Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai
Prieš gaminant – privalu išvalyti kepsninę
Prieš gaminimo lauke sezoną labai svarbu tinkamai pasiruošti turimą įrangą ar išsirinkti naują. Pirmiausia, anot „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, privalu išvalyti kepsninę nuo užsilikusių nešvarumų, o vėliau pasiruošti maisto gamybai tinkamus įrankius.
„Jei būtent dabar pirmą kartą užkursite kepsninę, iš grilio išpilkite visas senas anglis ir pelenų likučius, kruopščiai ją išvalykite ir apžiūrėkite, ar nėra įtrūkimų. Taip pat grilį reikėtų gerai prakūrenti bei išdeginti. Nepamirškite, kad kepsninė turėtų būti laikoma po stogu, antraip, prisirinkusią drėgmės, ją iškūrenti bus nelengvas iššūkis. Grilio įrankius taip pat reikėtų laikyti sausai ir švariai, o jei ant jų susikaupė nešvarumų – išmirkykite ir nušveiskite juos specialiomis metalinėmis kempinėlėmis bei šepetėliais. Visa kepsninės įranga ir kepimo įrankiai turėtų būti sutvarkomi po kiekvieno kepimo. Taip vėliau sutaupysite laiko, galėsite įrankius naudoti iš karto ir ramiai mėgautis grilinimo džiaugsmais“, – sako mėsos technologas.
Geriausia grilio naujokui – paprastas metalinis stačiakampis
Nusprendusiems mokytis maisto gaminimo ant grilio paslapčių, pasak kulinarijos technologo, nederėtų apsikrauti brangiais prietaisais – pradžioje užteks ir paprastų priemonių. „Daugelis prieš pradėdamas ruošti patiekalus ant kepsninės, galvoja, kad reikia įvairių įmantrių įrankių, leisiančių mėsą paruošti lyg profesionalui, tačiau tobulesni griliai reikalauja ir daugiau išmanymo bei įgūdžių. Naujokams rekomenduočiau mėsą pradėti ruošti ant paprasčiausio metalinio stačiakampio. Taip ne tik galėsite lengviau reguliuoti temperatūrą ar pajusti gaminimo ypatybes, bet ir susipažinsite su pagrindiniais kepimo principais. Vėliau, jei toks gaminimo būdas patiks, galite išbandyti ir brangesnius prietaisus, reikalaujančius daugiau pasiruošimo“, – pataria technologas.
Kiek patyrusiems ar pažengusiems kepėjams ant grilio technologas pataria atsižvelgti į savo poreikius: „Šiuo metu plačiai paplitę keramikiniai griliai yra tik vienas iš daugybės galimų grilio variantų. Nereikėtų pamiršti, kad kartu yra ir metalinių bei dujinių kepsninių, tad renkantis svarbiausia atsigręžti į savo poreikius. Norintiems mėsoje dūmo aromato, derėtų rinktis tik anglimi kūrenamus grilius, o jo nenorintiems vertėtų rinktis dujinius. Keramikiniai griliai turi daugybę įvairių funkcijų ir ilgiau išlaiko šilumą, tad juos rekomenduoju gaminantiems įvairesnius patiekalus.“
Ruošiantis kepimui svarbu nepamiršti privalomų atributų – degtukų, žiebtuvėlio anglių, malkų, degaus skysčio. Svarbiausia, pasak Vido Nadzeikos, kad priemonių nepritrūktų gaminant.
„Nepamirškite degtukų, anglies ar malkų, turėkite iešmus ir kepimo groteles, o smulkesniems ingredientams pasiruoškite bambukinius iešmelius. Prieš naudojimą juos palaikykite vandenyje, nes kitaip jie degs“, – patarimais dalijasi technologas, primindamas kepsiantiems gamtoje nepamiršti indų, popierinių servetėlių bei šaltkrepšio, kuriame bus sudėti grilinimui paruošti produktai.
Kviečia į maisto gamybą ant griliaus žvelgti kūrybiškai
Eksperimentuoti su griliumi galima nors ir kasdien, svarbiausia – rasti tinkamų receptų. Mėsos mėgėjams ekspertas siūlo pabandyti pasikepti daržovių, sūrių, o desertui nustebinti artimuosius ant grotelių keptais vaisiais. Pasak kulinarijos technologo, gaminant ant griliaus galima išgauti visą skonių paletę, kuri nustebins net didžiausius gurmanus: „Griežtų taisyklių nėra, o patirtis ateina su laiku ir praktika. Pradedantiems grilio entuziastams norėčiau duoti paprastą patarimą: bandykite ir kuo daugiau eksperimentuokite. Kepkite ant grilio kuo dažniau, nes kartu su praktika ateis ir patirtis, lavės skonis.“
Kepant daržoves ekspertas pataria neužgošti jų skonio papildomais priedais ir leisti atsiskleisti tinkamoms savybėms. Pasak technologo, užteks jas tik šiek tiek aptepti alyvuogių aliejumi ir apibarstyti prieskoniais. „Ant žarijų kepant baklažanus, cukinijas, paprikas, pievagrybius, svogūnus ar kukurūzų burbuoles rekomenduoju supjaustyti jas stambiais, 3–4 cm gabalėliais. Iš anksto marinuoti daržovių nebūtina, galite tai padaryti tiesiog kepimo metu, sukdami daržoves ir šlakstydami jas pasirinktu marinatu, o rezultatas jus tikrai nustebins – daržovės bus puikaus skonio ir aromato.