PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 31 d. 16:51

Kėdainiuose paminėta Pasaulinė diena be tabako

Kėdainiai

Etaplius.LTŠaltinis: Kėdainių rajono savivaldybė


303086

Gegužės 31 dieną visame pasaulyje minima Pasaulinė diena be tabako, kitaip dar vadinama Pasauline nerūkymo diena.

Šiandien Narkotikų kontrolės komisijos narė (tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė) Daiva Mickevičienė kartu su Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistu Sauliumi Rosteika ir Kauno AVPK Kėdainių rajono policijos komisariato pareigūne Aušra Mickevičiene miesto gatvėse vykdė prevencinę priemonę, kurios metu šalia gydymo įstaigų, miesto parke ir kitose miesto viešosiose vietose bendravo su gyventojais apie rūkymo žalą sveikatai, nerūkymo zonas, esančias šalia miesto švietimo, sveikatos priežiūros įstaigų. Nerūkymo zonomis yra pripažintos vaikų žaidimo, sporto aikštės, autobusų stotelės (laukimo paviljonai).

Paradoksalu, bet paklausus jaunuolis paklaustas, kodėl rūko, dažniausiai atsako, kad jis nori atrodyti nepriklausomas ir vyresnis. O paklaustas suaugęs atsako, kad rūkydamas jaučiasi jaunesnis.

Šią dieną visuomenė supažindinama su rūkymo žala ir pasauline tabako epidemija.

Seniai nustatyta, kad rūkymas sukelia plaučių vėžio, širdies, kraujagyslių ligas. Įrodyta, kad nuolat būnant prirūkytoje aplinkoje, plaučiuose kenksmingų medžiagų nusėda daugiau, nei pačiam rūkant, ir rizika susirgti plaučių vėžiu padidėja apie 42 proc.

Svarbu paminėti, jog kenkia ne tik tiesioginis, aktyvus, bet ir pasyvus rūkymas (kvėpavimas šalia rūkančiųjų, prirūkytose patalpose).

Labai susimąstyti turėtų rūkantys tėvai, dėl kurių žalingų įpročių nukenčia vaikai.

Tai yra svarbus priminimas apie sveiką gyvenimo būdą ir galimybę atsisakyti šio žalingo įpročio. Jei esi rūkantis asmuo, galbūt ši diena yra puiki proga pabandyti atsisakyti rūkyti ir prisidėti prie sveikatos gerinimo visame pasaulyje!

Primenama, kad esantiems priklausomiems nuo nikotino žmonėms realią pagalbą dabar gali suteikti nacionalinė metimo rūkyti linija 1819. Į metimo rūkyti liniją, kuri oficialiai startavo šių metų vasario 6 d., jau paskambino 737 interesantų, daugelis jų jau išklausė visas 5 konsultacijas, pasirinko metimo rūkyti dieną. Svarbu, kad ryžtas mesti rūkyti būtų išsaugotas.

Administracinių nusižengimų kodeksas už tabako gaminių turėjimo ar vartojimo pažeidimus numato administracinę atsakomybę.