PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 4 d. 13:47

Klases atnaujino ir perdažė pats mokyklos kolektyvas

Rokiškis

R. Keliuotytės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Rokiškio rajono savivaldybė


316972

Rokiškio pagrindinė mokykla ne tik pakeitė pavadinimą į Rokiškio specialioji mokykla-daugiafunkcis centras, bet ir persikėlė į buvusias Senamiesčio progimnazijos patalpas Biliūno g. 2.

Mokyklos direktorė Renata Andriūnienė džiaugiasi, kad dabar jų labai ypatingi mokiniai ugdysis tikroje mokykloje: su erdviais koridoriais, klasėmis, lauko teritorija. Vien dėl geriau pritaikytų patalpų šiemet rugsėjo 1-ąją mokykla sulaukė 38 specialiųjų poreikių turinčių vaikų, kai pernai jų mokėsi 26.

Nespėjo įgyvendinti visų idėjų

„Mūsų vaikų poreikiai labai įvairūs, kai kurie serga retomis genetinėmis ligomis, yra ir su Dauno sindromu, aštuoni turi autizmo sindromą, tačiau su jais dirba specialiosios pedagoges, kurių mokykla turi net septynias. Tad žinome savo vaikus ir persikraustę į naujas patalpas įvertinome, kad daug ką reikia keisti ir pritaikyti jiems. Visų pirma, reikia ramesnių spalvų, todėl mūsų mokytojų ir visų darbuotojų kolektyvas kibo į darbus ir per rugpjūtį nutinkavo, perdažė klasių sienas, atnaujino baldus, puošė turimas patalpas, kad grįžę po vasaros vaikai pasijustų saugiai ir pamiltų naują savo mokyklą. Kaip matote, dabar visur vyrauja mūsų logotipo – drugelio – spalvų deriniai: šviesūs, ramūs“, – pasakoja R. Andriūnienė.

Visi atnaujinimo darbai buvo atlikti pačių mokytojų, kitų darbuotojų rankomis, su minimaliausiomis sąnaudomis. „Turiu išskirtinį kolektyvą – kūrybingą, energingą. Stengiuosi neslopinti jų kūrybinių idėjų, o uždegti joms žalią šviesą“, – prisipažįsta mokyklos vadovė, pridurdama, kad kol kas pavyko įgyvendinti tik dalį sumanymų.

„Dar norime įsirengti sceną, sporto salę, vidinį kiemelį, sensorinį parką, pasitvarkyti kitas patalpas, ne tik klases, kurių turime 6 – tris specialiąsias, ir tris lavinamąsias“, – sako R. Andriūnienė, pridurdama, kad turbūt didesnių entuziastų už šios mokyklos kolektyvą nėra visame rajone.

Pagalbos reikia ir tėveliams

Svarbiausia, ką norėtų įgyvendinti ši mokykla – įtraukti į veiklas ir tėvelius. Ne tik čia besimokančių vaikučių, bet ir kitur rajone specialiųjų poreikių vaikus auginančius tėvelius. „Kai šeimoje auga vaikas su specialiaisiais poreikiais, pagalbos reikia ne tik jam, bet ir visai šeimai, todėl ir norime suburti tėvelius į vieną vietą. Jie taip pat labai pavargę“, – pastebi mokyklos vadovė.

Didžiausias džiaugsmas – auklėtinių sėkmės istorijos

Kaip sako R. Andriūnienė, mokykla turi ir sėkmės istorijų. „Labai smagu dirbti erdvesnėse, geresnėse patalpose, tačiau – ne tai svarbiausia. Didžiausias džiaugsmas apima, kai matome, kad mūsų pastangos – ne veltui. Kai matome, kad mūsų ugdytiniai sugeba baigti profesines mokyklas, dirbti darbus ir patys užsidirbti. Pavyzdžiui, vienas mūsų labai meniškos prigimties auklėtinis mokėsi Rokiškio profesinėje mokykloje, paskui – Portugalijoje, kitos auklėtinės kuo puikiausia dirba kambarinėmis Tenerifėje, o vienas mūsiškis pina fantastiškus krepšius. Taip kad tokie vaikai irgi turi įvairių gebėjimų“, – pasidžiaugė R. Andriūnienė.

Šiemet rajono švietimo tinkle vyko nemažai permainų

Pasak Rokiškio rajono mero Ramūno Godeliausko, šios mokyklos bendruomenė yra be galo kantri, atsidavusi savo darbui, savo ugdomiems vaikams.

„Jie niekada nereikalauja – nei ypatingų patalpų, nei ypatingų sąlygų, kantriai ir su meile dirba labai sunku darbą. Vis dėlto mes patys matėme, kad jiems reikia gerinti sąlygas. Ir šiandien su džiaugsmu širdyse galim matyti rezultatą – tikrą mokyklą“, – sako R. Godeliauskas.

Meras pastebi, kad šį rezultatą lėmė rajono švietimo tinklo pertvarkymas. „Kai ką pertvarkius, perkilnojus mokyklas, atsirado ir kur kas tinkamesnės erdvės vaikams su negalia“, – sako R. Godeliauskas.

Šią vasarą ne tik šiai mokyklai teko iššūkis persikelti ir įveiklinti kitas patalpas. Šį iššūkį patyrė trys rajono mokyklos. Šiose patalpose mokęsi Senamiesčio progimnazijos pradinukai persikėlė į buvusios Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos patalpas M. Riomerio g. 1., kartu perimdami garbingą vardą. Nuo šiol Senamiesčio progimnazija tampa Juozo Tumo-Vaižganto progimnazija. O buvę šios gimnazijos moksleiviai persikėlė į „Romuvos“ gimnaziją Taikos g. 17.

„Prie mokyklų persikraustymo prisidėjo ir savivaldybė, ir seniūnija, todėl prieš rugsėjo 1-ąją buvome ramūs, kad visi mokinukai mokslo metų pradžią pasitiks jiems skirtose klasėse“, – pasidžiaugė rajono vadovas.