Virtuvė | 6 MIN.

Keliaukite neišeidami iš namų: Japonijos virtuvės idėjos lengvai vakarienei

Reporteris Margarita
2020 m. gegužės 11 d. 19:48
73.jpg

Japonai visame pasaulyje garsėja šviežios žuvies ir jūrų gėrybių gausa, o šios šalies virtuvė laikoma viena sveikiausių. Jie stengiasi kuo mažiau apdoroti produktus ir naudodami nedaug prieskonių išsaugoti tikrąsias maisto savybes. Ne veltui mokslininkai sako, kad patys sveikiausi žmonės gyvena Japonijoje. Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai kviečia keliauti neišeinant iš namų ir dalijasi trimis receptais, kurie leis pasigaminti lengvą japonišką vakarienę.

Ką kasdien valgo ilgaamžiai japonai?

Pasak maisto ekspertės V. Juodkazienės, japonų virtuvę galima apibūdinti keliais žodžiais – natūralu, harmoninga ir saikinga.

„Šios virtuvės pagrindą sudaro ryžiai, žuvis, jūros gėrybės ir tiek sausumoje, tiek jūroje užaugintos daržovės. Pavyzdžiui, jūrų dumbliai ar daug jodo ir vitaminų turintys jūriniai kopūstai. Daržoves japonai labiausiai mėgsta valgyti neapdorotas arba tik trumpai garintas. Ne ką mažiau svarbus ingredientas – sojos pupelės, vadinamos edamame. Tai yra labai sveikas produktas, nes jame gausu proteino, geležies, aminorūgščių ir kalcio“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Ruošdami maistą japonai prioritetą teikia neapdorotai, žaliai žuviai – taip stengiamasi išlaikyti kokybę bei išsaugoti organizmui naudingus vitaminus. Jei nepavyksta išlaikyti šviežios žuvies, tik tuomet japonai ją trumpai kepa itin aukštoje temperatūroje ar verda. Sojos pupelės taip pat yra išverdamos ir patiekiamos pasūdytos, kaip užkandis.

„Dar vienas produktas, dažnai atsiduriantis japono lėkštėje, – tofu. Tai yra iš sojos pieno gaminamas varškės sūris. Jis dedamas kone visur – į sriubas, salotas, japoniškų harusame makaronų ir ryžių patiekalus. Šis sūris yra sveikas, nekaloringas, kai kurios jo rūšys turi daugiau kalcio nei paprastas karvės pienas. Ne mažiau Japonijoje populiarus ir sojų padažas, kuriame gausu aminorūgščių, organizmo senėjimą stabdančių mikroelementų“, – sako mitybos specialistė.

Tausojimas, tausojimas ir dar kartą tausojimas

Mitybos ekspertai vieningai tvirtina – japonų virtuvę galima laikyti bene sveikiausia pasaulyje, todėl jie gyvena ilgiau nei 80 metų. Japonai maistą ruošią vadovaudamiesi tausojimo principais. Pasak V. Juodkazienės, europiečiai maistą dažniausiai ilgai kepa, verda ar troškina, o japonai paprastai jį ruošia garuose, grilyje, o jei kepa ir verda, tai tik labai trumpai.

„Jie vadovaujasi taisykle, kuri sako, kad savo skrandžius užpildyti reikia 80 procentų, todėl japonai itin retai persivalgo. Gaminimo būdas, kurį jie renkasi, užtikrina mažesnį kaloringumą ir didesnį patiekalų maistingumą, todėl nenuostabu, kad Japonijoje viršsvorį turi tik apie 1,5 procento gyventojų. Be to, sriubą, kuri prideda sotumo, japonai valgo kelis kartus per dieną. Taip sumažinamas noras užkandžiauti“, – sako maisto ekspertė.

Gamindami valgį, japonai taip pat siekia išsaugoti jo tikrąjį skonį. Ryžius, kuriuos valgo netgi ir pusryčiams, kitus patiekalus jie dažniausiai renkasi be padažų, o tik su soja.

„Renkantis sojų padažą, vertėtų atidžiai skaityti etiketes ir įsitikinti, kad produktas yra pagamintas fermentuojant sojų pupeles. Taip pat tradicinis maistas gaminamas praktiškai nenaudojant riebalų ir cukraus. Japonai beveik nevartoja aliejaus, prieskonių, siekdami jausti tikrąjį maisto skonį“, – apie japoniškas maisto ruošimo taisykles pasakoja ekspertė.

