PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 17 d. 13:28

Kokiomis sąlygomis gyvena Vilniaus studentai: keistis vietomis nenorėtumėte

Vilnius

Bendrabučiai / Alfa.lt

Augustina KizelytėŠaltinis: ALFA.LT


305094

Bendrabučiai, esantys Saulėtekio rajone, stovi jau ilgai. Studentų, kurie gyveno juose daugelį metų, galima suskaičiuoti dešimtimis tūkstančių. Nenuostabu, kad šie pastatai yra „matę gyvenimo“. Kadangi bendrabučiai gyvuoja ne pirmus metus, o rūpinamasi jais ne per labiausiai, kartais studentus nemaloniai nuteikia vaizdai, kuriuos tenka išvysti.

Praeitą savaitę viename iš Saulėtekyje esančių studentų miestelio bendrabučių gyventojų laukė vaizdas, kuris, deja, jau nelabai stebina: koridoriuje po kojomis mėtėsi nuo lubų nukritusios apdailos dalys. Jos taip gulėjo kurį laiką. Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo kaip nepavojingas įvykis. Iš kitos pusės, jei šių lubų dalių būtų nukritę daugiau, galėjo kažkas ir nukentėti. Tokių problemų kyla itin dažnai. Žinant šio pastato ilgaamžiškumą, lubų ar sienų byrėjimai nėra pirmas ir paskutinis pasitaikęs toks įvykis.

Nukritę tinko gabalai / Alfa.lt

Kai Vilniuje per pastaruosius porą metų butų nuomos kainos drastiškai išaugo, daugeliui studentų bendrabučiai atrodė kaip finansiškai geriausias variantas. Dar prieš butų nuomos kainų ūgtelėjimą visoje šalyje bendrabučiai buvo paklausus apsigyvenimo variantas.

Kai kurie šviežiai iškepti studentai, atsikraustę į bendrabučius, nustemba, pamatę, kokiomis aplinkybėmis jiems teks gyventi: kambariuose itin mažai vietos, vienas dušas, praktiškai skirtas dvidešimčiai ir daugiau žmonių, bei kiti dalykai. Atsižvelgiant į tai, kad Vilniaus universiteto bendrabučių nuoma Saulėtekyje varijuoja tarp 50 ir 70-ies eurų, kaina atitinka kokybę.

Bendrabučių dušas / Alfa.lt

Bendrabučiai yra geros kokybės

Bendrabučių kokybės klausimas visada aktualus ir dažnai keliamas. Kadangi šiuose pastatuose yra daugybė kambarių, suspėti kiekvieną nuodugniai apžiūrėti ir rekonstruoti užtrunka laiko. Kadangi kambarių, kaip ir studentų, gyvenančių bendrabučiuose, yra apstu, visi remonto darbai, kai būna pradėti, dažniausiai trunka visus metus.

Apskritai šešiolikaaukščių bendrabučių komplekso būklė Saulėtekyje yra gera. Verta paminėti, kad kiekvieną dieną bendrabučius nuodugniai išvalo valytojos. Vilniaus universiteto kancleris Raimundas Balčiūnaitis patikino, kad nėra, dėl ko per daug reikėtų nerimauti: „Bendrabučiai yra saugios būklės, o remonto darbai juose atliekami ištisus metus be pertraukų.“

Signalizacija šiek tiek trukdo

Anot studentų, kurie gyvena bendrabučiuose, juos erzina ne tik pastato išvaizda, bet ir signalizacija, kuri kaukia itin dažnai. Studentų miestelio gyventojai yra įpratę prie signalizacijos garso, kuri dažnai įsijungia be reikalo, neiškilus jokiam pavojui.

Atsiranda grėsmė bendrabučio gyventojams neatpažinti, kada ištinka realus pavojus, kadangi į signalizaciją beveik visada yra žiūrima nerimtai. Kai įspėjamasis garsas nuskamba, studentai dažniausiai lieka savo kambariuose.

R. Balčiūnaitis daug neišsiplėtė, kodėl signalizacija dažnai įsijungia. Jis tik teigė, kad taip nutinka, kai studentai virtuvėje kažką gamina.

„Būna atvejų, kad dėl studentų veiklos virtuvėje kartais įsijungia priešgaisrinė signalizacija“, – sakė jis.

Studentų džiaugsmui – statomi ir nauji bendrabučiai

Kol Saulėtekio rajone yra nuolatos rekonstruojami bendrabučiai, šalia jų visus metus augo, buvo statomas kitas studentų išsigelbėjimas – naujutėliai gražūs bendrabučiai. Juose galės apsigyventi iš viso 500 žmonių.

Tarp šių dviejų bendrabučių kompleksų vyraus didelis kontrastas: Saulėtekyje esantys šešiolikaaukščiai pastatai, dvelkiantys senove, ir naujieji modernūs bendrabučiai su daug žalio ploto ir kitais privalumais.

Šio pastato kambariai bus prieinami visiems studentams. R. Balčiūnaitis akcentavo: „Naujas bendrabučių kompleksas yra vystomas. Jame galės gyventi visi studentai: tiek lietuviai, tiek užsieniečiai“, – sakė jis.