PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 31 d. 13:09

Kremlius perspėjo, kad „Hamas“ lyderio nužudymas gali „reikšmingai destabilizuoti“ regioną

Pasaulis

Dmitrijus Peskovas / YouTube

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


312147

Trečiadienį Kremlius „griežtai pasmerkė“ „Hamas“ politinio vadovo Ismailo Haniyeh nužudymą Teherane. Palestiniečių grupuotė kaltina pagrindinį savo priešą Izraelį surengus šią ataką.

„Manome, kad tokie veiksmai yra nukreipti prieš pastangas atkurti taiką regione ir gali reikšmingai destabilizuoti ir taip įtemptą padėtį“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas 2022 m. rugsėjį Maskvoje priėmė I. Haniyeh, jiedu aptarė Izraelio ir palestiniečių konfliktą. Maskva daugelį metų siekė palaikyti šiltus santykius su dauguma svarbių Artimųjų Rytų valstybių ir jėgų, tačiau prasidėjus „Hamas“ išprovokuotam karui Gazos Ruože suartėjo su „Hamas“ bei Iranu, nusigręžė nuo Izraelio.

„Nėra jokių abejonių, kad I. Haniyeh nužudymas turės itin neigiamą poveikį tarpininkaujamiems „Hamas“ ir Izraelio ryšiams“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime ir priduriama, kad „šios politinės žmogžudystės organizatoriai žinojo apie pavojingus padarinius visam regionui“.

Užsienio reikalų ministerija paragino visas šalis elgtis santūriai ir vengti tolesnių žingsnių, „galinčių smarkiai pabloginti saugumą regione ir išprovokuoti plataus masto ginkluotą konfrontaciją“.