REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Mokslas2024 m. Birželio 6 d. 12:53

Klaidos egzamino lape ir nepasitenkinimas užduotimis: ar lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas nebuvo per sudėtingas?

Lietuva

Etaplius.lt

Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT


303727

Valstybinių egzaminų sesiją abiturientai tradiciškai pradėjo nuo lietuvių kalbos ir literatūros egzamino, kurį laikė šį trečiadienį (birželio 5 d.). Vienintelį privalomąjį egzaminą laikė daugiau nei 26,6 tūkst. šalies abiturientų, pasirinkę arba valstybinį, arba mokyklinį. Jo išlaikymas jau garantuoja abiturientui brandos atestato gavimą.

Per keturias egzamino valandas abiturientai turėjo parašyti vieną rašinį, pasirinkdami iš dviejų samprotavimo ir dviejų literatūrinio rašinio temų. Samprotavimo rašinio temos: „Kaip vaizduotė veikia santykį su tikrove?“ (rekomenduojami autoriai: Maironis, Marius Ivaškevičius) ir „Kada prieinama prie kraštutinumų?“ (rekomenduojami autoriai: Vincas Krėvė, Marius Katiliškis). Literatūrinio rašinio temos buvo: „Muzikos reikšmės literatūroje“ (rekomenduojami autoriai: Šatrijos Ragana, Henrikas Radauskas) bei „Intymumo vaizdavimas literatūroje“ (rekomenduojami autoriai: Juozas Tumas-Vaižgantas, Jurgis Kunčinas).

Po egzamino apklausti Vilniaus ir Kauno moksleiviai dalinosi įspūdžiais ir teigė, kad „buvo neblogai“ bei išreiškė nuslūgusią įtampą, sakydami, jog „dabar jau tikrai ramiau“.

Tačiau su mokiniais nesutinka kai kurie mokytojai bei kalbininkai. Anot jų, egzamino užduotis yra per sudėtinga, o jos vertinimas nėra adekvačiai atitinkantis mokinio sugebėjimus. Savo nuomonę LRT televizijai išsakęs lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas Alius Avčininkas sakė: „Tiek metų dirbu mokykloje, tiek metų ruošiau abiturientus egzaminui, bet pirmą kartą tokios neadekvačios temos. Mes su kolegomis tikėjomės, kad štai, paskutiniai metai, kada abiturientai laiko tokio pobūdžio egzaminą, o tos temos galėtų būti šviesa tunelio gale.“

LRT naujienų portale savo įžvalgomis dalinosi ir kalbininkė Loreta Vaicekauskienė: „<...> mieli šiandien egzaminą laikantys abiturientai, jūs nepasiduokit. Niekam nieko jūs neskolingi. Tai mes jums skolingi už atimtą kūrybos lietuvių kalba malonumą. Šitie formą sureikšminę, prasmę ir žmogų pametę egzaminai patys yra klaida.“ L. Vaicekauskienės žodžiams pritarė ir daugelis mokytojų ar moksleivių tėvų, pasidalinusių savo mintimis soc. tinkluose po šio straipsnio nuoroda.

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) kritikos sulaukė ir dėl lietuvių kalbos ir literatūros egzamino užduoties lapo, kuris buvo atspausdintas su klaidomis. Internetinėje erdvėje pradėjo plisti kritikos ir pašaipų pilnos nuotraukos bei komentarai dėl NŠA pastabumo stokos ir rašybos klaidų.

„Iki teisėtai atskleidžiažiant vokus, kuriuose valstybimio brandos egzamino užduoties ar jo dallies turinys“, – tokia frazė egzamino lape kaitino socialinių tinklų atmosferą. Net trys rašybos klaidos atspausdintame egzamino lape trikdė ir egzaminą rašiusius moksleivius.

Nors nuotaikos po pirmojo egzamino įvairiapusiškos, abiturientai jau skuba ruoštis kitiems egzaminams. Šį penktadienį (birželio 7 d.) abiturientų laukia valstybinis anglų kalbos klausymo, skaitymo ir rašymo egzaminas, o birželio 10 d. – valstybinis matematikos egzaminas. Visų mokyklinių ir valstybinių egzaminų tvarkaraštį galima rasti NŠA internetiniame puslapyje.

LRT nuotr.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA