PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugpjūčio 19 d. 15:16

Kraujospūdis nėštumo metu: kas yra normalu ir kada kreiptis į gydytoją?

Lietuva

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


314518

Kūdikio laukimas yra ypatingas laikotarpis, kai moters kūnas patiria nepaprastai daug pokyčių. Vienas iš svarbiausių sveikatos rodiklių, kurį būtina stebėti šiuo laikotarpiu, yra kraujospūdis. Kraujospūdžio svyravimai nėštumo metu gali turėti įtakos tiek motinos, tiek kūdikio sveikatai, todėl svarbu žinoti, kas yra normalu ir kada reikėtų kreiptis į gydytoją.

Normalus kraujospūdis nėštumo metu

Normalus kraujospūdis suaugusiam žmogui paprastai yra apie 120/80 mm Hg. Nėštumo metu šis rodiklis gali šiek tiek keistis dėl hormoninių ir fiziologinių pokyčių. Dažniausiai kraujospūdis pirmoje nėštumo pusėje gali šiek tiek sumažėti, nes kraujagyslės išsiplečia, kad geriau aprūpintų krauju augantį kūdikį. Tai yra visiškai normalu, ir daugelis moterų šiuo laikotarpiu jaučia šiek tiek žemesnį kraujospūdį, kurį lydi mieguistumas ir energijos stoka.

Antroje nėštumo pusėje kraujospūdis gali pradėti kilti, tačiau vis tiek turėtų išlikti normos ribose. Įprastas nėščiųjų kraujospūdis yra 110-120/70-80 mm Hg. Šiek tiek aukštesnis ar žemesnis kraujospūdis yra laikomas normaliu, tačiau svarbu atidžiai stebėti, ar nėra kitų simptomų, kurie galėtų rodyti galimas sveikatos problemas.

Aukštas kraujospūdis nėštumo metu

Aukštas kraujospūdis nėštumo metu, dar vadinamas preeklampsija, yra rimta būklė, kuri gali sukelti rimtų komplikacijų tiek motinai, tiek kūdikiui. Preeklampsija dažniausiai pasireiškia po 20-os nėštumo savaitės ir gali būti pavojinga, jei nebus laiku diagnozuota ir gydoma. Simptomai gali apimti stiprų galvos skausmą, regėjimo sutrikimus, viršutinės pilvo dalies skausmą, rankų ir veido patinimą.

Jei jūsų kraujospūdis yra 140/90 mm Hg arba aukštesnis, tai yra signalas, kad reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją. Net jei nejaučiate jokių simptomų, bet jūsų kraujospūdis padidėjęs, svarbu pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu, nes preeklampsija gali progresuoti ir be aiškių požymių.

Žemas kraujospūdis nėštumo metu

Nors mažesnis kraujospūdis nėštumo metu yra gana įprastas, pernelyg žemas kraujospūdis taip pat gali lemti įvairias sveikatos problemas. Žemas kraujospūdis gali sukelti galvos svaigimą, silpnumą, nuovargį ir net alpimą. Tai ypač pavojinga, jei moteris susiduria su staigiais kraujospūdžio kritimais, kurie gali sukelti griuvimus ar kitus nelaimingus atsitikimus.

Jei jūsų kraujospūdis nuolat yra žemesnis nei 90/60 mm Hg, verta pasikonsultuoti su gydytoju. Nors tai dažnai nėra labai rimta ar kritinė būklė, žemas kraujospūdis gali būti ženklas, kad organizmui trūksta skysčių ar maistinių medžiagų, arba gali būti susijęs su kitomis sveikatos problemomis.

Kraujospūdžio stebėjimas nėštumo metu

Norint užtikrinti gerą savijautą nėštumo metu, svarbu reguliariai matuoti kraujospūdį. Šiuolaikiniai kraujospūdžio matuokliai leidžia tai padaryti lengvai, paprastai ir ypač greitai. Jų galite įsigyti vaistinėse arba užsisakyti matuoklį internetu, kuris bus pristatytas tiesiai į jūsų namus. Svarbu matuoti kraujospūdį reguliariai, ypač jei pastebite bet kokius sveikatos būklės pokyčius arba jei jūsų gydytojas rekomendavo stebėti šį rodiklį. Turėdama matuoklį namuose, galite bet kuriuo metu patikrinti savo kraujospūdį ir laiku pastebėti galimus nukrypimus.

Kada kreiptis į gydytoją?

Nėštumo metu labai svarbu stebėti savo sveikatą. Kreipkitės į gydytoją, jei:

● Jūsų kraujospūdis yra 140/90 mm Hg arba aukštesnis;

● Pastebite preeklampsijos simptomus, tokius kaip stiprus galvos skausmas, regėjimo sutrikimai ar viršutinės pilvo dalies skausmas;

● Jūsų kraujospūdis nuolat yra žemas (žemiau 90/60 mm Hg) ir jaučiatės silpna, pavargusi ar svaigsta galva.

Reguliarūs vizitai pas gydytoją ir kraujospūdžio stebėjimas namuose padės išlaikyti jūsų sveikatos kontrolę ir užtikrinti sėkmingą nėštumą. Atminkite, kad jūsų ir jūsų kūdikio gerovė priklauso nuo tinkamos sveikatos priežiūros ir reagavimo į galimus sutrikimus.

Reklama