Svarbiausia – saikas

Didžioji dalis japonų laikosi senos, dar su Konfucijaus mokymu siejamos taisyklės, jog valgyti reikia saikingai. V. Juodkazienė atkreipia dėmesį, kad saikas yra itin svarbi sveikos mitybos taisyklė.

„Japonai maistą pradeda valgyti akimis, tad jį patiekia vadovaudamiesi harmonijos bei estetikos principais. Jų patiekalų porcijos dažniausiai būna nedidelės, skirtingi maisto produktai patiekiami atskiruose indeliuose, patogiuose valgyti lazdelėmis. Tad kiekvienas valgantysis priešais save turi kelis maisto dubenėlius: viename – sriuba, kitame – ryžiai, atskiruose indeliuose pateikiama žuvis, daržovės, sojų padažas. Į lėkštę maistą dedant iš skirtingų indų, paprastai jo suvalgoma 45 procentais mažiau“, – sako maisto ekspertė.

V. Juodkazienė pataria pasinaudoti šia japonų taisykle. Jei jums nepatogu kiekvieną atskirą produktą patiekti vis kitame inde, tuomet dideles lėkštes galima pakeisti mažomis arba tiesiog įprastai valgomą maisto kiekį sumažinti.

Agurkų sunomono (4 asm.)

Jums reikės:

2 didelių nuluptų agurkų

1/3 puodelio ryžių acto

4 a. š. baltojo cukraus

1 a. š. druskos

1 a. š. malto džiovinto imbiero

Paruošimas:

Agurką perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite pailgomis plonomis juostelėmis. Į mažą dubenėlį supilkite actą, suberkite druską, imbierą ir gerai išmaišykite. Tuomet sudėkite agurkus ir vėl gerai išmaišykite. Prieš valgant mažiausiai valandą palaikykite šaldytuve.

Tempūra su krevetėmis ir sezoninėmis daržovėmis (porcija priklauso nuo daržovių ir krevečių kiekio)

Jums reikės:

Mėgstamų daržovių: cukinijos, brokolio, paprikos, morkos ar kitų

Krevečių

1 kupino v. š. krakmolo

1 stiklinės miltų

Labai šalto vandens

Aliejaus kepti

Paruošimas:

Sumaišykite miltus su šaukštu krakmolo ir į tešlą pilkite labai šaltą vandenį. Tuomet ją išmaišykite, tešla gali būti su gabaliukais. Tačiau ją užmaišykite prieš pat kepant daržoves ir krevetes, nes kitaip ji nebus labai traški. Į sumaišytą tešlą panardinkite daržoves su krevetėmis ir dėkite jas į jau įkaitintą aliejų. Jis turi visiškai apsemti daržoves ir krevetes. Tiek daržovės, tiek krevetės turi būti sausos, nes kitaip prie jų neprilips tešla. Prieš dedant į tešlą, jas galima apibarstyti krakmolu. Daržoves su krevetėmis kepkite kelias minutes, kol tešla gražiai apskrus ir paruduos.

Japoniški ryžiai su kiaušiniu (4 asm.)

2 stiklinės virtų ryžių

2 v. š. majonezo (nebūtinai)

2 v. š. skrudintų sezamų aliejaus

1 nedidelė morka

2 kiaušiniai

1 a. š. saldaus ryžių vyno mirin (nebūtinai)

Sauja šaldytų žirnelių

2 v. š. susmulkintų svogūno laiškų

0,5 a. š. druskos

Paruošimas:

Sumaišykite išvirtus ryžius su majonezu. Keptuvėje įkaitinkite sezamų aliejų ir į vieną pusę dėkite ryžius, į kitą – plonais šiaudeliais supjaustytą morką. Kepinkite viską apie 2 minutes atskirai pamaišydami. Tuomet išplakite kiaušinį su mirinu, supilkite mišinį į keptuvę ir maišydami kepinkite. Tada suberkite žirnelius, pagardinkite druska ir šiek tiek padidinę ugnį bei nuolat maišydami dar pakepkite viską apie 3 minutes. Pabaigoje suberkite svogūno laiškus ir išmaišykite.

