Verslas | 7 MIN.

Kavinės-muziejaus „Traukinys M23“ savininkė Milena Platūkė: „Geram maistui reikia meilės“

Etaplius.lt
2024 m. vasario 5 d. 16:02
5dcafbdf18396e2905ac9cb4585e31455a43549ad464b3a95cdb62e58c54c92d

Nusprendę išgerti puodelį kavos ar suvalgyti mėgstamo pyrago gabalėlį užsukame į miesto centre ar jo prieigose įsikūrusią kavinę. Tačiau Alytuje pasimėgauti kava galima kiek neįprastoje vietoje – šalia Sveikatos tako, gamtos apsuptyje, stovinčiame traukinio vagone. Jame prieš kiek daugiau nei mėnesį kavinę-muziejų „Traukinys M23“ įkūrė Milena ir Mindaugas Platūkiai. Įdomu tai, kad čia galima pasimėgauti ne tik kvapnia kava ar Milenos gamintais desertais, bet ir apžiūrėti istorinę senajam geležinkeliui skirtą ekspoziciją.

Šalia šios jaukios kavinės-muziejaus akį traukia ir dar vienas ryškiai geltonas, nedidelis vagonas, kuriame jau kelerius metus veikia alytiškių ir miesto svečių pamėgta desertinė „Traukinys M23“. 

Traukinio vagonuose įkurta desertinė bei kavinė yra išsipildžiusi Milenos Platūkės svajonė, kurią ji kartu su vyru įgyvendino iš Vilniaus sugrįžusi į gimtąjį Alytų. 

Sostinėje Milena su šeima gyveno dvylika metų. Čia turėjo patinkantį darbą ir jaukius namus, tačiau bėgant laikui visgi nusprendė didmiesčio šurmulį iškeisti į gimtuosius kraštus.

„Nusprendusi grįžti į Alytų aš tarsi atkirtau visas šakas – Vilniuje atsisakiau gero kūrybinio darbo, kuriame galėjau visiškai save realizuoti“, – neslepia Milena ir prisipažįsta, jog nė kiek nesigaili priėmusi būtent tokį sprendimą.

Anot jos, Alytus – lankstus miestas, čia viskas lengvai pasiekiama. „Augindama vaikus ir gyvendama Vilniuje  aš tai puikiai supratau, – ir priduria: – Deimantų reikia ieškoti aplink save, nes dažniausiai jie yra ten, kur tu esi.“ 

Vaikystę prisiminus: kelias pas močiutę vedė per traukinio bėgius

Paklausta, kodėl kavinę nusprendė įkurti būtent traukinyje, Milena teigė, kad tokį sprendimą ji priėmė visai atsitiktinai. Kavinės-muziejaus savininkei labai patiko ir senoji Alytaus geležinkelio stotis, tačiau, kaip ji teigia, įsigyti ją pritrūko ryžto, o gal tiesiog nebuvo lemta. 

Po kurio laiko Milenos vyras Alytuje, prie gaisrinės, pastebėjo užsilikusį seną vagoną: „Mindaugas atsivežė mane prie jo ir sako: „Daryk iš tokio vagono kavinę.“ Idėja man pasirodė įdomi, tačiau tas vagonas nebuvo tinkamas, teko ieškoti kito ir mes jį greitai suradome. Tuomet aš išsirinkau vietą, kur jis gali stovėti, – prisimena Milena ir pasidalija vaikystės prisiminimais. – Turėjau  mylimą močiutę ir einant jos aplankyti man visuomet tekdavo pereiti traukinio bėgius. Būdama pas ją vos pamačiusi atvažiuojantį traukinį bėgdavau skaičiuoti jo vagonų. Taip ir skaičiuoti išmokau.“

Ko gero, ne šiaip sau Milenos atmintyje išliko prisiminimai apie traukinio vagonus. Šiandien traukinys, kuriame veikia kavinė-muziejus, jai reiškia labai daug. Kaip teigia M. Platūkė, nors traukinys klientams duris atvėrė visai neseniai, jame jau spėjo apsigyventi jos siela.

