PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugsėjo 13 d. 12:42

Kinijos gynybos ministras ragina derėtis dėl karų Ukrainoje ir Gazos Ruože užbaigimo

Pasaulis

Karas Ukrainoje / LRT

EtapliusŠaltinis: BNS


318416

Kinijos gynybos ministras Dong Junas penktadienį kreipdamasis į kariškių iš viso pasaulio susitikimą Pekine teigė, kad derybos yra vienintelis sprendimas tokiems konfliktams kaip karai Gazos Ruože ir Ukrainoje.

Šimtai delegatų Pekine atvyksta į Siangšano forumą, vadinamą Kinijos atsaku kasmet Singapūre rengiamam „Šangri La dialogui“.

Kaip praneša kinų valstybinė žiniasklaida, Siangšano forume per tris dienas dalyvaus daugiau kaip 500 atstovų iš daugiau kaip 90 šalių ir organizacijų.

Per atidarymo ceremoniją Dong Junas sakė: „Norint išspręsti tokius „karštųjų taškų“ klausimus kaip krizė Ukrainoje ir Izraelio bei palestiniečių konfliktas, taikos ir derybų skatinimas yra vienintelė išeitis.“

„Kare ir konflikte laimėtojo nėra, o konfrontacija niekur neveda, – kalbėjo Dong Junas. – Kuo stipresnis konfliktas, tuo labiau negalime atsisakyti dialogo ir konsultacijų. Bet kokio konflikto pabaiga yra susitaikymas.“

Kinijos gynybos ministras taip pat paragino visas šalis propaguoti „taikų vystymąsi ir įtraukų valdymą“.

Penktadienį laukiama ir daugiau oficialių kalbų, o derybose prie apskritojo stalo tikimasi aukšto rango kariškių iš Rusijos, Pakistano, Singapūro, Irano, Vokietijos ir kitų šalių.

Tarp forumo diskusijų temų yra JAV ir Kinijos santykiai, saugumas Europoje ir Azijoje, gynybos iššūkiai daugiaašiame pasaulyje.

Dong Junas savo kalboje ragino „neplatinti nacionalinio saugumo idėjų“, kad „naujos technologijos būtų naudingesnės visai žmonijai“. Tai tikriausiai buvo užuomina apie JAV pastangas neleisti Pekinui gauti pažangių technologijų.

„Tokiu metu, kai kyla didelis pavojus pasaulio saugumui, didėja nestabilumas ir neprognozuojamumas, yra didžiulė pareiga kurti visų šalių gynybos ir saugumo pajėgumus“, – sakė jis.

Pekinas, jo teigimu, „nori dirbti su visomis šalimis, siekdamas stiprinti strateginį vienijimąsi, plėsti gynybos konsultacijas, aptarti dvišalių ir daugiašalių susitarimų dėl bendradarbiavimo gynybos srityje pasirašymą“.

„Karšti rajonai“

JAV gynybos sekretoriaus antrasis pavaduotojas Michaelas Chase'as taip pat dalyvauja šiame forume, vykstančiame kelios dienos po amerikiečių ir kinų aukšto rango vadų pirmųjų derybų.

Vašingtonas ir Pekinas nesutaria dėl virtinės klausimų: nuo prekybos iki savarankiško Taivano statuso ir augančio Kinijos agresyvumo ginčijamuose jūrų regionuose.

Tačiau JAV ir Kinija stengėsi atkurti reguliarias savo kariškių derybas, taip siekdamos, kad ginčai „karštuosiuose rajonuose“ netaptų nevaldomi.

Svarbus „karštasis taškas“ yra Pietų Kinijos jūra, kur kinų laivai pastaraisiais mėnesiais dalyvavo virtinėje konfrontacijų su Filipinų laivais.

Kinija reiškia pretenzijas į beveik visą Pietų Kinijos jūrą – ekonomiškai labai svarbų vandens kelią – ir nepaiso kitų šalių pretenzijų bei tarptautinio teismo sprendimo, kad jos pozicija neturi teisinio pagrindo.

Ketvirtadienį kinų kariuomenės generolas leitenantas He Lei žurnalistams Siangšano forume sakė, kad Kinija sutraiškys bet kokį brovimąsi į jos suverenią teritoriją, taip pat ir Pietų Kinijos jūroje.