Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditeris, sako, kad konditeriniams gaminiams skonio suteikti gali ne tik įmantrūs ingredientai, bet ir patys paprasčiausi prieskoniai. Pavyzdžiui, žiupsnelis druskos sustiprina bene kiekvieno kepinio skonį.
„Tokie ingredientai kaip druska, cukrus, pasukos, kakavos milteliai, citrinos sultys įvairiausiems kepiniams suteikia ryškesnio skonio. Druskos į kepinius paprastai dedama labai nedaug, tačiau ji daro neįtikėtiną poveikį desertų skoniui. Sviestas – dar vienas svarbus kepinių ingredientas, kuris atlieka svarbų aromatizatoriaus vaidmenį, todėl jo vertėtų nepagailėti“, – sako T. Lauvray.
Jeigu mėgstate ruošti gaivesnius desertus ir juos gardinate šviežiais vaisiais ar šaldytomis uogomis – juos apibarstykite miltais. Jie neleis vaisių ir uogų gabalėliams nusileisti į pyrago dugną ir užtikrins tolygų jų pasiskirstymą. Konditeris dalijasi ir dar keliomis gudrybėmis, kurios pravers ruošiant desertų stalą.
5 gudrybės, kaip paskaninti konditerijos gaminius
Kambario temperatūros kiaušiniai. Kambario temperatūros kiaušiniai tolygiau susimaišo su tešla ir padeda jai iškilti. Jei pamiršote laiku ištraukti kiaušinius iš šaldytuvo, tiesiog 10 minučių palaikykite juos dubenyje su šiltu vandeniu.
Kambario temperatūros sviestas. Jei pamiršote išimti sviestą iš šaldytuvo, o jums reikia, kad jis būtų kambario temperatūros, išgelbės mikrobangų krosnelės atitirpinimo funkcija, kuri sviesto neišlydo. Taip pat sviestą galite ir sutarkuoti. Ruošdami tešlą su atšaldytu sviestu, valandą prieš gaminant jį sutarkuokite ir įdėkite į šaldiklį. Tokį sviestą bus lengviau įmaišyti į tešlą.
Aliejaus pakaitalai. Jei nenorite tešlai naudoti aliejaus, galite jį pakeisti tokiu pat kiekiu obuolių tyrės. Aliejų pakeisti sviestu yra šiek tiek sudėtingiau. 100 ml aliejaus atitinka 125 g sviesto. Jei vietoj rapsų ar kito augalinio aliejaus planuojate naudoti sviestą, pirmiausia jį ištirpinkite ir leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.
Valgomosios sodos ir kepimo miltelių skirtumai. Tiek soda, tiek kepimo milteliai yra naudojami kildinti tešlai. Soda nugesinama rūgšties turinčiais ingredientais, todėl ji naudojama receptuose su jogurtu, citrinų sultimis arba kakavos milteliais. Kepimo milteliams, kad suaktyvėtų, tereikia skysčio, todėl juos geriau naudoti receptuose be rūgšties turinčių ingredientų.
Tarkuotas šokoladas. Dažniausiai tarkuojamas šokoladas ima tirpti. Norėdami to išvengti, tiek šokoladą, tiek tarką įdėkite į šaldiklį. Pajutę, kad tarkuojant šokoladas sušilo, vėl kuriam laikui įdėkite jį į šaldiklį.
