PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 22 d. 10:28

Kinijoje po liūčių ir tilto griūties žuvo mažiausiai 25 žmonės, dešimčių ieškoma

Pasaulis

Potvynis / YouTube

BNSŠaltinis: BNS


310653

Per smarkias liūtis, įvairiose Kinijos dalyse sukėlusias staigius potvynius ir tilto griūtį, žuvo mažiausiai 25 žmonės, o gelbėtojai pirmadienį ieškojo dar dešimčių dingusiųjų.

Šeštadienį vidury nakties staigus potvynis nusiaubė kaimą pietvakarinėje Sičuano provincijoje, o gelbėtojai pranešė, kad žuvo 10 žmonių ir ieškoma dar 29 dingusiųjų.

Kelias dienas besitęsęs smarkus lietus patvindė upę, tekančią per Sinhua kaimą Hanjuano apskrityje. Vietos žiniasklaidos duomenimis, vanduo nušlavė 40 upės pakrantėje esančių namų, taip pat sugriovė tiltus ir atkirto kelius.

Šiaurės vakarinėje Šaansi provincijoje vėlai penktadienį sugriuvus daliai tilto, automobiliai įkrito į sraunią upę, o valstybinis transliuotojas CCTV pranešė, kad nuo pirmadienio patvirtinta mažiausiai 15 žuvusiųjų.

Kinijos naujienų agentūros „Xinhua“ paskelbtoje nuotraukoje matyti lūžusi ir beveik 90 laipsnių kampu pasvirusi į apačioje tekantį rudą vandenį tilto dalis.

Šeštadienį gelbėtojai teigė, kad dingo apie 20 automobilių ir 30 žmonių.

Ši griūtis paskatino klausimus apie Kinijos kelių ir tiltų infrastruktūros, kuri pastaraisiais dešimtmečiais buvo sparčiai kuriama, saugumo. Gegužę per panašią griūtį Guangdongo provincijoje žuvo 36 žmonės.

Smarkios liūtys ir potvyniai kelia ypatingą pavojų kalnų keliams ir tiltams dėl erozijos, nuolaužų srautų ir nuošliaužų.

Dėl klimato kaitos pasaulyje gali padaugėti ekstremalių orų ir klimato reiškinių, pavyzdžiui, rekordinių karščių ir kritulių. Šiais metais vien per pirmąsias penkias gegužės dienas 70 šalių ar teritorijų buvo viršyti karščio rekordai.