PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Balandžio 24 d. 08:06

Kauno rajone plečiasi švediško stalo maitinimo modelį įsidiegusių mokyklų tinklas

Kaunas

Etaplius.LTŠaltinis: Kauno rajono savivaldybė


299135

Prie 20 savitarnos aptarnavimo modelį taikančių Kauno rajono mokyklų prisijungė ir Babtų gimnazija. Moderniai pasikeitusią valgyklą, išskirtinį „švedišką stalą“ bei atnaujintą valgiaraštį išbandyti atvyko vicemerė Raminta Popovienė, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Žydra Narbutienė ir Babtų seniūnas Gediminas Pupinis.

„Šiandien būdama šioje gražioje valgykloje prisiminiau prieš 10 metų vykusį vizitą Švedijoje, kur su Kauno rajono mokyklų virėjų komanda pirmą kartą pamatėme, kas yra tas „švediško stalo“ principas. Tada man labai gerai įstrigo švedų virėjo žodžiai, kad mokinių pietų pertrauka yra skirta pailsėti, sukaupti energiją ir pabendrauti mokyklos restorane. Nuo tada žingsnis po žingsnio bandėme parodyti, kad ir Lietuvoje gali būti taip, kaip ir Skandinavijos šalyse“, – apie savitarnos maitinimo modelio pradžią Kauno rajono mokyklose pasakojo Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė, atsakinga už maitinimo organizavimą švietimo įstaigose Žydra Narbutienė.

Pilotinis savitarnos stalo projektas pradėtas 2017 m., kai Sveikatos apsaugos ir Švietimo, mokslo ir sporto ministrai pasiūlė Kauno rajono savivaldybei priimti iššūkį – įdiegti naujas priemones, keičiant maisto kultūrą, taikant mokinių savitarnos aptarnavimo modelį. Projekto rezultatai pateisino lūkesčius, todėl šiandien pilno ar dalinio aptarnavimo tipo „švediški stalai“ veikia 20 Pakaunės mokyklų.

„Labai džiugu, kad šis maitinimo modelis iš tiesų pasitvirtino. Matome, kad moksleiviams patinka patiems rinktis maistą, porcijos dydį, taip po truputį ugdoma valgymo kultūra ir iššvaistome mažiau maisto. Per 7 metus skirtingose mokyklose maisto švaistymas sumažėjo nuo 50 iki 80 proc. Džiaugiamės, kad jūsų bendruomenė prisijungė prie šio proceso ir nuo šiol maitinsitės dar moderniau bei kokybiškiau“, – kalbėjo vicemerė Raminta Popovienė.

Babtų gimnazijos direktorė Renata Liagienė pristatydama pokyčius pabrėžė, kad atnaujinamas ne tik valgyklos aplinkos ar maitino modelis: „Kartu su „švedišku stalu“, mes visiškai keičiame ir valgiaraštį. Šiandien jau turime vieną patiekalą, pagamintą augaliniu pagrindu. O nuo kitos savaitės startuosime su nauju valgiaraščiu, kur tarp įprastų patiekalų, pamatysite ir visiškai naujų“.

Kauno rajono mokyklos pirmosios šalyje įdiegė švediško stalo principą, o vaikų maitinimo organizavimas jau ne vienus metus pateikiamas kaip sektinas pavyzdys šalies ugdymo įstaigose.