Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt
Tradicinio šv. Kūčių vakarienės patiekalo, kūčiukų, paklausa piką pasiekia gruodį, tačiau skirtingais skoniais pasižyminčius kūčiukus lietuviai perka net ir pavasarį.
„Daugybėje Lietuvos šeimų kūčiukų kepimas šv. Kūčių išvakarėse yra ilgametė tradicija, išlikusi iki šių dienų. Visgi kartu su gamintojais prisitaikome prie klientų poreikių, todėl parduotuvių lentynose šių kepinių galima rasti jau nuo lapkričio mėnesio. Yra žmonių, kurie kūčiukus mėgsta kramsnoti kaip užkandį, kiti klientai nori išmėginti skirtingus kūčiukų skonius – ne tik tradicinius su aguonomis ar be jų, bet ir, pavyzdžiui, su linų sėmenimis, pagamintus iš viso grūdo miltų“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Tiesa, kaip pastebi V. Drulienė, nestandartinių skonių kūčiukai išlieka daugiau nišinis produktas, o populiariausi kasmet išlieka tradiciniai kūčiukai – tarpusavyje varžosi tik skirtingi jų gamintojai.
Kūčiukus lietuviai perka ne tik lapkritį ar sausį, bet net vasario ir kovo mėnesiais. Visgi daugiausiai jų nuperkama gruodį, ypač – likus kelioms dienoms iki švenčių. Tuomet per savaitę šių kepinių nuperkama tiek, kiek per visus kitus mėnesius kartu sudėjus.
Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas atkreipia dėmesį, kad nusprendus kepti kūčiukus patiems svarbu žinoti keletą gudrybių.
„Senovėje kūčiukai buvo pasninko maistas, jų gamyba buvo visiškai paprasta – tešlą sudarydavo miltai, vanduo ir šlakelis aliejaus. Tik vėliau žmonės į šiuos kepinius pradėjo dėti mieles, gardino pienu, sviestu, cukrumi, negailėjo aguonų“, – sako A. Poleninas.
Minkštesni kūčiukai iškeps į tešlą įdėjus daugiau mielių ir leidus jai pakilti nuo 1-1,5 val. Užmaišyta tešla turi būti puri, tąsi, bet nelipti tarp pirštų. Suformavę kūčiukus leiskite jiems dar valandėlę pastovėti, tuomet karštoje orkaitėje kepkite apie 10 minučių, o vos iškeptus apipurkškite vandeniu.
Jei norite traškių kūčiukų, maišydami tešlą įpilkite daugiau aliejaus ir, vos juos suformavę, šaukite į orkaitę. Kietesni kūčiukai bus įbėrus daugiau miltų – tokie labiau tinka mirkymui aguonų piene ar kisieliuje.
Jei norite, kad patys kūčiukai turėtų išraiškingesnį aguonų skonį, prieš dėdami aguonas į tešlą, nuplikykite jas verdančiu vandeniu ir, nukošę, palikite išdžiūti.
Maistingesnių kūčiukų galite išsikepti naudodami viso grūdo speltų arba kvietinius miltus. Juose gausu skaidulinių medžiagų, tad kepiniai turės ne tik neįprastą spalvą, bet ir švelnų, išskirtinį skonį.
A. Polenino tradicinių kūčiukų receptas:
Reikės: 500 g miltų, 200 ml vandens, 100 g cukraus, 20 g šviežių arba 10 g sausų mielių, 50 g aguonų, 2 šaukštų aliejaus, žiupsnelio druskos.
Gaminimas: Šviežias mieles ištrinkite su cukrumi (jei naudojate sausas mieles, ištrinkite su cukrumi ir nepilna stikline šilto vandens). Supilkite šiek tiek pašildytą vandenį į mieles ir pusę miltų. Gerai išmaišykite, uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltai 30 min. Suberkite likusius miltus, aliejų, aguonas, druską ir minkykite, kol tešla taps tampri ir nelips prie rankų. Tešlą vėl uždenkite ir palikite šiltoje vietoje valandą ar ilgiau, kad pakiltų. Perminkykite tešlą ir, imdami nedidelius gabalėlius, formuokite juos į maždaug 1 cm skersmens volelius. Juos supjaustykite norimo dydžio gabaliukais ir dėkite į miltais apibarstytą ar kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepdami kūčiukai dar išsipūs, tad tarp gabaliukų palikite tarpus. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių (jei norite labiau apskrudusių – ir ilgiau). Skanaus!