PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 14 d. 10:48

Krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas susitiko su Ukrainos prezidentu

Lietuva

V. Zelenskis ir L. Kasčiūnas. KAM nuotr.

EtapliusŠaltinis: Krašto apsaugos ministerija


314001

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas lankosi Kyjive. Čia jis susitiko su Ukrainos Prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Susitikimo metu ministras kartu su Ukrainos prezidentu aptarė iššūkius, su kuriais kasdien susiduria Ukraina. Susitikimo su Ukrainos prezidento metu krašto apsaugos ministras kalbėjo apie Lietuvos paramą Ukrainai, bendradarbiavimą su Ukraina dėl gerosios patirties ir išmoktų pamokų perėmimo dronų bei fortifikacijų srityje, aptarė kitus svarbius klausimus.

„Lietuva išlieka ištikima Ukrainos sąjungininke ir patikima partnere kelyje į europinę ir euroatlantinę integraciją. Ir toliau aktyviai telksime visą įmanomą paramą Ukrainai, ypač karinę. Mes ne tik padedame, bet ir mokomės iš Ukrainos, perimame jų gerąsias praktikas ir žinias dronų integravimo, fortifikacijos klausimais, siekiame glaudesnio pramoninio bendradarbiavimo. Parama Ukrainai įgalina ir mums stiprinti savo gynybos pramonę, drąsina mūsų gamintojus ryžtingiau kurti ir gaminti dronus“, – sakė ministras L. Kasčiūnas.

Susitikime su prezidentu V. Zelenskiu taip pat buvo kalbėta apie dar iki karo pradėtas konsultacijas gynybos reformų klausimais, Išminavimo koalicijos veiklos pažangą, dronų Ukrainai finansavimo klausimus bei Lietuvos gamintojų dronų testavimą, pritaikymą Ukrainos kariuomenės reikmėms.

Rugpjūčio mėnesį Lietuva Ukrainai perduos 14 vienetų M113 šarvuočių, trumpojo nuotolio oro gynybos sistemų su raketomis, priešdroninių sistemų, priešdroninių individualių slopintuvų, visureigių su atsarginėmis detalėmis, krovinių priekabų, 20 tonų teleskopinių krautuvų, ratinių krautuvų, šautuvų, šaudmenų, dūminių užtaisų, ginklų priedų ir jų dalių.

Lietuva, reaguodama į Ukrainos prašymus, šiemet Ukrainai jau perdavė 155 mm amunicijos, šarvuočių M577, šarvuočių M113, priešdroninių sistemų, prieštankinio granatsvaidžio „Carl Gustaf“ šaudmenų, nuotolinio detonavimo sistemų RISE-1, elektros generatorių, dalimis išardytą lengvąjį atakos lėktuvą L-39ZA „Albatros“ ir kitos paramos.

Lietuva Ukrainai nuo karo pradžios iki šios dienos suteikė karinės paramos už daugiau nei 641 mln. eurų. Bendra Lietuvos parama Ukrainai – ilgalaikė ir perkopė vieną milijardą eurų.