PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2023 m. Sausio 16 d. 11:42

Kodėl reikėtų valgyti pomidorus?

Lietuva

Pexels.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Health.com


256589

Techniškai pomidorai yra vaisiai, nes atitinka botaninį apibrėžimą, teigiantį, kad jie yra mėsingos augalo dalys, supančios jo sėklas. Tačiau mitybos ir kulinarijos tikslais pomidorai dėl savo skonio, naudojimo maistui ir maistinių medžiagų kiekio yra laikomi daržove.

Lėtina demencijos vystymąsi

Pasaulyje 10 % 65 metų ir vyresnių suaugusiųjų serga Alzheimeriu. Tai liga, kuri paveikia atmintį, mąstymą, elgesį, ir laikui bėgant prastėja.

Pomidoruose esantys antioksidantai, tokie kaip likopenas, gali apsaugoti nuo neurodegeneracinių ligų. Vienas tyrimas parodė, kad per ketverius metus 70 metų ir vyresnių dalyvių, vartojusių daug likopeno, kognityvinės funkcijos silpnėjo lėčiau.


Padeda sumažinti širdies ligų tikimybę

Mityba, kurioje gausu pomidorų, siejama su sumažėjusia širdies ligų rizika, kuri yra pagrindinė suaugusiųjų mirties priežastis. Vienoje tyrimų apžvalgoje teigiama, kad vartojant daug likopeno turinčių produktų, kurio yra ir pomidoruose – širdies ligų rizika sumažėjo 14 %.


Gali padėti išvengti vidurių užkietėjimo

Nepakankamas skysčių ir skaidulų kiekis gali sukelti vidurių užkietėjimą. Pomidoruose esantis vandens kiekis ir maistinės skaidulos palaiko hidrataciją ir sveiką žarnyno peristaltiką. Pomidorai yra svarbus tiek tirpių, tiek netirpių maistinių skaidulų šaltinis.


Mažina cukrinio diabeto riziką

Kai kurie tyrimai rodo, kad likopeno antioksidacinės savybės prisideda prie cukrinio diabeto profilaktikos. Taip yra dėl jo gebėjimo apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų, sumažinti uždegimą ir sustiprinti organizmo apsaugos mechanizmus.


Gali sumažinti vėžio riziką

Įrodyta, kad likopenas ir beta karotinas, du pomidoruose esantys antioksidantai, turi priešvėžinių savybių. Šie antioksidantai saugo ląsteles nuo pažeidimų, dėl kurių išsivysto vėžys.

Keletas tyrimų parodė, kad vyrai, kurie valgo daugiau pomidorų, ypač virtus, turi mažesnę riziką susirgti prostatos vėžiu.


Padeda atsigauti po treniruotės

Vienas sportininkų tyrimas parodė, kad po treniruotės du mėnesius vartojant pomidorų sulčių, per šį laikotarpį pagerėjo sportininkų atsistatymas. Kraujo mėginiai parodė, kad vartojant pomidorų sultis, buvo žymiai mažesni kraujo žymenys, susiję su fizinio krūvio sukelta žala.