PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 11 d. 17:27

Koalicija prieš kasetinius šaudmenis smerkia Lietuvos planus trauktis iš konvencijos

Lietuva

Kasetiniai šaudmenys. Flickr.com nuotr.

Karolina AmbrazaitytėŠaltinis: BNS


309032

Koalicija prieš kasetinius šaudmenis smerkia Lietuvos planus pasitraukti iš šiuos ginklus draudžiančios konvencijos.

Koalicija ragina Seimą atmesti šį siūlymą ir teigia, jog toks sprendimas pasiųstų pasauliui žinią, jog iškilus susirūpinimui nacionaliniu saugumu galima nepaisyti tarptautinės humanitarinės teisės.

„Pasitraukimas iš kasetinius šaudmenis draudžiančios konvencijos sudaro pavojingą precedentą ir kelia pavojų civilių, taip pat ir Lietuvos piliečių, gyvybėms per ateinančius dešimtmečius“, – pranešime teigė Koalicijos prieš kasetinius šaudmenis direktorė Tamar Gabelnick (Tamar Gebelnik).

Koalicija skatina visas kasetinius šaudmenis uždraudusias šalis pasmerkti Lietuvos sprendimą ir paraginti Lietuvą likti joje.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė siūlymui denonsuoti kasetinius šaudmenis draudžiančią konvenciją. Pasitraukusi iš šio susitarimo, Lietuva ketina įsigyti minėtus šaudmenis drauge su sąjungininkais.

Šalies pareigūnai taip pat tvirtina, kad pasitraukimas iš konvencijos nepaneigia Lietuvos įsipareigojimų tarptautinės humanitarinės teisės principams.

Pasitraukti iš konvencijos Lietuva nusprendė siekdama sustiprinti savo ir šalyje dislokuotų sąjungininkų gynybinius pajėgumus.

Prie konvencijos dėl kasetinių šaudmenų nenaudojimo Lietuva prisijungė 2011 metais.

Susitarimu draudžiamas kasetinių šaudmenų naudojimas, gamyba ir įsigijimas bei nustatomi konkretūs įsipareigojimai siekiant pašalinti šių ginklų sukeltus humanitarinius padarinius.

Kasetinis šaudmuo yra iš oro arba žemės paleidžiama talpa, kurios viduje yra nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų antrinių šaudmenų, išmėtomų futbolo aikštės dydžio teritorijoje.

Praėjusių metų liepos viduryje šių daugelyje šalių uždraustų šaudmenų nuo Rusijos besiginančiai Ukrainai perdavė JAV.