Kavinės-muziejaus savininkė neslepia, kad daugiau nei prieš mėnesį kavinės-muziejaus atidarymas kėlė daug jaudulio – įtampa sklandė ore, o atidarymo metu nepavyko išvengti nedidelių nesklandumų. Pačią pirmą dieną jungiant kavos aparatą staiga dingo elektra. Nerimą Milenai kėlė ir tai, kaip per pusvalandį ar valandą reikės pagaminti 30 ar daugiau patiekalų ir juos vienu metu patiekti klientams, tačiau kai be galo myli savo veiklą ir turi šaunių pagalbininkų – visi sunkumai įveikiami. Šiuo metu patiekalus pagaminti Milenai padeda trys darbuotojai.

„Man virtuvėje nereikia profesionalo. Aš noriu pati apmokyti žmogų, kad jis drauge su manimi tobulėtų. Virtuvėje matau tik kūrybišką žmogų, nes jeigu būsi nekūrybiškas – žlugęs reikalas“, – sako Milena ir priduria nemėgstanti kopijuoti kitose kavinėse gaminamų patiekalų. Anot jos, jeigu visuomet  žiūrėsi, kas ką gamina ir juos kopijuosi – būsi toks kaip visi, ji nori savitumo. 

Eksperimentai virtuvėje iki 4 val. ryto

Paklausta, kaip Milenos gyvenime atsirado konditerija, ji teigė, kad tai nutiko močiutės dėka. „Aš labai gerai prisimenu, kaip ji tai darydavo, kaip ji sukdavo karštą vaflį, kaip serviruodavo stalą – puodelius sudėdavo ant staltiesėlių ir kviesdavo prie jo ragauti ką tik iškeptų vaflių“, – prisimena ji.

Sugrįžusi į Alytų ir nusprendusi imtis verslo Milena pradėjo domėtis konditerijos mokymais. Netrukus  socialiniuose tinkluose rado informaciją apie tai, kad renkama aukšto lygio konditerių mokymų grupė. Vietų skaičius joje buvo ribotas, tačiau Milenai pasisekė – ji į ją pateko. Tuomet prasidėjo COVID-19. „Virtuvėje „žaidžiau“ su orkaite. Aš ištisai eksperimentuodavau ir bandydavau suprasti, kas yra ta konditerija, tad kartais miegoti nueidavau 4 val. ryto“, – pasakoja užsispyrimo nestokojanti alytiškė.

Tuo metu ji turėjo vienintelį norą – išmokti gerai kepti tortus. Anot Milenos, norėjosi, kad jie gražiai atrodytų ir būtų skanūs. Išpildyti šį norą nebuvo lengva – iš pradžių torto gamybos procesas užtrukdavo net ne vieną, o dvi dienas. „Šimtai padarytų klaidų, sugadintų kepinių, daug sugaišto laiko ir dar daugiau emocijų“, – neslepia M. Platūkė.

Tačiau, kai tortas pavykdavo, Milenai nesinorėdavo apsistoti ties tuo pačiu jo receptu. Ji visuomet norėjo eiti pirmyn – pati kurti receptus ir juos tobulinti. 

Tai M. Platūkė daro ir dabar. Štai visai neseniai Milena sukūrė naują desertą – žemuogių tortą, kurį šią vasarą siūlys paragauti kavinės klientams. Kodėl būtent žemuogių? Pasirodo, mintis sukurti šį išskirtinį saldumyną kilo laikraštyje perskaičius, kad kažkada seniai į Alytų žmonės atvykdavo paragauti populiaraus žemuogių deserto ir vėžių uodegėlių sriubos. Muziejaus-kavinės savininkę sudomino žemuogių desertas, jai buvo įdomu sužinoti, koks jis buvo, kokia jo forma, ar jis traškus, ar drėgnas.

O žemuogių deserto istorija buvo visai ne tokia, kokios Milena tikėjosi. Pasirodo, Alytaus miestą supančiuose pušynuose kiekvieną vasarą užderėdavo daug žemuogių, kurių iš aplinkinių miestų rinkti atvažiuodavo daugybė žmonių, o iš šių uogų pagaminto deserto Alytuje tiesiog nebuvo, tačiau Milenos neapleido mintis ir ji, įkvėpta perskaitytos istorijos, pati jį sukūrė. 

Prieš kurdama bet kokį desertą Milena pirmiausia jį nusipiešia, jeigu jis lieka tik mintyse – niekada nepasiteisina. Sukurti naują desertą kartais užtrunka mėnesį, o kažkada dieną ar dvi trukęs torto kepimo procesas, įgijus įgūdžių, gerokai sutrumpėjo – dabar M. Platūkė jį iškepa vos per 2–3 valandas.

