Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Budintis BudėtojasŠaltinis: Etaplius.lt
Voveraitės – vasaros grybai, dar kitaip dzūkų lepeškomis ir voveruškomis vadinamos.
Keletas faktų apie voveraites.
Voveraitės mūsų pušynuose dygsta nuo birželio vidurio iki spalio pabaigos.
Nors voveraitės tik trečios kategorijos grybas, bet labai mėgstamas ne tik Lietuvoje, o ir daugumoje Europos šalių.
Plaudami voveraites, jas kuo trumpiau mirkykite vandenyje, nes jos, kaip kempinės, sugeria vandenį, o nuo to jų skonis tik prastėja.
Voveraičių visai nereikia pjaustyti, nes jos kuo puikiai plėšosi, kaip kokios sūrio lazdelės.
Kepdami voveraites, neperkraukite jomis keptuvės, tai trukdys voveraitėms vienodai iškepti.
Kepkite voveraites žalias, prieš tai jų tikrai nereikia apvirti, nes kitaip jos tik praras savo kvapnumą.
Kepdami žalias voveraites keptuvėje, leiskite joms išsitroškinti savo sultyse, o sultims nugaravus grybus skaninkite grietine ar grietinėle.
Gamindami voveraites nenaudokite per daug prieskonių, pakaks tik juodųjų pipirų ir čiobrelių, tegu jaučiasi grybų skonis.
Voveraites geriausia džiovinti (kuo puikiausiai tiks žiemą patiekalams skaninti), šaldyti (tik prieš tai jas perliekite verdančiu vandeniu) arba šaldyti jau apkeptas svieste (beliks tik pašildyti).
Skaniausios voveraitės paprasčiausiai iškeptos keptuvėje su grietine arba grietinėle ir pateiktos su šviežiomis bulvėmis. Tai tobulas, visų mėgstamas ir laiko patikrintas receptas. Siūlome vieną tokių receptų.
Su grietinėle troškintos voveraitės
5 stiklinės voveraičių
400 ml liesos grietinėlės
2 svogūnai
3 šaukštai aliejaus
3 šaukštai miltų
100 g lydyto sūrelio (Panemunių pievų ar pan.)
Grybus suberti į sausą keptuvę ir troškinti, kol atsiras daug sulčių, apie 15 min. Kitoje keptuvėje įkaitinti aliejų, apkepinti smulkintus svogūnus, juos sudėti į grybus, viską apibarstyti miltais, gerai permaišyti. Supilti grietinėlę ir kaitinti, kol užvirs. Tuomet po šaukštą sudėti sūrį. Sumažinti ugnį ir troškinti apie 10 min.
Pagardinti druska, pipirais, muskato riešutu, petražolėmis ir šiek tiek čiobrelio.
Skanaus!