Alfa.lt


Radviliškis
Burbiškio dvare šventines istorijas saugo 1 254 senoviniai eglės žaisliukai
Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) tvyro žaisminga nuotaika – dvaro erdvėse eksponuojama paroda „Senoviniai Kalėdų eglutės žaisliukai“. Į šventinę parodą iš privačių kolekcijų atkeliavo net 1 254 eglutės žaisliukai, pagaminti įvairiose šalyse – Vokietijoje, Austrijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Ukrainoje, tuometinėje Čekoslovakijoje ir kitur. Žaisliukų amžius siekia XX a. pradžią – 9 dešimtmetį, tad parodoje galima pasigrožėti kalėdinėmis puošmenomis, džiuginusiomis net prieš šimtą metų.
Kultūra | 4 MIN.
0
Šiauliai
Lietuva
Laikotarpis iki Kūčių ir Šv. Kalėdų lietuviams nuo seno buvo skirtas nusiraminti, apvalyti savo kūną pasninku, o sielą – nuo piktų minčių, apkalbų ir nesantaikos. Prieš Kūčias žmonės būtinai nusiprausdavo pirtyje, sutvarkydavo namus, svarbiausia – atsiprašydavo tų, su kuriais susipyko. Nors neretai žmogui labai sunku nugalėti savo išdidumą ir susitaikyti, prieš Kūčias tai padaryti būtina, antraip nesutarimų ratas suksis ir kitąmet.
Kultūra | 5 MIN.
0
Idealios Kalėdos kiekvienam atrodo skirtingai – vieniems tai triukšminga šventė su draugais, kitiems tyla, žvakių šviesa ir jaukūs pokalbiai. Zodiako ženklai atskleidžia, ko iš tiesų trokštame per šventes ir kokia atmosfera leidžia jaustis laimingiausiems. Pažvelkime, kaip atrodo tobulos Kalėdos kiekvienam Zodiako ženklui.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Pasaulis
Lietuva
Europos Komisija pagrasino atsakomosiomis priemonėmis dėl JAV vyriausybės sprendimo neišduoti vizų buvusiam eurokomisarui Thierry‘iui Bretonui ir dar keturiems europiečiams. Komisija griežtai smerkia šį JAV sprendimą, Briuselyje pareiškė institucija. Ji paprašė JAV tarnybų paaiškinimo. Jei reikės, esą bus reaguojama greitai ir ryžtingai, kad būtų apginta teisė nustatyti savo taisykles.
Pasaulis | 2 MIN.
0
Besiruošiant artėjančioms šventėms dairomasi ne tik į dovanas ar namų dekoracijas, bet ir į šventėms tinkamą aprangą. Stilistė pastebi, kad Kūčios, Kalėdos ir Naujieji metai diktuoja skirtingą aprangos nuotaiką – nuo santūraus elegantiškumo iki ryškesnių, drąsesnių sprendimų. Šių metų tendencijose susipina lietuviškas saikas, klasikinė estetika ir ryškesnės aprangos detalės, ypač laukiant Ugninio Arklio metų.
Laisvalaikis | 4 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Lietuva | 4 MIN.
0
Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) primena vartotojams – nuo sausio keičiantis elektros ir gamtinių dujų tarifams, rodmenis būtina deklaruoti iki 2025 m. gruodžio 31 d. imtinai.
Lietuva | 2 MIN.
0