„Jei sustosiu, sustos ir traukinys“

Prakalbus apie maisto gamybą Milena teigia, kad skanus maistas bus tik tada, jeigu jis bus gaminamas su meile.

Ji pastebi, kad žmonės į traukinį užsuka ne tik vedami smalsumo ir norėdami paragauti čia gaminamų patiekalų ar desertų, čia jie perka emociją: „Jiems patinka čia sėdėti, juk čia šilta ir jauku.“ 

Kartą, norėdama išsiaiškinti, ką į traukinį užsukantys klientai tikisi čia rasti ir kokią emociją jis neša, prisėdo šalia jų, pabendravo, pasiklausė pokalbių ir suprato, kad į kavinę užsukantys žmonės yra sentimentalūs ir vertinantys nuoširdumą. „Jie prisimena senus laikus ir nori paragauti to, kas buvo gaminama anksčiau – tarkime, pieno ir ledų kokteilio su obuolių sultimis“, – teigia kavinės-muziejaus savininkė. 

Mileną džiugina, kad pastaruoju metu kavinę-muziejų atranda vis daugiau žmonių. Išgerti puodelį kavos ar paragauti deserto savaitgaliais užsuka ne tik jauni žmonės, bet ir senjorai. 

Regis, Milenos verslo idėja pateisino lūkesčius, tad kavinės-muziejaus savininkė jau kuria planus vasaros sezonui. Tiesa, atskleisti, kokios saldžios naujienos klientų lauks tiek desertinėje, tiek ir kavinėje-muziejuje, kol kas nenori, o sau linki nesustoti. „Nes jeigu aš sustosiu, sustos ir traukinys“, – teigia Milena ir kviečia alytiškius bei miesto svečius savaitgaliais užsukti paragauti kavinėje-muziejuje gaminamų patiekalų ir  desertų.


Lietuva
Nuo šventinės silkės iki skubios pagalbos skyriaus: specialistas įspėja – per Kalėdas padaugėja sveikatos sutrikimų
Šventinis laikotarpis dažniausiai asocijuojasi su jaukumu, dovanomis bei laiku su artimaisiais, tačiau medikų statistika atskleidžia ir kitą pusę – per Kalėdas ir Naujuosius metus ligoninių priėmimo skyriai susiduria su gerokai išaugusiu nelaimių skaičiumi. Daugėja traumų, virškinimo sutrikimų ir psichologinių krizių, o šventės neretai baigiasi ne prie stalo, o skubios pagalbos skyriuje.
Aktualijos | 4 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0
2026 metų sausis atneš transformacijos ir naujų pradžių energiją. Kosmosas tarsi kvies mus iš naujo įvertinti savo prioritetus, susitelkti į vidinius išteklius ir būti nuoširdiems patiems sau. Tai metas, tinkamas planams tikslinti, kryptims peržiūrėti ir brandiems sprendimams priimti.
Horoskopai | 5 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0
Prieš pat laukiamiausias metų šventes Citadele Karaliaus Mindaugo taurėje (Citadele KMT) įvyks dar dvi ketvirtfinalio kovos.
Sportas | 6 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) primena vartotojams – nuo sausio keičiantis elektros ir gamtinių dujų tarifams, rodmenis būtina deklaruoti iki 2025 m. gruodžio 31 d. imtinai.
Lietuva | 2 MIN.
0
Kūčių vakaras bus debesuotas, tačiau orai išliks ramūs ir be žymesnių kritulių, teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) sinoptikas Tadas Kantautas. Tuo metu per abi Kalėdų dienas pragiedrulių taip pat nenusimato, tačiau truputėlį sustiprės vėjas.
Lietuva | 3 MIN.
0

Pakruojis
Pakruojis
Pakruojyje susitiko Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras Vladislavas Kondratovičius, Latvijos sumanaus administravimo ir regioninės plėtros ministras Raimonds Čudars bei Estijos regioninės plėtros ir žemės ūkio ministras Hendrikas Johannesas Terrasas.
Politika | 3 MIN.
0
Gruodžio 18 dieną įvyko Pakruojo rajono savivaldybės tarybos posėdis. Jame dalyvavo 20 tarybos narių. Posėdžio darbotvarkėje suplanuoti 35 klausimai. Prieš prasidedant klausimų svarstymui pasveikinti gruodžio mėnesį gimtadienius šventę Pakruojo rajono savivaldybės tarybos nariai Vida Remeikienė, Robertas Ašmanavičius ir Audrius Kazlauskas.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0
JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį paskelbė apie naują karo laivų klasę, kuri bus pavadinta jo vardu – tokia garbė paprastai suteikiama tik buvusiems šalies vadovams.
Pasaulis | 3 MIN.
2


