PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugpjūčio 2 d. 13:52

D. Peskovas: susitarimas dėl apsikeitimo kaliniais labai skiriasi nuo taikos derybų

Pasaulis

Dmitrijus Peskovas / YouTube

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


312509

Kremlius penktadienį pareiškė, kad derėtis dėl apsikeitimo kaliniais yra ne tas pats, kas tartis dėl karo Ukrainoje nutraukimo.

Maskvos teigimu, taikos derybos grindžiamos „visiškai kitokiais principais“ nei tarpvalstybiniai kalinių mainai.

Rusija ir Vakarų šalys sutarė dėl apsikeitimo 24 kaliniais ir dviem nepilnamečiais, kurie ketvirtadienį buvo paleisti.

„Jei kalbame apie Ukrainą ir kitas sudėtingesnes tarptautines problemas, ten galioja visiškai kitokie principai“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, pridūręs, kad „darbas ten vyksta visiškai kitokiu režimu“.

Praėjus kelioms savaitėms nuo Rusijos plataus masto puolimo Ukrainoje pradžios 2022 metais ukrainiečių ir rusų pareigūnai dalyvavo tiesioginėse taikos derybose. Visgi jos žlugo. Nuo to laiko naujų taikos derybų nebuvo.

Abi šalys palaiko tam tikrus ryšius, dažniausiai bendraudamos per tarpininkus, dėl apsikeitimo belaisviais, karių palaikų ir vaikų grąžinimo iš Rusijos į Ukrainą.

Birželį Ukraina Šveicarijoje surengė taikos viršūnių susitikimą, kuriame dalyvavo maždaug 100 šalių ir organizacijų atstovai.

Rusija nebuvo pakviesta, todėl Kinija, Maskvos sąjungininkė, taip pat atsisakė dalyvauti.

Ukraina pareiškė, kad iki lapkričio parengs išsamų taikos planą, kuris bus antrojo aukščiausiojo lygio susitikimo, į kurį, jos teigimu, bus pakviesta Rusija, pagrindas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareikalavo, kad Ukrainos kariai atiduotų dar daugiau teritorijos šalies pietuose ir rytuose, jei Kyjivas nori, kad kovos būtų nutrauktos.

Ukraina ir Vakarų šalys šias sąlygas pavadino nepriimtinomis.