PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Birželio 19 d. 11:22

Konkurencijos taryba: „Enefit“ įtariama įstatymo pažeidimu, kai be leidimo priėmė „EGTO energijos“ klientų sutartis

Lietuva

Pixabay.com nuotr.

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


305513

Konkurencijos taryba elektros energiją tiekiančiai bendrovei „Enefit“ išsiuntė pranešimą apie galimą įstatymo pažeidimą dėl nepraneštos koncentracijos įgyvendinimo.

Pranešime apie įtariamą pažeidimą nurodoma, kad „Enefit“, prieš tai negavusi Konkurencijos tarybos leidimo, praėjusių metų rugsėjį sudarė sandorį su „EGTO energija“ ir perėmė pastarosios bendrovės su klientais sudarytas mažmenines elektros energijos pirkimo-pardavimo tiekimo sutartis.

Reaguodama į viešai pasirodžiusią informaciją apie įvykusį sandorį, Konkurencijos taryba paprašė įmonių pateikti paaiškinimus, ar jį įgyvendinant nebuvo pažeisti Konkurencijos įstatymo reikalavimai.

Pranešimą apie koncentraciją institucija gavo pernai lapkritį, o leidimą sandoriui davė gruodžio mėnesį.

Visgi, įvertinusi faktą, kad pranešimą apie sandorį šalys pateikė ir leidimą gavo tik jau faktiškai įgyvendinusios susijungimą, Konkurencijos taryba pradėjo tyrimą dėl galimo įstatymo pažeidimo.

Tyrimo metu nustatyta, jog bendrovės privalėjo pranešti apie planuojamą sandorį ir gauti Konkurencijos tarybos leidimą. Kiekvienos iš koncentracijoje dalyvavusių įmonių pajamos Lietuvoje 2022 metais viršijo 2 mln. eurų bei abiejų kartu pajamos buvo didesnės nei 20 mln. eurų – peržengė Konkurencijos įstatyme numatytas sandorio dalyvių bendrųjų pajamų ribas.

Šių metų gegužę „Enefit“ pateikė pažeidimo pripažinimo pareiškimą, kuriame nurodė, jog perimdama „EGTO energijos“ elektros pirkimo-pardavimo sutartis, įgyvendino koncentraciją, apie kurią turėjo pranešti tarybai dar iki jos pradžios, bet to nepadarė.

Kaip išplatintame pranešime informavo Konkurencijos taryba, susijungimų priežiūros grupė siūlo pripažinti, jog bendrovė „Enefit“ pažeidė įstatymą, kai nepranešusi tarybai ir negavusi jos leidimo įgyvendino koncentraciją. Už šį pažeidimą įmonei siūloma skirti baudą.

Pranešimas apie įtariamą pažeidimą nėra galutinis Konkurencijos tarybos sprendimas.