PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 2 d. 14:01

Kremlius patvirtino, kad per mainus susigrąžintas V. Krasikovas yra FSB darbuotojas

Pasaulis

V. Krasikovas ir V. Putinas / YouTube

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


312511

Kremlius penktadienį patvirtino, kad Vadimas Krasikovas, į Rusiją sugrįžęs po apsikeitimo kaliniais su Vakarais, yra Federalinės saugumo tarnybos (FSB) darbuotojas.

„Krasikovas yra FSB darbuotojas“, – teigė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Anot jo, šis vyras, 2021 metais Vokietijos teismo pripažintas kaltu dėl buvusio čečėnų kovotojų vado nužudymo, tarnavo elitiniame FSB „Alfa“ dalinyje.

Vokietijos teismas skyrė įkalinimo iki gyvos galvos bausmę rusui už 2019 metais viename Berlyno parkų įvykdytą nusikaltimą. Teismas taip pat nusprendė, kad tą nužudymą užsakė Rusija.

Maskva tada pasmerkė šį teismo sprendimą, pavadinusi jį politiniu, ir neigė esanti kaip nors susijusi su nužudymu.

Ketvirtadienį per didelį apsikeitimą kaliniais su Vakarais V. Krasikovas grįžo į Rusiją.

D. Peskovas taip pat nurodė, kad V. Krasikovas „dirbo su kai kuriais prezidento apsaugoje dirbančiais žmonėmis“.

Žurnalistinių tyrimų interneto svetainės „Bellingcat“ tyrimas jau anksčiau parodė, kad V. Krasikovas susijęs su Rusijos saugumo tarnyba, tačiau tai, kad jis yra FSB agentas, Maskva pirmą kartą viešai patvirtino tik penktadienį.

V. Putinas ketvirtadienį asmeniškai atvyko pasveikinti sugrįžusius kalinius, tarp kurių, jo teigimu, buvo tiesiogiai su kariuomene susijusių asmenų.

„Tėvynė niekada jūsų nepamiršo“, – jiems sakė Kremliaus šeimininkas.

Iš viso 10 rusų, įskaitant du nepilnamečius, buvo iškeisti į 16 Rusijoje ir jos artimoje sąjungininkėje Baltarusijoje kalintų vakariečių ir rusų politinių kalinių per mainus Turkijos sostinės oro uoste.

Maskva paleido JAV žurnalistą Evaną Gershkovichą, buvusį JAV jūrų pėstininką Paulą Whelaną, JAV ir Rusijos pilietybes turinčią žurnalistę Alsu Kurmashevą ir nemažai Rusijos disidentų ir aktyvistų.