PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 16 d. 08:12

Kauno rajone šurmuliavo Žolinės: muzika, tradicijos ir bendrystė sujungė vietos bendruomenes

Kaunas

Etaplius.LTŠaltinis: Kauno rajono savivaldybė


314177

Pastarąsias dvi dienas Kauno rajone įvairiose vietose vyko įspūdingos Žolinės šventės, sujungusios vietos bendruomenes ir jų svečius įvairiuose renginiuose, kupinuose tradicijų, muzikos ir džiaugsmingos bendrystės.

Taurakiemio seniūnijoje, Žolinių šventė (jų išvakarėse) buvo surengta pirmąjį kartą. Tai – Dobilijos bendruomenės dovana vietos gyventojams. Čia susirinkusieji mėgavosi koncertu, kuris tapo pagrindiniu renginio akcentu. Tai buvo puiki proga gyventojams pabendrauti, susipažinti ir kartu paminėti šią svarbią šventę. Renginyje apsilankę Kauno rajono savivaldybės vicemeras Antanas Nesteckis ir administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius džiaugėsi, kad nuo šiol Piliuona turi dar vieną vasaros šventę bendruomenei: iki šiol čia buvo skambiai švenčiamos Joninės, o šįkart gimė nauja graži tradicija susiburti Žolinėms.

Taip pat, trečiadienio vakare, Tado Ivanausko Obelynės sodyboje, įvyko ypatingas Žolinių renginys, pritraukęs per 150 atlikėjų iš 10 tautinių ansamblių. Renginį papuošė garsi lietuvių liaudies folkloro dainininkė Veronika Povilionienė, kuri su kitais dalyviais dalijosi ne tik dainomis ir muzika, bet ir šilta draugyste. Šventės dalyviai taip pat galėjo grožėtis didžiule tradiciniais raštais austų lovatiesių ir altoriaus uždegimų kolekcija. Nors toks renginys čia vyko tik antrą kartą, čia apsilankęs Š. Šukevičius palinkėjo, kad tokia tradicija čia gyvuotų dar dešimtis metų.

Kaip ir kasmet, Žolinės šventė Pažėruose pritraukė gausų būrį vietos bendruomenės narių ir svečių. Šio krašto gyventojams ši šventė turi ypač gilias tradicijas. Šventės metu tikintieji į Pažėrų bažnyčią nešė įvairių žolynų, gėlių, javų varpų ir kitų derliaus vaisių puokštes, kurios po Šv. Mišių buvo šventinamos. Tai simbolizuoja dėkingumą už gamtos dovanas ir prašymą Dievo palaiminimo kitų metų derliui. Pažėrų Žolinės visada pritraukia nemažą tikinčiųjų skaičių, ne tik iš aplinkinių vietovių, bet ir iš toliau. Po Šv. Mišių organizuojami įvairūs kultūriniai ir bendruomeniniai renginiai – mugės, koncertai, pasirodymai. Šventinė nuotaika subūrė žmones, suteikė progą pasidalinti džiaugsmu, pabendrauti ir dar labiau sutvirtinti bendruomeninius ryšius.

Tuo tarpu Vilkijos apylinkių seniūnijoje, Saulėtekiuose, Žolinės šventė buvo švenčiama jau 10-ąjį kartą, ir ji nustebino ypatingu fiziniu aktyvumu. Be Šv. mišių ir koncerto, vietos gyventojai dalyvavo įvairiose sportinėse rungtyse, tarp kurių vyko ir 3x3 krepšinio turnyras, kurio pagrindinis prizas buvo Vilkijos apylinkių seniūno Arūno Bačiūno taurė. Šventėje dalyvavęs Kauno rajono vicemeras Paulius Visockas pabrėžė, kad nei vienas kraštas nebūtų toks gyvas be vietos bendruomenės indėlio ir dėkojo susirinkusiems, ne tik už dalyvavimą šventėje, bet ir aktyvumą sprendžiant bendruomenės rūpesčius.

Kauno rajonas dar kartą įrodė, kad moka švęsti šventes, o Žolinės – tai ne tik religinis įvykis, bet ir kupinas tradicijų, kultūros ir bendruomenės dvasią stiprinantis renginys.