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Kelmė
Šiauliai
Pirmadienį du jaunus vyrus, su savimi turėjusius galimai narkotinių medžiagų, sulaikę Kelmės rajono policijos komisariato pareigūnai praneša vakare sulaikę ir dar vieną.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Pirmadienį Šiaulių mieste ir rajone policijos pareigūnai nutraukė dviejų vairuotojų keliones. Abiejų girtumai viršijo dvi promiles, o vienam nedaug trūko iki sunkaus girtumo laipsnio.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Ankstų pirmadienio rytą Naujojoje Akmenėje sulaikytas neblaivus vairuotojas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Pirmadienį vienoje centrinės Šiaulių dalies sankryžoje laikinai neveikia šviesoforas. Apie tai vairuotojus ir kitus eismo dalyvius perspėja bendrovė „Šiaulių šviesa“.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Artėjant Kalėdoms Lietuvos gyventojai nesvajoja nei apie egzotines salas, nei apie snieguotas Šveicarijos slidinėjimo trasas – dažnas ruošiasi Kalėdas sutikti namuose ar lankant artimuosius. Atlikta apklausa Baltijos šalyse atskleidė, kad namuose per šventes planuoja likti 71 proc. apklaustų lietuvių, 76 proc. latvių ir net 81 proc. estų.
Gatvė | 3 MIN.
0
Baigiantis metams Pakruojyje atnaujintas dar vienas kiemas. Atsinaujinusia infrastruktūra džiaugiasi P. Mašioto g. 41 daugiabučio namo gyventojai. Čia pilnai sutvarkytas šalia namo esantis kiemas, naujai įrengtas šaligatvis.
Gatvė | 2 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
2025 metų Šiaulių rajono sporto apdovanojimų šventė sukvietė rajoną garsinusius sportininkus, trenerius, sportą mylinčius kuršėniškius ir miesto svečius. Šie apdovanojimai vyksta jau dešimtą kartą. Geriausius sportininkus, trenerius, komandas ir nominacijų nugalėtojus pagal pateiktas paraiškas renka Šiaulių rajono savivaldybės Sporto taryba.
Sportas | 3 MIN.
0
Gruodžio 16 d. laisvasis mokytojas Valerijus Belovas organizavo plaukimo varžybas mokiniams, kurie lanko trenerio neformaliojo vaikų švietimo programą „Mokymas plaukti“. Varžybose mokiniai buvo suskirstyti į penkias amžiaus grupes ir rungtyniavo 25 m bei 50 m nugara rungtyse. Mokiniai pasiekę geriausius rezultatus buvo apdovanoti medaliais ir taurėmis, o visi dalyviai saldžiomis dovanėlėmis. Mažiausiems plaukikams apdovanojimus įteikė kandidatė į plaukimo meistrus Ugnė Takuševičiūtė.
Sportas | 2 MIN.
0


