkite iš abiejų pusių po 3-4 minutes. Tuomet mėsą perkelkite į indą ir įdėkite į 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. Patiekite su karštomis bulvėmis, bulvių koše ir mėgstamomis daržovėmis.

Pranešimas spaudai