PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 7 d. 15:15

Kinijos premjeras pasveikino naująjį britų ministrą pirmininką K. Starmerį

Pasaulis

Keiras Starmeris. EPA-ELTA nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


308194

Kinijos premjeras Li Qiangas sekmadienį pasveikino naująjį Jungtinės Karalystės ministrą pirmininką Keirą Starmerį su išrinkimu, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Jis tapo pirmuoju tai viešai padariusiu aukšto rango kinų pareigūnu.

Pasak valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“, Li Qiangas K. Starmeriui sakė, kad Kinija yra „pasirengusi bendradarbiauti su naująja JK vyriausybe, kad sustiprintų abipusį politinį pasitikėjimą ir plėstų abipusiai naudingą bendradarbiavimą“.

Toks pranešimas pasirodė po kelių dienų tylos iš aukščiausio rango Pekino pareigūnų, Kinijos užsienio reikalų ministerijai tik pareiškus, kad susipažino su JK visuotinių rinkimų rezultatais.

Palyginimui, Kinijos lyderis Xi Jinpingas šeštadienį pasveikino naująjį Irano prezidentą Masoudą Pezeshkianą, praėjus vos kelioms valandoms po jo išrinkimo.

JK verslo ir prekybos departamento duomenimis, 2023 metais Kinija buvo penkta pagal dydį britų prekybos partnerė.

Tačiau pastaraisiais metais abiejų šalių diplomatiniai santykiai buvo atšalę, Pekinui ir Londonui nesutariant dėl griežtesnės komunistų kontrolės buvusioje britų kolonijoje Honkonge.

Abi šalys taip pat apsikeitė kaltinimais dėl šnipinėjimo – praėjusį mėnesį Pekinas pareiškė, kad MI6 verbavo Kinijos valstybės tarnautojus šnipinėti JK naudai.

Sekmadienį „Xinhua“ pranešė, kad Li Qiangas sakė K. Starmeriui, jog „dvišalio koordinavimo ir bendradarbiavimo stiprinimas atitinka abiejų šalių interesus“.