PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 17 d. 11:09

Konferencija „Suomijos kultūrinio gyvenimo atspindžiai Plokščiuose“

Šakiai

Šakių rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Šakių rajono savivaldybė


305064

Birželio 15 dieną Plokščiuose vyko konferencija, kurioje dalyvavo garbinga viešnia – Suomijos ambasadorė Arja Inkeri Makkonen. Renginys sutraukė gausų būrį svečių, tarp kurių buvo ir Šakių savivaldybės meras Raimondas Januševičius, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštraukas, Savivaldybės tarybos narė Rima Rauktienė, Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė ir kiti.

Konferenciją sveikinimo žodžiais atidarė Šakių savivaldybės meras Raimondas Januševičius, Suomijos ambasadorė Lietuvoje Arja Makkonen ir Suomijos ambasadorės Lietuvoje asistentė kultūrai ir ryšiams su žiniasklaida Rytė Baublytė-Savaja.

Meras, sveikindamas susirinkusius, pasidžiaugė Suomijos ir Lietuvos kultūrinių ryšių svarba. Jis ypatingai pasveikino Suomijos ambasadorę Lietuvoje bei visus garbingus svečius, tarp kurių buvo žymių mokslininkų, kultūros veikėjų ir visuomenės lyderių, kurių dalyvavimas renginyje buvo reikšmingas abiejų šalių kultūrinių ryšių puoselėjimui.

R. Januševičius priminė 1988 metus, kai pirmą kartą buvo įvertintas Plokščių krašto indėlis į lietuvių kalbos saugojimą ir sklaidą Europoje, žymėjo naują etapą kultūriniame bendradarbiavime. Nuo tada organizuojami seminarai ir konferencijos stiprina ryšius su Suomija, prisideda prie abipusio supratimo ir kultūrinių mainų.

Ši konferencija yra dar vienas svarbus žingsnis dviejų tautų bendradarbiavimo kelyje. Renginyje buvo paminėtas svarus profesoriaus Stasio Skrodenio indėlis plėtojant dviejų šalių kultūrinį dialogą. Profesoriaus paskelbti reikšmingi darbai apie J. J. Mikkolos ir Mailos Talvio veiklą Lietuvoje ne tik praturtino žinias, bet ir padėjo sukurti stipresnius ryšius tarp abiejų šalių.

Šiemet sukanka 130 metų, kai rašytoja Maila Talvio kartu su vyru J. J. Mikkola atvyko į Plokščius ir praleido vasarą Kriaučiūnų sodyboje. Šis istorinis įvykis tapo kultūrinio ryšio pamatu tarp Lietuvos ir Suomijos, kuris ir toliau yra puoselėjamas bei plėtojamas tokių renginių kaip ši konferencija dėka.

Konferencijos metu pranešimus skaitė: Kauno Ąžuolyno bibliotekos Kultūros projektų vadovė Rimantė Tamoliūnienė – „Lietuvos ir Suomijos kultūrinės trajektorijos: rašytoja Maila Talvio, poetas Vincas Kudirka ir dailininkė Gražina Diterytė“, dr. Arvydas Vidžiūnas – „Maila, Plokščiai, Kriaučiūnai, Kudirka ir panemunių lakštingalos“, Panemunių mokyklos-daugiafunkcio centro istorijos mokytoja Gražina Kazarian – „Plokščių kaita šimtečių (1894-2014) Lietuvos ir Suomijos kontekste“.

Buvo dalijamasi patirtimi, pristatomi nauji kultūriniai projektai ir aptariamos bendradarbiavimo galimybės. Susirinkę dalyviai ne tik gilino savo žinias apie Suomijos kultūrą, bet ir diskutavo apie tai, kaip abipusis supratimas ir pagarba gali prisidėti prie dar glaudesnių dvišalių santykių. Taip pat buvo aplankyta Kriaučiūnų sodyba ir kitos istorinės vietos Plokščiuose.

Šis renginys dar kartą patvirtino, kad kultūriniai mainai yra tvirta ir svarbi grandis, sujungianti tautas ir leidžianti joms geriau pažinti vienai kitą. Tai buvo diena, kai buvo ne tik prisimenama praeitis, bet ir kuriamos naujos bendradarbiavimo perspektyvos ateičiai.