Radviliškis
Pakruojis
Po truputį namai, gatvės, miestai prisipildo kalėdinės dvasios ir jaudinančio šv. Kalėdų laukimo. Šis nuostabus reiškinys neaplenkė ir Lizdeikos gimnazijos, kurioje nuolat puoselėjamos gražios tradicijos padėti kitiems ir skiriamas didelis dėmesys empatijos ugdymui. Empatiški žmonės moka atpažinti kito žmogaus emocijas, nuotaikas bei parodyti, kad supranta, ką jaučia kitas žmogus. Kasmet, artėjant gražiausioms metų šventėms, gimnazijoje vyksta tradiciniai labdaros renginiai. Vienas iš jų – kalėdinė mugė „Parduok kalėdinę nuotaiką“.
Jaunimas | 3 MIN.
0
Tai buvo vakaras, kupinas šviesos, emocijų ir jaunų talentų. Ačiū visiems, kurie buvo kartu ir kūrė šią ypatingą šventę – jauniesiems talentams, laureatams, svečiams, žiūrovams ir visiems prisidėjusiems prie renginio. Jūsų energija, šypsenos ir palaikymas pavertė šį vakarą tikru žvaigždžių spindesiu!
Jaunimas | 2 MIN.
0
Radviliškis
Pakruojis
Gruodžio 19 dieną Pociūnuose vyko adventinis padėkos vakaras „Ant angelo sparnų gerumas supas“. Į šventę atvyko Pakalniškių seniūnijos seniūnas Tomas Žukaitis. Renginį pradėjo Pociūnų kultūros namų pop grupė „Spindulėlis“. Su advento papročiais supažindino ir šventinę nuotaiką kūrė Šeduvos kultūros ir amatų centro folklorinis ansamblis „Melnyčia“.
Kultūra | 2 MIN.
0
Adventas – tai magiškas laikotarpis, pripildytas stebuklų, jaukumo, nuoširdumo bei susitikimų. Būtent toks – jaukus ir nuoširdus rytmetis šiandien sukvietė Pakruojo rajono ugdymo įstaigų vadovus pabendrauti, aptarti įvykusius darbus bei ateities planus.
Mokslas | 3 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Šiemet šventinis laikotarpis dovanoja ilgiau trunkantį laisvadienių laikotarpį, todėl natūralu, kad daug gyventojų savo namus paliks ilgesniam laikui – išvyks pas artimuosius, keliaus arba tiesiog praleis daugiau laiko ne namuose. Apsaugos ekspertai ir policija įspėja: būtent tokios dienos tampa aktyviu sezonu vagims, kurie pastaruoju metu elgiasi įžūliau ir veikia žaibiškai. Prie dažnesnių incidentų prisideda ir gyventojų šventinė skuba bei išsiblaškymas.
Namai | 5 MIN.
0
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Alytus
Šakynos bendruomenėje gyvenimas verda. Tai paliudija ir Gabrielė Kreimerytė – tikra Šakynos bendruomenės siela. Mergina čia gimė, užaugo, o baigusi studijas nusprendė grįžti ir įsikurti savo gimtojoje vietoje. Gabrielė sako dažnai išgirstanti klausimą “Kodėl taip myli Šakyną?“. Atsakymas labai paprastas – vertybes formuoja šeima, o visa Gabrielės šeima širdį atiduoda Šakynai.
Veidai | 4 MIN.
0
Lietuvos nacionalinis muziejus jau kelerius metus kuria edukacines veiklas kartu su įvairiomis bendruomenėmis. Ši istorija, prasidėjusi dar 2023 metais, virto kur kas daugiau nei socialinės atsakomybės įgyvendinimu. Ji tapo prasminga draugyste tarp muziejaus, vaikų su negalia bei jų tėvų ir globėjų asociacijos „Mirabilia“ ir Kotrynos – jaunos moters, gyvenančios Alytuje, turinčios cerebrinį paralyžių, kuri sėdėdama vežimėlyje drąsiai veda ekskursijas lankytojams.
Veidai | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Ne vienas Kūčių ar Kalėdų išvakarėse pastebi, kad šventinis stalas – dar ne iki galo sustyguotas. Tačiau panikuoti nereikia, nes net ir per trumpą laiką galima pasigaminti skanių ir šventiškų patiekalų. Tereikia rinktis paprastesnius, greičiau paruošiamus receptus, kurie būtų nebrangūs ir lengvai pagaminami. Į pagalbą skuba žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“, kviesdamas pasigaminti tris greitus ir nebrangius patiekalus šventiniam stalui.
Virtuvė | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
2026 metų sausis atneš transformacijos ir naujų pradžių energiją. Kosmosas tarsi kvies mus iš naujo įvertinti savo prioritetus, susitelkti į vidinius išteklius ir būti nuoširdiems patiems sau. Tai metas, tinkamas planams tikslinti, kryptims peržiūrėti ir brandiems sprendimams priimti.
Horoskopai | 5 MIN.
0
Gruodžio dvidešimt trečioji – 357-oji metų diena (antroji 51-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 9 dienos.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Ne vienas Kūčių ar Kalėdų išvakarėse pastebi, kad šventinis stalas – dar ne iki galo sustyguotas. Tačiau panikuoti nereikia, nes net ir per trumpą laiką galima pasigaminti skanių ir šventiškų patiekalų. Tereikia rinktis paprastesnius, greičiau paruošiamus receptus, kurie būtų nebrangūs ir lengvai pagaminami. Į pagalbą skuba žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“, kviesdamas pasigaminti tris greitus ir nebrangius patiekalus šventiniam stalui.
Virtuvė | 5 MIN.
0