PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Liepos 24 d. 11:15

Kiduliuose bus pristatyta įspūdinga papuošalų kolekcija

Šakiai

Asmeninio archyvo nuotr.

Vida VaškevičienėŠaltinis: mmm.lt


311041

Kidulių dvare autorinių darbų parodą „Gelmės“ pristatys kaunietė menininkė Jūratė Kalvaitienė. Parodos atidarymas – liepos 27 d. 18 val.

Autorinių papuošalų kūrėja Jūratė Kalvaitienė jau apie dešimtmetį kuria ekstravagantiškus ir ryškius aksesuarus, miniatiūras iš brangiųjų ir pusbrangių akmenų. Ji yra surengusi net 14 parodų įvairiose Lietuvos parodinėse erdvėse, tarp jų ir Marijampolėje. Jos kūriniais puošiasi žinomos mūsų šalies moterys.

Pasak menotyrininkės Miglės Morkūnaitės – Vervečkienės, kūryboje J. Kalvaitienė pasitelkia savitą autorinę techniką. „Ji virbalais sumezga vielos tinklelį į norimą formą, paskui joje komponuoja įvairius akmenis (naudoja oniksą, koralus, jaspį, dūminį kvarcą ir t.t.), biserio karoliukus, derina metalo detales. Būtent šią, savo sugalvotą ir puikiai įvaldytą techniką autorė laiko svarbia kūrybos ašimi, kadangi ji leidžia sukurti atskiras kūrinio dalis, jas jungti ir taip nevaržomai plėtoti didesnių formatų kūrinius, teikiančius daugiau informacijos žiūrovui. Tai leidžia stipriau išreikšti kūrybinę emociją, kuri taip pat yra viena svarbiausių jos kūrybos savybių. Emocijas stiprina ir leidžia skirtingai plėtoti subtilus faktūrų pasirinkimas: aštrūs ar nugludinti kampai, švelnūs ar grublėti paviršiai, blizgesys ar matiškumas. Iš tiesų, menininkės kūrinius galima pavadinti ir itin tapybiškais“, – autorės kūrybos ypatumus atskleidžia menotyrininkė.

Jūratė Kalvaitienė sako, kad kūryba – gyvenimo būdas. „Kūryba suteikė daug atradimų. Ne tik galimybę pažinti akmens grožį ir jo energetiką, bet davė daug nuostabių pažinčių su talentingais ir dvasingais žmonėmis“, – sako parodos autorė.

Moteris yra baigusi technologinės krypties studijas, tačiau prieš dešimt metų suviliojęs paslaptingas natūralių akmenų žavesys, nepaleidžia iki šiol. Jūratė Kalvaitienė sako, kad grįžo prie savo jaunystės svajonių – kuria autorinius papuošalus iš natūralių gamtinių medžiagų: akmenų, perlų, krištolo, tauriųjų metalų.

Pagal organizatorių informaciją

Organizatorių nuotr.