PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Liepos 10 d. 12:23

Kinija teigia pradedanti tyrimą dėl su subsidijomis susijusio ES tyrimo

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


308722

Kinija trečiadienį pranešė pradedanti oficialų tyrimą dėl Europos Sąjungos praktikos atliekant tyrimą dėl Pekino subsidijų kinų įmonėms.

„Prekybos ministerija atliks prekybos ir investavimo kliūčių tyrimą dėl atitinkamos praktikos, kurios ES ėmėsi atlikdama tyrimą dėl Kinijos įmonių“, – teigiama ministerijos pranešime jos interneto svetainėje.

Ministerija teigė, kad tyrimą nusprendė pradėti gavusi Nacionalinių prekybos rūmų, užsiimančių mašinų ir elektronikos importu ir eksportu, skundą.

Pasak jos, skundas daugiausia susijęs su „tokiais produktais kaip geležinkelio lokomotyvai, fotovoltiniai įrenginiai, vėjo jėgainės ir saugumo kontrolės įranga“.

Priduriama, kad tyrimas greičiausiai truks iki 2025 metų sausio 10 dienos, tačiau ypatingomis aplinkybėmis gali būti pratęstas dar trims mėnesiams.

Pastaraisiais mėnesiais įtampa tarp Kinijos ir ES prekybos srityje augo. Briuselis ėmėsi veiksmų, nukreiptų prieš Pekino teikiamą paramą Kinijos elektromobilių ir atsinaujinančiosios energijos sektoriams.

Praėjusiais metais Europos Komisija atlikusi tyrimą padarė išvadą, kad Kinijos valstybės subsidijos šalies elektromobilių pramonei nesąžiningai kenkia konkurentams Europoje.

Tai paskatino Briuselį praėjusią savaitę, nepaisant gamintojų ir Kinijos verslo grupių pasipiktinimo, nustatyti papildomus laikinuosius muitus iki 38 proc. importuojamiems kiniškiems elektromobiliams.

Pekinas įspėjo, kad šis žingsnis gali sukelti prekybos karą, ir ne kartą grasino atsakyti būtinomis priemonėmis, kurios apsaugotų kinų bendrovių teises ir interesus.