PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 26 d. 08:46

Kinija pranešė Prancūzijai apie raketos paleidimą į Ramųjį vandenyną

Pasaulis

Šiaurės Korėja paleido balistinę raketą (asociatyvi nuotr.) / YouTube

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


320601

Kinija iš anksto informavo Prancūziją, prieš trečiadienį paleisdama tolimojo nuotolio balistinę raketą į Ramųjį vandenyną, pranešė Prancūzijos Polinezijos valdžia ir pridūrė, kad tarpžemyninė raketa nukrito netoli jos išskirtinės ekonominės zonos. Toks raketos su imitacine galvute, kaip teigė Kinija, paleidimas buvo pirmasis per kelis dešimtmečius.

„Kinijos valdžios institucijos pranešė kolegoms prancūzams apie šį bandymą“, – sakoma Prancūzijos vyriausiosios komisijos pareiškime ir pridurdama, kad Prancūzija paskelbs savo poziciją dėl šio bandymo.

Prancūzijos Polinezijos prezidentas Moetai Brothersonas anksčiau sakė, kad „raketa nukrito netoli Markizo salų“, įeinančių į išskirtinę ekonominę zoną.

Jungtinės Amerikos Valstijos irgi sakė gavusios „išankstinį pranešimą apie šį tarpžemyninės balistinės raketos bandymą“ ir vadino tai „žingsniu teisinga kryptimi“, padedančiu išvengti nesusipratimų ir klaidų. Tačiau dėl raketos paleidimas protestavo kitos regiono šalys. Kinijos kaimynė Japonija teigė, kad jai apie tai nebuvo iš anksto pranešta. Australija prašo „paaiškinimo“, o Naujoji Zelandija pavadino paleidimą „nepageidaujamu ir keliančiu nerimą“.