PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 19 d. 11:59

Kinijos premjeras šią savaitę lankysis Rusijoje ir Baltarusijoje

Pasaulis

Kinijos premjeras Li Qiangas. Youtube stopkadris

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA.LT


314465

Kinijos premjeras Li Qiangas šią savaitę lankysis Rusijoje ir Baltarusijoje, pirmadienį pranešė užsienio reikalų ministerija Pekine.

Li vizitas vyks Kinijai ir Rusijai stiprinant ekonominį bendradarbiavimą bei diplomatinius ryšius.

„Strategiškai vadovaujant abiejų valstybių vadovams, Kinijos ir Rusijos santykiuose nebeliko išorinio kišimosi, jie išlaikė sveiką ir stabilią plėtrą“, – per reguliarų brifingą sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning.

Pasak jos, nuo antradienio iki penktadienio vyksiančio Li vizito metu bus surengtas „29-asis eilinis Kinijos ir Rusijos vyriausybių vadovų susitikimas“.

Mao sakė, kad per susitikimą su Rusijos ministru pirmininku Michailu Mišustinu Li planuoja „pasikeisti išsamiomis nuomonėmis apie praktinį bendradarbiavimą dvišaliuose santykiuose ir visiems rūpimus klausimus“.

Rusijos ir Kinijos strateginė partnerystė tapo glaudesnė nuo tada, kai Maskvą pradėjo invaziją Ukrainoje, kurios Pekinas taip niekada ir nepasmerkė.

Kinija pristato save kaip neutralią šalį karo atžvilgiu ir teigia nesiunčianti letalinės pagalbos nė vienai pusei, priešingai nei JAV ir kitos Vakarų valstybės.

Tačiau Kinija yra artima Rusijos politinė ir ekonominė sąjungininkė, o NATO narės įvardijo Pekiną kaip „lemiamą karo skatintoją“.

Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka pernai du kartus lankėsi Kinijoje ir gruodžio mėnesį pažadėjo būti „patikimu Pekino partneriu“.

Liepos mėnesį Baltarusija oficialiai įstojo į Šanchajaus bendradarbiavimo organizaciją, tapdama 10-ąja besiplečiančio valstybių bloko, kurį Pekinas laiko potencialia atsvara JAV vadovaujamai pasaulio tvarkai, nare.

„Kinija ir Baltarusija yra ištikimos ir visapusiškos strateginės partnerės“, – pirmadienį sakė Mao.