Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Reporteris IngaŠaltinis: Etaplius.lt
Mes visi nuo vaikystės žinojome, kad daržovės yra būtinos norint būti sveikiems ir stipriems. Daržovės yra vitaminų ir naudingų aminorūgščių sandėlis, jos stiprina mūsų imunitetą, gerina organizmo darbą ir didina bendrą gyvybingumą.
Ar galima valgyti daržoves?
Agurkai ir pomidorai
Pačios šios daržovės yra visiškai saugios, tačiau jas sujungus į vieną patiekalą, galite sulaukti nemalonių padarinių. Kadangi agurkai yra klasifikuojami kaip šarminiai produktai, o pomidorai – kaip rūgštiniai, dėl šio daržovių derinio susidaro druskos, kurios nusėda ir nėra virškinamos.
Burokėliai
Burokėliai draudžiami tiems, kurių organizme padidėjęs rūgštingumas, turi lėtinių ligų ir problemų su išmatų nelaikymu.
Česnakai
Su česnakais reikia būti atsargiems tiems, kurie turi žemą kraujospūdį ir turi skrandžio problemų. Per didelis česnako vartojimas gali sukelti karščiavimą, alerginę reakciją, rėmens problemas, pykinimas, taip pat migreną ir galvos svaigimą.
Svogūnai
Svogūnų nerekomenduojama valgyti sergant opomis, gastritu, inkstų ir kepenų ligomis. Reikalas tas, kad jis turi galimybę padidinti rūgštingumą ir sudirginti virškinimo organus.
Saldžioji paprika
Ši daržovė žymiai sumažina kraujo spaudimą, todėl hipotenzija segantys žmonės turėtų griežtai riboti jų suvartojimą.
Morkos
Per didelis morkų vartojimas sukelia mieguistumą, pykinimą ir galvos skausmą. Ši daržovė taip pat padidina skrandžio rūgštingumą ir provokuoja odos pageltimą. Be kita ko, per didelis morkų vartojimas sukels didelę apkrovą silpnoms žarnoms dėl didelio skaidulų kiekio.
Krienai
Krienų žala turės įtakos tiems, kurie serga inkstų ar lėtinėmis virškinamojo trakto ligomis. Krienai draudžiami nėščioms moterims. Ir bet kuris asmuo turėtų žinoti, kad piktnaudžiavimas tokiu ūmiu produktu kaip krienais gali sukelti kraujospūdžio padidėjimą ir net kraujavimą.
Ir vis dėlto, ar įmanoma valgyti visas šias daržoves? Žinoma, jūs galite, svarbiausia – nepiktnaudžiauti jomis (nors jos ir itin naudingos dėl ypač žaliose daržovėse esančių medžiagų, pavyzdžiui, chlorella). O tos daržovės, kurias jūsų kūnas sunkiai apdoroja, geriausia pakeisti kažkuo kitu.