PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 24 d. 20:08

Kazlų Rūdos meras kritikuoja būsimo branduolinio atliekyno vietos paieškas, kalba apie kompensacijas

Kazlų Rūda

Spaudos konferencijos stop kadras

Greta PaulevičiūtėŠaltinis: mmm.lt


311156

Šiandien vykusioje spaudos konferencijoje Kazlų Rūdos meras kėlė klausimą dėl planuojamo branduolinio atliekyno, kurio viena iš galimų vietų – Kazlų Rūdos savivaldybė. Šiame atliekyne būtų laidojamos Ignalinos atominės elektrinės radioaktyviosios atliekos. Nors procesas planuojamas įgyvendinti po 50-ties metų, tačiau nerimaujama jau dabar.

„Mes nesužinojom, koks tai yra įsakymas, kas yra darbo grupės nariai, kas vadovauja šiai grupei, kodėl šioje grupėje nėra Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovų, kodėl šioje grupėje nėra aplinkosaugos organizacijų, žaliųjų organizacijų atstovų, nesužinojom, kiek yra vykusių posėdžių, kokie yra sprendimai, protokolai. Mes nesužinojome nieko“, – sako Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška

Taip pat, pasak jo, ši atliekų vieta neabejotinai turės neigiamos įtakos tos vietos turizmui, verslumui, ekologiniam ūkininkavimui. Meras ragina institucijas numatyti milijonę kompensaciją tam regionui, kuriame bus nuspręsta statyti objektą.

„Mes turėtume kalbėti apie kompensacinį mechanizmą. Kaip regionui, kuriame būtų įrengta atliekų vieta, kad ir už 50 metų, būtų atlyginta? Kokią kompensaciją regionas gautų savo patrauklumui didinti, turizmui, verslumui, gyventojų rekreacijai ir panašiai?“ – klausia meras.

Kazlų Rūdos meras sakė, kad 2022 metų pabaigoje kaip galimos atliekyno vietos buvo tiriamos 4 savivaldybės – Alytaus raj., Varėnos, Švenčionių ir Kazlų Rūdos, svarstant galimybę įrengti uždaro tipo atliekyną be išorinių statinių. Tačiau vėliau atranka išsiplėtė iki 31 savivaldybės, bet jau svarstant atviro atliekyno su statiniais galimybę. Iš naujai pateiktų 110 galimų atliekyno vietų 31 vieta jau atmesta, nepaaiškinant priežasčių, nepateikiant jokių išsamių ekspertizių, vertinimų.

„Toliau mes matome, kad tas projektas juda į priekį ir dirgina Lietuvos žmones. Mano galva, čia yra nesuvaldyta komunikacija ir tie žmonės, kurie dirba su projektu, turėtų tą komunikaciją sutvarkyti“, – sako konferencijoje dalyvavęs Seimo narys Giedrius Surplys

Politikai pabrėžė, kad planas galbūt ir nėra blogas ir nepaisant to, kad jis dar labai tolimas, kalbėti reikia jau dabar. Nes, anot Kazlų Rūdos savivaldybės mero, akivaizdžiai labai trūksta skaidrumo, viešumo, ekspertizių, argumentų, išvadų ir daug kitų dalykų.