PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Spalio 14 d. 14:05

Kitokia pažintis su M. K. Čiurliono kūryba

Šiauliai

Autorės nuotr.

Asta GasiūnienėŠaltinis: Šiaulių rajono savivaldybė


323789

Spalio 8 d. Kuršėnų ir Meškuičių gyventojai turėjo galimybę sudalyvauti Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešosios bibliotekos įgyvendinamo projekto „Skirtingai vienodų suARTėjimai“ edukacijoje, kurią vedė Theatre of Senses / Pojūčių teatras.

Edukacinio užsiėmimo–sensorinio patyrimo „Pojūčių paveikslai. M. K. Čiurlionis“ metu dalyviams buvo užrištos akys, kad jie galėtų pasinerti į įvairius tyrinėjimus. Kaip teigia šio teatro režisierė ir aktorė Karolina Žernytė, „žmonės užrištomis akimis atranda ir savo baimes, kurių nežinojo turintys. Paprasti daiktai, pavyzdžiui, medžio kvapas, jiems gali sukelti neigiamų asociacijų, galbūt sugrįžta jautrūs prisiminimai iš vaikystės“.

Per valandą trukusį užsiėmimą jo dalyviai turėjo galimybę pažinti M. K. Čiurlionio kūrinius nenaudodami regos. Šioje ekskursijoje dalyvius lydėjo dvi gidės-aktorės. Būtent jos, pasitelkdamos įvairius garsus, kvapus, lytėjimą, bandė atkurti tam tikrų paveikslų įspūdį.

Teatro atstovai pasakojo, kad projekto idėja kilo beieškant būdų, kaip vizualųjį meną perteikti parodoje apsilankiusiam neregiui, juolab, kad daugeliu atvejų darbų negalima liesti.

Projekto „Skirtingai vienodų suARTėjimai“ tikslas yra įtraukti individualių poreikių turinčius asmenis į kūrybinių raiškų įvairovę, kuriant kokybiškesnę jų kasdienybę. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių rajono savivaldybė.