Pakruojis
Pakruojis
Pakruojyje susitiko Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras Vladislavas Kondratovičius, Latvijos sumanaus administravimo ir regioninės plėtros ministras Raimonds Čudars bei Estijos regioninės plėtros ir žemės ūkio ministras Hendrikas Johannesas Terrasas.
Politika | 3 MIN.
0
Gruodžio 18 dieną įvyko Pakruojo rajono savivaldybės tarybos posėdis. Jame dalyvavo 20 tarybos narių. Posėdžio darbotvarkėje suplanuoti 35 klausimai. Prieš prasidedant klausimų svarstymui pasveikinti gruodžio mėnesį gimtadienius šventę Pakruojo rajono savivaldybės tarybos nariai Vida Remeikienė, Robertas Ašmanavičius ir Audrius Kazlauskas.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Pasaulis
Lietuva
Europos Komisija pagrasino atsakomosiomis priemonėmis dėl JAV vyriausybės sprendimo neišduoti vizų buvusiam eurokomisarui Thierry‘iui Bretonui ir dar keturiems europiečiams. Komisija griežtai smerkia šį JAV sprendimą, Briuselyje pareiškė institucija. Ji paprašė JAV tarnybų paaiškinimo. Jei reikės, esą bus reaguojama greitai ir ryžtingai, kad būtų apginta teisė nustatyti savo taisykles.
Pasaulis | 2 MIN.
0
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Radviliškis
Šiauliai
Ne visiems šiemet pavyko sėkmingai sulaukti Kalėdų. Policija praneša, kad Radviliškyje vyrą mirtis pasiglemžė prieš pat šventes, o pačių miestiečių laukė šokiruojantis radinys.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Prieš Kalėdas nuotaikos Šiauliuose kaito – policija dabar pranešė, kad kelios dienos prieš Kūčias viename iš Saulės miesto naktinių klubų buvo sumušta moteris.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Ankstų pirmadienio rytą Naujojoje Akmenėje sulaikytas neblaivus vairuotojas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Pirmadienį vienoje centrinės Šiaulių dalies sankryžoje laikinai neveikia šviesoforas. Apie tai vairuotojus ir kitus eismo dalyvius perspėja bendrovė „Šiaulių šviesa“.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Pasiruošimo didžiosioms metų šventėms laikotarpiu automobilių spūstys šalies didmiesčiuose tampa neatsiejama kasdienybės dalimi – ir kartu papildomu streso šaltiniu. Naujas gyventojų tyrimas atskleidė realybę: beveik pusė vairuotojų prie vairo patiria didelę įtampą, ir transporto spūstys jiems tampa rimtu kantrybės išbandymu. Visgi psichologai ragina į šią situaciją pažvelgti kitaip ir spūstyse sugaištas valandas paversti sau prasmingu laiku.
Gatvė | 5 MIN.
0
Artėjant Kalėdoms Lietuvos gyventojai nesvajoja nei apie egzotines salas, nei apie snieguotas Šveicarijos slidinėjimo trasas – dažnas ruošiasi Kalėdas sutikti namuose ar lankant artimuosius. Atlikta apklausa Baltijos šalyse atskleidė, kad namuose per šventes planuoja likti 71 proc. apklaustų lietuvių, 76 proc. latvių ir net 81 proc. estų.
Gatvė | 3 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
2025 metų Šiaulių rajono sporto apdovanojimų šventė sukvietė rajoną garsinusius sportininkus, trenerius, sportą mylinčius kuršėniškius ir miesto svečius. Šie apdovanojimai vyksta jau dešimtą kartą. Geriausius sportininkus, trenerius, komandas ir nominacijų nugalėtojus pagal pateiktas paraiškas renka Šiaulių rajono savivaldybės Sporto taryba.
Sportas | 3 MIN.
0
Gruodžio 16 d. laisvasis mokytojas Valerijus Belovas organizavo plaukimo varžybas mokiniams, kurie lanko trenerio neformaliojo vaikų švietimo programą „Mokymas plaukti“. Varžybose mokiniai buvo suskirstyti į penkias amžiaus grupes ir rungtyniavo 25 m bei 50 m nugara rungtyse. Mokiniai pasiekę geriausius rezultatus buvo apdovanoti medaliais ir taurėmis, o visi dalyviai saldžiomis dovanėlėmis. Mažiausiems plaukikams apdovanojimus įteikė kandidatė į plaukimo meistrus Ugnė Takuševičiūtė.
Sportas | 2 MIN.
0


