PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Birželio 13 d. 21:12

Kokios konspiracijos teorijos sukasi aplink karaliaus Karolio III portretą?

Lietuva

YouTube.com stop kadras

Gytė KuzavinytėŠaltinis: Etaplius.LT


304355

Nors oficialus Karaliaus Karolio III portretas atidengtas dar gegužės viduryje, kalbos socialiniuose tinkluose apie tai netyla jau ištisą mėnesį. Vieni teigia, kad paveikslas slepia mistines būtybes, o kiti svarsto – gal paveikslo autorius persistengė su portreto spalvomis.

Praėjus metams nuo karūnavimo, gegužės 14 d., Bakingamo rūmuose (Jungtinė Karalystė) atidengtas pirmasis oficialus karaliaus Karolio III portretas. Paveiksle vaizduojamas karalius, vilkintis Velso gvardijos uniformą ir rankoje laikantis kardą. Ant karaliaus peties pavaizduotas drugelis, vadinamas - monarchu. Šio paveikslo autorius - dailininkas Jonathanas Yeo, kuris yra nutapęs ir kitų Jungtinės Karalystės valdžios atstovų portretus.

Kodėl šis paveikslas kelia šurmulį socialiniuose tinkluose?

Labiausiai visuomenę stebina ir baugina ryškiai raudona paveikslo spalva. Kai kurie interneto vartotojai mano, kad tokia spalva ir karaliaus veido išraiška primena mistinį veikėją – vampyrą Drakulą.

Kiti yra tvirtai įsitikinę, kad toks meno kūrinys vaizduoja karalių raudoname fone dėl to, kad tokia spalva atitinka degančias pragaro liepsnas arba paplūdusį kraują.

Atidžiausieji socialinių tinklų vartotojai, panaudoję Karolio III portretą, padarė jo veidrodinę kopiją bei, sudėję paveikslus šalia vienas kito, nuotraukoje įžiūrėjo satanistines figūras. Ši hipotezė, kad karalius yra susijęs su satanistiniu judėjimu ir „pragaro valdovu“, plačiai pasklido po socialinius tinklus (X, Instagram, Reddit ir kt.).

Kuri teorija teisinga?

Svarbiausių valstybės valdytojų paveikslai nuo senų laikų buvo skirti pagerbimui, pasitelkiami norint perteikti šių vadovų galią. Vis dėlto, Karolio III portrete norėta parodyti, jog karalius yra ne tik galios simbolis. Meno kūrinyje vaizduojamas Karolis II yra toks pat paprastas žmogus kaip visi kiti. Pasak portretą tapiusio dalininko, šiam paveikslui neatsitiktinai buvo pasirinkta raudona spalva, leidusi labiau sulieti raudonos spalvos karaliaus uniformą ir tokiu būdu paslėpti turimus titulus ar galios simbolius bei išryškinti Karolio III veidą, simbolizuojantį jautrumą, paprastumą ir solidarumą su visuomene.

Paveiksle matomas drugelis, anot J. Yeo, iliustruoja karaliaus virtimą drugeliu po jo mirties, tokiu būdu suteikiant jam simbolinę reikšmę. Dar svarbesnė užuomina, kad šis drugelis perteikia Karolio III meilę ir atsidavimą gamtai. Tokiu būdu karalius taip pat ieško bendrumo su visuomene, kuriai gamtos ir aplinkosaugos temos yra aktualios.

Vandalizmo atvejis

Trečiadienio rytą Karolio III portretas buvo apgadintas vietinių Londono gyvūnų aktyvistų. Pastarieji nusprendė uždengti karaliaus veidą Voliso lipduku iš „Volisas ir Gromitas“ animacinio filmuko. Tokiu būdu aktyvistai norėjo „papuošti“ portretą ir atkreipti dėmesį į žiaurų elgesį su gyvūnais. Vis dėlto, paveikslas ir toliau saugiai kabo galerijoje, nes ilgalaikės žalos jam nebuvo padaryta.

Karaliaus atsakas

Nepaisant sukurtų hipotezių ir konspiracijos teorijų, nėra gauta jokio patvirtinimo iš karališkosios šeimos atstovų, kad šis paveikslas turi asociacijų su kančiomis, ugnimi, krauju ar satanistiniais simboliais. Vandalizmo atvejo karalius taip pat nekomentuoja. Visos teorijos ir paveikslo virtualios kopijos buvo sukurtos socialinių tinklų vartotojų, nesiremiant realiais faktais, todėl nėra teisingos ar objektyvios.

YouTube stop kadras

YouTube stop kadras