REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 13 d. 12:10

„Kultūrų ratas“ tautinių mažumų jaunuolius kvietė bendrauti ir laužyti stereotipus

Vilnius

Organizatorių nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Lietuvos neformaliojo švietimo agentūra


304633

Apie 200 tautinių mažumų jaunuolių ir juos lydinčių mokytojų iš skirtingų Lietuvos kampelių subūrė 2024 m. birželio 12 d. Vilniuje, „Dūmų fabrike“, surengtas interaktyvus patyriminis festivalis „Kultūrų ratas“.

„Kultūrų ratas“ skirtas Lietuvoje gyvenantiems tautinių mažumų mokiniams, siekiant mažinti jų patiriamus iššūkius, tokius kaip išankstinis nusistatymas, kalbos barjeras, nepritapimas, socialinė atskirtis.

Šiemetinio festivalio moto: „Geriau pažinti ir pasitikėti“.

„Dažnai išankstinis nusistatymas lemia socialinę atskirtį. Todėl itin svarbūs neformalūs bendruomeniški renginiai, patyriminė veikla, edukacija bei dalinimasis žiniomis tarpusavyje. Diskusijų, kūrybinių dirbtuvių festivalis – puiki proga atrasti naujų draugų. Bendravimas ir darbas komandose įgalina stiprinti pasitikėjimą vienas kitu, auginti toleranciją“, – sako Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros (LINEŠA) Renginių poskyrio vadovė Lilijana Dirsienė.

Iš viso šiemet „Kultūrų rate“ dalyvavo 170 rusų, lenkų, baltarusių, romų, totorių, ukrainiečių ir kt. tautybių vyresnio amžiaus (12–17 m.) mokinių iš Kauno, Vilniaus, Radviliškio, Šalčininkų, Naujosios Vilnios, Visagino mokyklų bei daugiau kaip 15 juos atlydėjusių mokytojų.

Pirmojoje festivalio dalyje jaunuoliai dalyvavo interaktyviose diskusijos ir kūrybinėse dirbtuvėse tokiomis temomis, kaip tapatybė ir kultūra, atviras dialogas, jaunimo dalyvavimas ir lyderystė, medijų raštingumas ir t. t. Antrojoje – įsitraukė į pažintinę kitos kultūros patirtį, bendros kūrybos procesą.

Griauti barjerus ir suartinti

„Pasaulyje, kuriame dažnai jaučiamės atitolę vieni nuo kitų, kultūra ir kūrybiškumas yra galingos vienijančios jėgos, griaunančios barjerus ir suartinančios bendruomenes. Nesvarbu, ar tai būtų bendruomenės meno projektai, kultūros festivaliai, muzika ar performansai, – visa tai sukuria erdvę, kurioje žmonės iš skirtingų bendruomenių gali susitikti, dalintis istorijomis ir rasti bendrą kalbą, mokytis pagarbos ir empatijos“, – sako festivalio „Kultūrų ratas“ partnerės Britų tarybos Lietuvoje vadovė Ona Marija Vyšniauskaitė.

Nuo pat veiklos mūsų šalyje pradžios Britų taryba siekia praturtinti kultūros ir švietimo lauką remiantis Jungtinės Karalystės patirtimi. „Įgyvendiname daug programų ir iniciatyvų, skirtų puoselėti bendradarbiavimą kultūros ir švietimo srityje, tarp kurių – ir interaktyvus patyrimų festivalis „Kultūrų ratas“, – sako Britų tarybos vadovė.

Siekis – geriau išmokti lietuviškai

Norint sumažinti kitataučių mokinių patiriamus iššūkius, labai svarbu, kad jie geriau išmoktų kalbėti lietuviškai, sako Jolanta Bartkūnienė, Visagino „Gerosios vilties“ progimnazijos direktorė. Dėstomoji kalba šioje mokykloje – rusų.

„Visagine aplinka ir spauda rusakalbė, tad mūsų mokiniai lietuvių kalbą dažnai girdi tik mokykloje. Darėme apklausas, didžioji dauguma tėvų ir vaikų pageidavo daugiau lietuvių kalbos, todėl žengiame svarbų žingsnį ir bendru sutarimu su bendruomene nuo rudens kai kurie dalykai mūsų mokykloje jau bus dėstomi tik lietuvių kalba“, – kalba J. Bartkūnienė.

Kad „Kultūrų rato“ dalyviai geriau pažintų lietuvių kultūrą, viso festivalio metu jaunuoliams buvo demonstruojamas 3D filmas „Angelų takais“ apie menininką M.K. Čiurlionį.

Atlikėjo A. Udongwo patarimai jaunuoliams

Festivalio baigiamuoju akordu tapo projekto „Lietuvos balsas“ konkurso 10-ojo sezono laimėtojo Anyanya Udongwo koncertas. Gimęs ir užaugęs Nigerijoje, šis atlikėjas studijavo ir keliolika metų gyveno Ukrainoje, o prasidėjus karui atvyko į Lietuvą.

Pasak A. Udongwo, Lietuvoje jam integruotis buvo pakankamai lengva, mat iš trijų kalbų, kurios dažniausiai girdimos Lietuvoje, dvi jis jau moka.

„Nors laimėjęs „Lietuvos balsą“ internete susidūriau su kai kurias neapykanta dvelkiančiais pasisakymais, visgi palaikymo sulaukiau daugiau nei neapykantos. Dalis lietuvių stojo mano pusėn ir net atsiprašė už kitų žmonių komentarus. Lietuvoje daug žmonių palankiai nusiteikę kitų tautybių ir rasių atžvilgiu“, – pasakoja atlikėjas.

Kitataučiams mokiniams, norintiems sėkmingai integruotis, jis pataria išmokti šalies kalbą, pažinti jos kultūrą, o susidūrus su neapykanta, nemanyti, kad visi žmonės yra vienodi. „Lietuvoje yra daug gerų žmonių. Visada būkite pozityvūs ir stenkitės nesiskųsti tuo, kas jums nepatinka. Sutelkite dėmesį į tai, kas jus daro laimingus“, – pataria A. Udongwo.

Projekto „Kultūrų ratas“ organizatoriai – Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir LINEŠA. Projekto partneris – Britų tarybos programa „People to people“. „Kultūrų ratas“ organizuojamas nuo 2017 m.

Parengta pagal pranešimą spaudai



REDAKCIJA REKOMENDUOJA