Ko­kiems pro­duk­tams skir­ta konk­re­ti šal­dy­tu­vo len­ty­na?

Ko­kiems pro­duk­tams skir­ta konk­re­ti šal­dy­tu­vo len­ty­na?
Šiauliai
(Rawpixel.com nuotr.)
Monika Šlekonytė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Sie­kiant mais­to pro­duk­tus iš­lai­ky­ti švie­žius ir mais­tin­gus kiek įma­no­ma il­giau, svar­bu ži­no­ti, kur ir kaip juos lai­ky­ti. Pa­vyz­džiui, pie­no šal­dy­tu­vo du­re­lė­se lai­ky­ti ne­de­rė­tų, o vai­sius ir dar­žo­ves lai­ky­ti to­liau nuo ki­tų so­do bei dar­žo gė­ry­bių.
 

Neprikraukite pilno šaldytuvo

Kai dėliojate produktus į šaldytuvo lentynėles, neužblokuokite oro cirkuliacijos srautų. Idealiu atveju prikraukite ¾ šaldytuvo tūrio.

Palaikykite tinkamą temperatūrą

Šaldytuve nuolat reikėtų palaikyti 0–5 laipsnių temperatūrą. Tokioje temperatūroje šaldytuve neįsiveis pelėsių ir bakterijų.

Viršutinė lentyna

Viršutinė šaldytuvo lentynėlė tinkamiausia produktams, kuriuos dažnai naudojate. Tokiems kaip jogurtas, sviestas, sūris, grietinė, dešros ar pietų likučiai.

Durelės

Durelės patogiausios produktams, kurie lengvai neišsipila, tokiems kaip uogienės, gazuoti gėrimai, sultys, pomidorų padažas, majonezas. Nelaikykite pieno šaldytuvo durelėse, kadangi tai šilčiausia dalis šaldytuve. Pieną geriausia laikyti vidurinėje lentynėlėje, kur temperatūra pastovesnė ir vėsesnė.

Apatinė lentyna

Apatinę lentynėlę naudokite žuviai ir mėsai. Tai šalčiausia šaldytuvo vieta, taigi mažiau rizikos, jog maistas suges ar jo skystis ištekės ant produktų apačioje.

Stalčiai

Šaldytuvo stalčiukai yra skirti daržovėms ir vaisiams, tačiau juos laikykite atskirai. Stalčiaus dugne visada patieskite popierinių rankšluosčių, ypač jei juose laikote lapines daržoves, kurioms kenkia drėgmė.

Etilenui jautrius produktus laikykite toliau nuo jį išskiriančių produktų

Obuolius, kriaušes, persikus, bananus, slyvas, melionus, mangus laikykite toliau nuo kitų sodo ir daržo gėrybių, mat jie išskiria daugiausia etileno, kuris skatina kitų vaisių ir daržovių gedimą. Svarbiausia juos patraukite nuo paprikų, salotų lapų, žalumynų, smidrų, brokolių, Briuselio kopūstų, žiedinių kopūstų, žaliųjų žirnelių, kurie etilenui yra itin jautrūs.

Įdėkite į popierinius maišelius

Prieš dedant į šaldytuvą, kopūstus, salierus, artišokus ir grybus reikėtų laikyti popieriniame maišelyje. Taip jie ilgiau išsilaikys kokybiški.

Šaldytuve nelaikykite

Pomidorus, morkas, bananus, apelsinus, avokadus, medų, alyvuogių aliejų, bulves, tropinius vaisius, svogūnus, česnakus, reikėtų laikyti ne šaldytuve, o kambario temperatūroje.

Pranešimas spaudai

 

Redakcija rekomenduoja