PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2018 m. Liepos 19 d. 13:50

Kintų miestelio šventės metu pristatytas šišioniškių kulinarinis paveldas

Klaipėda

Budintis BudėtojasŠaltinis: Etaplius.lt


45782

Liepos 14 d. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filiale pristatyta Kintų Vydūno kultūros centro fotografijų paroda „Pamario krašto virtuvė“.

Senieji Kintų seniūnijos gyventojai žino autentiškų receptų, tik šiam kraštui būdingų maisto gaminimo būdų. Tad į renginį Regina Gumuliauskienė atkeliavo nešina trupininiu pyragu su įvairiomis uogienėmis, Ilona Papievienė – su medumi ir duona, užmaišyta bei iškepta su meile ir gera nuotaika, o Kintų Vydūno kultūros centro muziejininkė Reda Cirtautienė atkeliavo vilkėdama Mažosios Lietuvos tautiniu kostiumu ir nešina pintine „pucelių“ (spurgų), pasiruošusi pristatyti Mažosios Lietuvos kulinarinį paveldą.

Renginį bibliotekininkė Vitalija Vyšniauskienė pradėjo Albino Kaktos eilėraščiu „Marių krantas“, nes tądien Kintuose vyko „100-mečio Marių šventė“. Reda Cirtautienė supažindino klausytojus su Mažosios Lietuvos XVII–XIX a. dūminiais pastatais ir seniausiu statiniu – „pelenu“. Tai atviras ugniakuras, kuriame ant trikojo buvo kabinamas katilas ir verdamas valgis. Dūmai kildavo į skylę lubose – „kriautę“, kurioje rūkyta ir laikyta mėsa. Šišioniškiai įprastomis dienomis maitindavosi konservuota mėsa ir daržovėmis. Išskirtinis konservavimo būdas labai praversdavo laikant mėsos gaminius ilgesnį laiką. Klausytojams labai patiko pasakojimas apie šventinius patiekalus: obuolių, medaus, trupinių pyragus ir išskirtinius jų gaminimo būdus. Pamario krašto gyventojai mokėjo kepti įvairius keksus ir tai buvo skaniausios vaišės svečiams. Visus sudomino „pucelių“ kepimas. Tai mielinės tešlos spurgos, kepamos neįprastos formos keptuvėje su apvaliais įdubimais. Nuo XIX a. Klaipėdos krašte ir Pamaryje šias spurgas valgydavo užsigerdami miežine kava ar mėtų arbata. Visiems buvo smagu ir įdomu klausytis muziejininkės atsiminimų ir pasakojimų šišioniškių tarme.

Po tokių pasakojimų tikrai norisi visko paragauti. Svečiai vaišinosi „kafija“ su „puceliais“, pyragu ir duona. Bibliotekininkė Nijolė Justienė susirinkusiems pristatė knygas, kuriose minimas Kintų miestelis. Susirinkusieji skaitė eiles apie nuostabų kraštą Kintus ir Kuršių marias. Renginio pabaigoje visi norintys buvo pakviesti pasidalinti prisiminimais, kaip Kintai atrodė, kuo gyveno, ką veikė žmonės prieš tris dešimtmečius. Vyko 1984 metais Lietuvos kino studijoje sukurto filmo apie Kintus „Milijonieriai“ peržiūra.

dsc-0428.jpg

dsc-0430.jpg

dsc-0414.jpg

dsc-0437.jpg