Radviliškis
Šiauliai
Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) tvyro žaisminga nuotaika – dvaro erdvėse eksponuojama paroda „Senoviniai Kalėdų eglutės žaisliukai“. Į šventinę parodą iš privačių kolekcijų atkeliavo net 1 254 eglutės žaisliukai, pagaminti įvairiose šalyse – Vokietijoje, Austrijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Ukrainoje, tuometinėje Čekoslovakijoje ir kitur. Žaisliukų amžius siekia XX a. pradžią – 9 dešimtmetį, tad parodoje galima pasigrožėti kalėdinėmis puošmenomis, džiuginusiomis net prieš šimtą metų.
Kultūra | 4 MIN.
0
Kūčios – viena paslaptingiausių metų naktų. Nuo seno tikėta, kad ši naktis turi ypatingą reikšmę: pranašauja ateitį, leidžia pažvelgti į artėjančius metus ir netgi atskleidžia likimą. Nors šiandien daug kas burtus vertina kaip žaismingą tradiciją, daugybė Kūčių papročių iki šiol gyvi ir mėgstami.
Kultūra | 3 MIN.
0
Šiauliai
Radviliškis
Laikotarpis iki Kūčių ir Šv. Kalėdų lietuviams nuo seno buvo skirtas nusiraminti, apvalyti savo kūną pasninku, o sielą – nuo piktų minčių, apkalbų ir nesantaikos. Prieš Kūčias žmonės būtinai nusiprausdavo pirtyje, sutvarkydavo namus, svarbiausia – atsiprašydavo tų, su kuriais susipyko. Nors neretai žmogui labai sunku nugalėti savo išdidumą ir susitaikyti, prieš Kūčias tai padaryti būtina, antraip nesutarimų ratas suksis ir kitąmet.
Kultūra | 5 MIN.
0
Po truputį namai, gatvės, miestai prisipildo kalėdinės dvasios ir jaudinančio šv. Kalėdų laukimo. Šis nuostabus reiškinys neaplenkė ir Lizdeikos gimnazijos, kurioje nuolat puoselėjamos gražios tradicijos padėti kitiems ir skiriamas didelis dėmesys empatijos ugdymui. Empatiški žmonės moka atpažinti kito žmogaus emocijas, nuotaikas bei parodyti, kad supranta, ką jaučia kitas žmogus. Kasmet, artėjant gražiausioms metų šventėms, gimnazijoje vyksta tradiciniai labdaros renginiai. Vienas iš jų – kalėdinė mugė „Parduok kalėdinę nuotaiką“.
Jaunimas | 3 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Šiemet šventinis laikotarpis dovanoja ilgiau trunkantį laisvadienių laikotarpį, todėl natūralu, kad daug gyventojų savo namus paliks ilgesniam laikui – išvyks pas artimuosius, keliaus arba tiesiog praleis daugiau laiko ne namuose. Apsaugos ekspertai ir policija įspėja: būtent tokios dienos tampa aktyviu sezonu vagims, kurie pastaruoju metu elgiasi įžūliau ir veikia žaibiškai. Prie dažnesnių incidentų prisideda ir gyventojų šventinė skuba bei išsiblaškymas.
Namai | 5 MIN.
0
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Alytus
Šakynos bendruomenėje gyvenimas verda. Tai paliudija ir Gabrielė Kreimerytė – tikra Šakynos bendruomenės siela. Mergina čia gimė, užaugo, o baigusi studijas nusprendė grįžti ir įsikurti savo gimtojoje vietoje. Gabrielė sako dažnai išgirstanti klausimą “Kodėl taip myli Šakyną?“. Atsakymas labai paprastas – vertybes formuoja šeima, o visa Gabrielės šeima širdį atiduoda Šakynai.
Veidai | 4 MIN.
0
Lietuvos nacionalinis muziejus jau kelerius metus kuria edukacines veiklas kartu su įvairiomis bendruomenėmis. Ši istorija, prasidėjusi dar 2023 metais, virto kur kas daugiau nei socialinės atsakomybės įgyvendinimu. Ji tapo prasminga draugyste tarp muziejaus, vaikų su negalia bei jų tėvų ir globėjų asociacijos „Mirabilia“ ir Kotrynos – jaunos moters, gyvenančios Alytuje, turinčios cerebrinį paralyžių, kuri sėdėdama vežimėlyje drąsiai veda ekskursijas lankytojams.
Veidai | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Idealios Kalėdos kiekvienam atrodo skirtingai – vieniems tai triukšminga šventė su draugais, kitiems tyla, žvakių šviesa ir jaukūs pokalbiai. Zodiako ženklai atskleidžia, ko iš tiesų trokštame per šventes ir kokia atmosfera leidžia jaustis laimingiausiems. Pažvelkime, kaip atrodo tobulos Kalėdos kiekvienam Zodiako ženklui.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Besiruošiant artėjančioms šventėms dairomasi ne tik į dovanas ar namų dekoracijas, bet ir į šventėms tinkamą aprangą. Stilistė pastebi, kad Kūčios, Kalėdos ir Naujieji metai diktuoja skirtingą aprangos nuotaiką – nuo santūraus elegantiškumo iki ryškesnių, drąsesnių sprendimų. Šių metų tendencijose susipina lietuviškas saikas, klasikinė estetika ir ryškesnės aprangos detalės, ypač laukiant Ugninio Arklio metų.
Laisvalaikis | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Idealios Kalėdos kiekvienam atrodo skirtingai – vieniems tai triukšminga šventė su draugais, kitiems tyla, žvakių šviesa ir jaukūs pokalbiai. Zodiako ženklai atskleidžia, ko iš tiesų trokštame per šventes ir kokia atmosfera leidžia jaustis laimingiausiems. Pažvelkime, kaip atrodo tobulos Kalėdos kiekvienam Zodiako ženklui.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Gruodžio 24-oji – šv. Kūčios.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0