T. Lauvray dalijasi ir dar 2 nepaprasto skonio desertų receptais, kuriuos lengvai ir greitai paruošite namuose.
Vyniotinis su aguonomis ir lazdynų riešutais
Jums reikės:
Tešlai:
500 g miltų
1/2 a. š. druskos
10 g sausų mielių
1 kiaušinio
1 kiaušinio trynio
150 ml šilto pieno
1 apelsino sulčių ir tarkuotos žievelės
80 g cukraus
50 g minkšto sviesto
1 v. š. aliejaus (dubeniui ir tešlai aptepti)
Įdarui:
200 g maltų aguonų
150 g cukraus
150 ml verdančio pieno
100 g maltų arba smulkiai pjaustytų lazdynų riešutų
1 a. š. vanilės ekstrakto
1 citrinos žievelės (tarkuotos)
1 kiaušinio baltymo (išplakto iki standumo)
Aptepti:
1 kiaušinio
1 v. š. vandens
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite miltus ir druską, suberkite sausas mieles ir dar kartą išmaišykite. Išplakite kiaušinio trynį, visą kiaušinį ir pieną, viską įmaišykite į miltus. Maišydami supilkite apelsinų sultis ir žievelę, cukrų ir sudėkite sviestą. Elektriniu plaktuvu išsukite tešlą. Perkelkite tešlą ant kieto paviršiaus ir minkykite 5 minutes. Vėliau išminkytą tešlą dėkite į aliejumi išteptą dubenį. Aptepkite tešlą aliejumi, uždenkite ir palikite šiltai, kad masė iškiltų.
Paruoškite įdarą. Aguonas sumaišykite su cukrumi ir užpilkite verdančiu pienu. Kai mišinys šiek tiek atvės, suberkite riešutus, supilkite vanilės ekstraktą ir įmaišykite išplaktą kiaušinio baltymą. Kai tešla iškils, padalykite ją į dvi dalis ir kiekvieną iš jų iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Ant kiekvienos iškočiotos tešlos dalies tepkite įdaro ir suvyniokite. Vyniotinius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir palikite 20 minučių pakilti. Prieš kepant šakute skirtingose kiekvieno vyniotinio vietose padarykite po keletą skylučių. Įdėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 40 minučių 180 °C temperatūroje. Prieš baigiant kepti vyniotinius aptepkite kiaušinio ir vandens plakiniu.
Keksas su šokoladiniu sūrio įdaru
Jums reikės:
Įdarui:
200 g kreminio sūrio (kambario temperatūros)
70 g cukraus
1 kiaušinio
50 ml grietinės
100 g lydyto šokolado
1 v. š. miltų
Tešlai:
220 g miltų
10 g kepimo miltelių
¼ a. š. druskos
200 g sviesto (kambario temperatūros)
100 g cukraus
4 kiaušinių
2 a. š. vanilės ekstrakto
40 ml pieno
Formai paruošti:
1 a. š. sviesto
2 v. š. miltų
Ganašui:
100 g juodojo šokolado
60 ml plakamosios grietinėlės
1 a. š. vanilės ekstrakto
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros. Elektriniu plaktuvu suplakite kreminį sūrį ir cukrų. Įmuškite kiaušinį, sudėkite grietinę, miltus ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Galiausiai įmaišykite lydytą šokoladą. Kekso formą ištepkite sviestu ir apibarstykite miltais. Miltų perteklių iškratykite apvertę formą. Viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Kitame – elektriniu plaktuvu 2 minutes plakite sviestą ir cukrų, įmaišykite vanilės ekstraktą ir po vieną įmuškite kiaušinius.
Sudėkite anksčiau dubenyje paruoštus miltus, supilkite pieną ir maišykite, kol gausite vientisą masę.
Į paruoštą formą sukrėskite pusę tešlos ir švelniai išlyginkite mentele. Šaukštu padarykite maždaug 2 cm gylio įdubimą per visą tešlos plotą ir užpildykite jį paruoštu sūrio ir šokolado įdaru. Likusią tešlą sukrėskite ant viršaus, išlyginkite paviršių mentele ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 50–60 minučių 170 °C temperatūroje. Išimkite keksą iš orkaitės, dar 15 minučių palikite jį kepimo formoje, tada apverskite, išimkite iš formos ir padėkite ant grotelių atvėsti. Tuo tarpu paruoškite ganašą. Supjaustytą šokoladą sudėkite į dubenį. Nedideliame puode pašildykite grietinėlę, neleiskite užvirti ir nuimkite nuo kaitros. Pilkite ją ant šokolado. Palikite 5 minutes pastovėti, supilkite vanilės ekstraktą ir maišykite, kol glajus taps vientisas, blizgus ir tirštas. Glajų pilkite ant visiškai atvėsusio kepinio.