Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
(Rawpixel.com nuotr.)
Monika ŠlekonytėŠaltinis: Etaplius.lt
Siekiant maisto produktus išlaikyti šviežius ir maistingus kiek įmanoma ilgiau, svarbu žinoti, kur ir kaip juos laikyti. Pavyzdžiui, pieno šaldytuvo durelėse laikyti nederėtų, o vaisius ir daržoves laikyti toliau nuo kitų sodo bei daržo gėrybių.
Neprikraukite pilno šaldytuvo
Kai dėliojate produktus į šaldytuvo lentynėles, neužblokuokite oro cirkuliacijos srautų. Idealiu atveju prikraukite ¾ šaldytuvo tūrio.
Palaikykite tinkamą temperatūrą
Šaldytuve nuolat reikėtų palaikyti 0–5 laipsnių temperatūrą. Tokioje temperatūroje šaldytuve neįsiveis pelėsių ir bakterijų.
Viršutinė lentyna
Viršutinė šaldytuvo lentynėlė tinkamiausia produktams, kuriuos dažnai naudojate. Tokiems kaip jogurtas, sviestas, sūris, grietinė, dešros ar pietų likučiai.
Durelės
Durelės patogiausios produktams, kurie lengvai neišsipila, tokiems kaip uogienės, gazuoti gėrimai, sultys, pomidorų padažas, majonezas. Nelaikykite pieno šaldytuvo durelėse, kadangi tai šilčiausia dalis šaldytuve. Pieną geriausia laikyti vidurinėje lentynėlėje, kur temperatūra pastovesnė ir vėsesnė.
Apatinė lentyna
Apatinę lentynėlę naudokite žuviai ir mėsai. Tai šalčiausia šaldytuvo vieta, taigi mažiau rizikos, jog maistas suges ar jo skystis ištekės ant produktų apačioje.
Stalčiai
Šaldytuvo stalčiukai yra skirti daržovėms ir vaisiams, tačiau juos laikykite atskirai. Stalčiaus dugne visada patieskite popierinių rankšluosčių, ypač jei juose laikote lapines daržoves, kurioms kenkia drėgmė.
Etilenui jautrius produktus laikykite toliau nuo jį išskiriančių produktų
Obuolius, kriaušes, persikus, bananus, slyvas, melionus, mangus laikykite toliau nuo kitų sodo ir daržo gėrybių, mat jie išskiria daugiausia etileno, kuris skatina kitų vaisių ir daržovių gedimą. Svarbiausia juos patraukite nuo paprikų, salotų lapų, žalumynų, smidrų, brokolių, Briuselio kopūstų, žiedinių kopūstų, žaliųjų žirnelių, kurie etilenui yra itin jautrūs.
Įdėkite į popierinius maišelius
Prieš dedant į šaldytuvą, kopūstus, salierus, artišokus ir grybus reikėtų laikyti popieriniame maišelyje. Taip jie ilgiau išsilaikys kokybiški.
Šaldytuve nelaikykite
Pomidorus, morkas, bananus, apelsinus, avokadus, medų, alyvuogių aliejų, bulves, tropinius vaisius, svogūnus, česnakus, reikėtų laikyti ne šaldytuve, o kambario temperatūroje.
Pranešimas spaudai