PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 11 d. 11:57

Konstitucinis Teismas pradeda nagrinėti bylą dėl partijų finansavimo tvarkos

Lietuva

Konstitucinis Teismas. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Gytis PankūnasŠaltinis: ELTA


317958

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį rašytinio proceso tvarka pradės nagrinėti bylą dėl Regionų partijos prašymo įvertinti, ar įstatymo nuostatos, kuriomis numatyta, kad valstybės biudžeto asignavimai partijoms skiriami iki pirmųjų Seimo rinkimų po naujos politinės partijos įregistravimo, neprieštarauja Konstitucijai.

Kaip nurodo KT, pareiškėja savo konstitucinių teisių pažeidimą sieja su Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) 2020 m. lapkričio 5 d. sprendimu, kuriuo pareiškėjai nebuvo paskirti valstybės biudžeto asignavimai partijos veikalai finansuoti, nusprendus, kad pareiškėja neatitinka įstatymo reikalavimų.

Pasak Regionų partijos, pagal nustatytą teisinį reguliavimą, ji neteko teisės valstybės biudžeto asignavimus politinės partijos veiklai finansuoti gauti už visus kalendorinius (biudžetinius) metus, kuriais baigiasi atitinkama Seimo kadencija. Pareiškėjos nuomone, nustatytu teisiniu reguliavimu buvo pažeistas finansavimo valstybės biudžeto lėšomis nepertraukiamumas, jos teisėtas lūkestis gauti asignavimus partijos veiklai finansuoti keturis pusmečius po naujos partijos įregistravimo.

2020 m. lapkritį VRK iš pradžių nusprendė skirti Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (dabar Regionų partija – ELTA) 225,8 tūkst. eurų dotaciją, bet sprendimą pakeitė ir išbraukė partiją iš dotacijas gaunančiųjų sąrašo.

Tuomet VRK nariai atkreipė dėmesį, kad galimybė po rinkimų susikūrusiai parlamentinei partijai gauti dotaciją pagal frakcijos dydį numatyta tik iki artimiausių Seimo rinkimų, o tuo metu 2020 metų lapkritį nauji parlamento rinkimai buvo įvykę.