PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 26 d. 10:37

Kinija prieš JAV prezidento patarėjo vizitą apkaltino Jungtines Valstijas represijomis

Pasaulis

Xi Jinpingas. Scanpix nuotr.

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


315394

Kinija prieš pat JAV prezidento Joe Bideno patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Jake‘o Sullivano vizitą Pekine apkaltino Jungtines Valstijas tolesnėmis represijomis.

Kinijos užsienio reikalų ministerija sekmadienį ėmėsi kritikuoti JAV dėl bandymų „pažaboti ir nuslopinti“ Kiniją nepaisant pastarojo meto diplomatinių pastangų, dedamų po lapkričio mėnesį San Fransiske įvykusio J. Bideno ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo susitikimo.

J. Sullivanas per savo vizitą, kuris truks nuo antradienio iki ketvirtadienio, turėtų susitikti su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi. Kinijos užsienio reikalų ministerija pažymėjo, kad būsima J. Sullivano viešnagė yra „svarbus žingsnis“ siekiant pastūmėti į priekį San Fransiske sudarytus susitarimus.

Abiejų vyrų diskusijose turėtų būti aptarti keli svarbūs klausimai, įskaitant Rusijos karą prieš Ukrainą, konfliktą Artimuosiuose Rytuose, įtampą Pietų Kinijos jūroje ir Taivaną. Taip pat tikriausiai bus atsižvelgta į baudžiamuosius muitus, darančius poveikį prekybai tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų.

J. Sullivanas bus pirmasis JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, apsilankęs Kinijoje per aštuonerius metus. Wang Yi ir J. Sullivanas pastaraisiais mėnesiais buvo susitikę Vienoje, Maltoje ir Bankoke.