Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Pexels.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Health.com
Kadangi ruduosiuose ryžiuose yra paliekamos visos jo dalys, juose yra dvigubai daugiau skaidulų, palyginti su baltaisiais ryžiais. Baltieji ryžiai yra rafinuoti, o tai reiškia, kad sėlenos ir gemalai yra pašalinami, paliekant tik endospermą.
Išlieka daugiau maistinių savybių
Kadangi rudieji ryžiai nėra apdorojami kaip baltieji, juose daugiau ne tik skaidulų, bet ir maistinių medžiagų. Vienoje rudųjų ryžių porcijoje yra mangano, seleno, vario, fosforo ir B grupės vitaminų.
Padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujye
Įrodyta, kad rudųjų ryžių vartojimas ypač naudingas diabetu sergantiems žmonėms, nes juose esančios skaidulos padeda išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje.
Geresnė svorio kontrolė
2019 metų Japonijos mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad tie, kurie valgė baltuosius ryžius, per metus vidutiniškai priaugo 6 kilogramus, o rudųjų ryžių valgytojai svorio išvis nepriaugo. Dėl didelio skaidulų kiekio rudieji ryžiai ilgiau išlaiko stabilų ne tik cukraus kiekį, bet ir alkį.