PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 12 d. 12:16

Klaipėdos uostas dar nenusprendė, ar įsileisti laivą su rusiška salietra

Klaipėda

Klaipėdos uostas / ELTA

Lukas JuozapaitisŠaltinis: BNS


318181

Klaipėdos jūrų uostas dar nepriėmė sprendimo, ar įsileisti rusišką salietrą gabenantį, su Maltos vėliava plaukiojantį laivą „Ruby“, kuriam reikia remonto.

„Sprendimo dar neturime, nekomentuosime“, – BNS ketvirtadienį sakė uosto direkcijos atstovė Ignė Rotautaitė-Pukenė.

Ji nekomentavo, kur dabar yra laivas, teigė neturinti informacijos, ar jis yra paprašęs leidimo įplaukti į kitus uostus.

Laivų stebėjimo portalo „Marine Traffic“ duomenimis, laivas šiuo metu yra Norvegijos jūroje, netoli Andeneso miestelio šalies šiaurėje.

Pasak žiniasklaidos, apie 20 tūkst. tonų amonio salietros iš Rusijos gabenantis laivas prašo leidimo įplaukti į Klaipėdos uostą, iškrauti krovinį bei atlikti remontą.

Norvegijos leidinys „The Barents Observer“ praėjusį trečiadienį rašė, kad sprogų ir potencialiai pavojingą krovinį plukdantis laivas „Ruby“ buvo atplaukęs į Norvegijos Trumsio uostą, tačiau policija nurodė jam išplaukti dėl per didelio sprogimo pavojaus.

Leidinio teigimu, laivas plaukė iš Kandalakšos uosto Rusijoje į Las Palmą Ispanijoje, tačiau audros metu buvo pažeistas laivo korpusas, propeleris bei vairas, kuriuos reikia remontuoti.

Nuo 2022-ųjų balandžio vidurio laivams su Rusijos vėliava draudžiama įplaukti į Europos Sąjungos uostus. Sankcijos netaikomos energetikos, medicinos, farmacijos, maisto ir žemės ūkio produktus, taip pat humanitarinę paramą, anglį, branduolinį kurą plukdantiems rusų laivams.

Taip pat į ES uostus gali įplaukti laivai, kuriems reikia prisišvartuoti dėl pavojaus saugumui ar laivo įgulos narių gyvybei.