PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 17 d. 12:53

Kremlius: Rusija dėl tam tikrų grėsmių didina savo kariuomenę

Pasaulis

Kremliaus atstovas spaudai D. Peskovas / Scanpix

BNSŠaltinis: BNS


318987

Kremlius antradienį pranešė, kad Rusija didina savo kariuomenę iki 1,5 mln. aktyviosios tarnybos personalo dėl, jo teigimu, grėsmių prie savo sienų, įskaitant priešiškumą Vakaruose.

Prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasirašė dekretą, kuriuo Rusijos karių skaičius padidintas 180 tūkst. iki 1,5 mln., o tai, pasak rusų žiniasklaidos, Rusijos kariuomenę paverčia antra didžiausia pasaulyje pagal aktyvių karių skaičių.

„Tai lemia daugybė grėsmių, kylančių mūsų šaliai palei mūsų sienų perimetrą. Tai lemia itin priešiška padėtis prie vakarinių sienų ir nestabilumas prie rytinių sienų“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Tai jau trečias kartas nuo karo Ukrainoje pradžios 2022 metais, kai V. Putinas įsako padidinti karių skaičių.

V. Putino birželį pateiktais duomenims, Ukrainoje kariauja beveik 700 tūkst. rusų karių.

Per pastarąsias šešias savaites Rusija sutelkė karius, kad sustabdytų Ukrainos puolimą Kursko regione, taip pat suintensyvino savo puolimą Rytų Ukrainoje.

Nė viena pusė reguliariai neskelbia duomenų apie kariuomenės nuostolius, tačiau nepriklausomais vertinimais nuo karo pradžios abiejose pusėse žuvo ar buvo sužeista dešimtys tūkstančių kariškių.

Rusija jau seniai skundžiasi dėl grėsmių prie savo sienų, daugiausia dėl NATO plėtros.

NATO save laiko gynybiniu aljansu ir teigia nesiekianti konfrontacijos su Maskva, teigdama, kad dėl didėjančios įtampos kaltas Rusijos agresyvus elgesys kaimyninių šalių atžvilgiu.