PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2019 m. Gegužės 2 d. 16:39

Koldūnų sriuba pagal gargždiškę Jūratę Žutautienę

Klaipėda

Nuotr. iš asmeninio archyvo

Reporteris Gargždų BangaŠaltinis: Etaplius.lt


82256

„Mama sakydavo, kad nemokėsiu gaminti, nes nemėgau, kai man liepdavo, mokydavo ką nors daryti. Visai kas kita, jei gaminu pati to norėdama“, – šypsosi gargždiškė prekybininkė Jūratė Žutautienė. Jos kulinariniais gebėjimais žavisi ne tik šeima, bet ir kolegos, nes draugiška moteris mėgsta juos nustebinti tai užtepėlėmis, sriuba ar sveikuolių bandelėmis.

20190402-165814-1.jpg

Niekas negimsta mokėdamas. Jūratė neslėpė, kad gyvenime visko buvo. Ir jai ne kartą teko pasukti galvą, kaip pamaitinti didelę šeimą, kurioje augo penki vaikai.

„Vaikystėje vyriausieji valgė viską. Jie buvo neišrankūs – mėsos gabalėlis, pakepintos daržovės į sriubą, ir jau skanu. Mėgo makaronus, keptas bulves, kopūstų, burokėlių sriubas, – pasakojo Jūratė. – Bet jaunėlio Jono ir dukros Emilijos valgymo įpročiai jau kitokie.“ Lygindama maisto ruošimą kaime ir mieste, Jūratė įsitikino, kad kaime jos sriuba būdavo žymiai skanesnė. „Ką reiškia tikra ugnis... Ir blynas toks mieste neiškepdavo“, – apgailestavo Jūratė.

Moteris visada daug dėmesio skyrė šeimai ir jos maitinimui, bet prisipažino, kad vienu metu visi buvo „sugedę“ – valgę viską, kas papuolė. Prieš 3 metus Jūratė truputį pakeitė savo gyvenimą. „Gavusi kraujo tyrimų rezultatus iškart reagavau. Pradėjau stadione vaikščioti. Kreipiausi į mitybos konsultantą“, – pasakojo gargždiškė, besigilinanti, kaip reikia sveikiau maitintis. Vis dėlto vaikams niekada nedraudė paragauti „nesąmonių“, kaip sako mylima jos anūkėlė. Tad vaikai žino ir kokakolos, ir bulvių traškučių skonį.

Skaitytojams Jūratė siūlo gardžios ir sočios koldūnų sriubos, kuriai neprireiks daug laiko, receptą.

Reikės 2–3 litrų vandens, 500 g koldūnų (jai labiausiai patinka „Gilandos“ rankų darbo), 3–4 smulkiai pjaustytų bulvių, 2 kubelių daržovių sultinio, morkos, pusės paprikos, žirnelių, lauro lapo, pipirų. „Sudedu daržoves, tada koldūnus, pakepinu truputį rūkytų lašinukų, krapų, svogūnų laiškų, bet labai trumpai. Prieš pat baigiant virti įpilu nemažai 30 proc. grietinėlės“, – vardijo puiki kulinarė.