PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 2 d. 14:57

Kovoje dėl gimnazijų surinkta beveik 5000 parašų

Kretinga

Švietimo įstaiga.

Etaplius.ltŠaltinis: Kretingos rajono savivaldybės inf.


307475

Birželio viduryje į Salantų gimnaziją tėvų iniciatyva sukviesti Seimo nariai, Žemaitijos regiono merai, gimnazijų atstovai viešai parodė nepritariantys naujoms mokyklų tinklo taisyklėms, pagal kurias III ir IV gimnazinės klasės gali būti formuojamos tik tada, jei jose yra ne mažiau kaip 21 moksleivis. Susitikimo pabaigoje nutarta skubiai parengti bendrą rezoliuciją, kad mokinių gimnazinėse klasėse skaičius būtų sumažintas nuo 21 iki 12-os, ir ją pateikti Seimui, Vyriausybei bei Prezidentūrai. Surinkta beveik 5000 parašų.

Rezoliuciją pasirašė visi tądien į Salantus suvažiavę 11-os Žemaitijos gimnazijų atstovai, merai, tėvai, kiti susitikimo dalyviai, ji buvo išplatinta ir po visų šalies savivaldybių mokyklas.

Kretingos rajono savivaldybės Švietimo skyriaus duomenimis, rezoliuciją pasirašė 4924 asmenys, nepritariantys Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos parengtiems bendrojo ugdymo mokyklų tinklo kūrimo taisyklių pakeitimams.

Rezoliucija jau pateikta Seimui, Vyriausybei ir Prezidentūrai. Tikimasi, kad į ją bus atsižvelgta ir gimnazinėms klasėms suformuoti reikalingas mokinių skaičius keisis. Jeigu raštu išreikšta gimnazijų bendruomenių, jas palaikančiųjų pozicija nepadės, svarstoma galimybė į Vilnių važiuoti mokykliniais autobusais ir prie Seimo bei Vyriausybės pradėti streiką.

Mokyklų tinklo kūrimo taisyklių nuostata, kad III gimnazijos klasė gali būti sudaroma, jei joje mokosi ne mažiau kaip 21 mokinys, turėtų būti pradėta taikyti nuo 2024 m. rugsėjo. Grėsmė iškiltų dešimtims Lietuvos gimnazijų, tarp jų – ir Salantų.

Rugsėjo 1-ąją Salantų gimnazijoje mokėsi 324 mokiniai. III gimnazinėje klasėje šiais mokslo metais mokėsi 16 moksleivių, IV – 24. Kitais mokslo metais į I gimnazinę klasę ateitų 32, į II gimnazinę klasę – 28 mokiniai. Būsimų aštuntokų gimnazijoje – 34.