REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 18 d. 12:29

Kinija paragino NATO „liautis versti kaltę“ dėl karo Ukrainoje

Pasaulis

Scanpix nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA.LT


305295

Antradienį Kinija paragino NATO „liautis versti jai kaltę“ dėl karo Ukrainoje. Pekinas reagavo į Vakarų karinio Aljanso vadovo kaltinimus, kad remdama Rusiją Kinija dar labiau aštrina konfliktą.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį sakė, kad Kinija galiausiai susidurs su padariniais už eksportą į Rusiją, palaikantį jos gynybos pramonę. Kinija dedasi esanti neutrali karo Ukrainoje atžvilgiu ir tikina nesiunčianti mirtinos pagalbos nė vienai kariaujančiai šaliai, kitaip nei JAV ir kitos Vakarų valstybės.

Antradienį Pekinas pareiškė, kad NATO „verčiau apsvarstytų savo pačios vaidmenį, o ne šališkai šmeižtų ir pultų Kiniją“. „Patariame liautis versti kaltę ir sėti nesantaiką, nepilti žibalo į ugnį ir nekurstyti konfrontacijos, o veikiau nuveikti ką nors politiniam krizės sureguliavimui“, – per įprastą spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Lin Jianas.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Kinijos ir Rusijos strateginė partnerystė tik dar labiau sustiprėjo, tačiau Pekinas atmeta Vakarų teiginius, kad padeda Maskvos karo pastangoms. Vis dėlto Kinija numetė gelbėjimosi ratą izoliuotos Rusijos ekonomikai, prekyba klesti nuo pat konflikto pradžios.

Didžiojo septyneto (G7) užsienio reikalų ministrai penktadienį pareiškė „didelį susirūpinimą“ dėl Kinijos įmonių Rusijai siunčiamų dvigubos paskirties medžiagų ir ginklų komponentų, Maskvos naudojamų karinei ekspansijai.

NATO generalinis sekretorius J. Stoltenbergas sakė, kad Kinija, remdama Rusijos karą Ukrainoje, turėtų sulaukti padarinių, jei tai nepasikeis. Interviu BBC jis sakė, kad Pekinas veikia abiem kryptimis: remia Rusijos karo pastangas ir stengiasi palaikyti santykius su sąjungininkėmis Europoje. „Ilgainiui taip būti negalės“, – sakė J. Stoltenbergas.

Jo teigimu, Kinija „dalijasi technologijomis, pavyzdžiui, mikroelektronika, jos itin svarbios Rusijai gaminant raketas, ginklus, kuriuos ji naudoja prieš Ukrainą“. Spaudžiamas atsakyti, ką NATO narės galėtų padaryti dėl Kinijos paramos Rusijai, J. Stoltenbergas sakė, kad vyksta „pokalbis“ dėl galimų sankcijų, ir pridūrė, jog ateis laikas, kai „turėsime apsvarstyti, kokią ekonominę kainą Kinija privalės sumokėti, jei nepakeis savo elgesio“.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA