REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 29 d. 08:08

Kauno rajonas – tarp lyderių civilinės saugos srityje

Kaunas

Etaplius.LTŠaltinis: Kauno rajono savivaldybė


302701

Antradienį Kauno rajone lankėsi Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Vienas svarbiausių vizito tikslų – kartu su Kauno rajono savivaldybės meru Valerijumi Makūnu aptarti civilinės saugos stiprinimo klausimus. Lankydamasi Kauno rajone ministrė A. Bilotaitė susitiko ir su Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Garliavos komanda bei pareigūnų bendruomene, apsilankė Lietuvos policijos mokykloje, taip pat dalyvavo civilinės saugos pamokoje Garliavos Juozo Lukšos gimnazijoje.

„Noriu pasidžiaugti, kad Kauno rajonas demonstruoja lyderystę civilinės saugos srityje. Esate viena iš 18 savivaldybių, jau pasiekusių VRM nustatytą tikslą – čia parinktos ir paženklintos 399 priedangos, kuriose oro pavojaus atveju pasislėptų apie 45,5 proc. šio krašto gyventojų“, – teigė ministrė A. Bilotaitė.

Susitikimo metu ministrė su savivaldybės vadovais aptarė priedangų parinkimo klausimus, pristatė naujausią civilinės saugos stiprinimo ir plėtros programą, akcentavo gyventojų informavimo svarbą bei būtinybę atnaujinti ekstremaliųjų situacijų valdymo, evakuacijos planus.

Meras Valerijus Makūnas svečiams pristatydamas savivaldybę pasidžiaugė, kad Kauno rajonas jau ne vienerius metus patenka tarp saugiausių savivaldybių šalyje.

„Gerų rezultatų pasiekiame dėka glaudžios ir ilgametės partnerystės su policija, priešgaisrine saugos tarnyba bei socialiniais partneriais“, – kalbėjo meras.

Kauno rajono savivaldybė kartu su policija bendradarbiauja beveik dešimtmetį ir vykdo bendrą prevencinę programą „Saugus Kauno rajonas“. Per visą bendradarbiavimo laikotarpį savivaldybė nupirko ir policijai perdavė labai daug inovatyvios įrangos ir priemonių, kurios policijai leidžia operatyviau ištirti nusikaltimus, užkirsti jiems kelią, padėti žmonėms.

Kartu su Kauno rajono priešgaisrine tarnyba savivaldybėje yra parengta Gaisrų prevencijos programa, kurioje numatytos priemonės gaisrų ir žuvusiųjų gaisruose skaičiaus mažinimui. Seniūnijose vykdomos prevencinės akcijos „Padėk artimui“, „Saugūs namai“, „Būk budrus – išvenk gaisro!“. Šiais metais šių akcijų metu jau aplankyta 418 būstų, įrengti 99 dūmų jutikliai. Prevencinė akcija „Padėk artimui“ vykdoma gyventojų būstus lankant kartu socialiniais darbuotojais.

Meras V. Makūnas džiaugiasi ir gražia partneryste ir su Lietuvos policijos mokykla (LPM), įsikūrusia Alšėnų seniūnijoje, Mastaičiuose. Su šia įstaiga savivaldybė yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį, leidžiančią naudotis sporto infrastruktūromis: LPM naudojasi Mastaičių baseinu ir kita baseino sporto infrastruktūra, tuo tarpu Kauno rajono sporto mokyklos bendruomenė naudojasi policijos mokyklos sporto, dziudo ir treniruoklių salėmis, lauko sporto aikštynais ir kita sporto infrastruktūra. Taip pat meras mato galimybę ateityje drauge statyti ir stadioną.

VRM Projektų ir kokybės valdymo skyriaus vyresnioji patarėja Dr. Eglė Vileikienė susitikimo metu pristatė kaip Kauno apskrityje gyventojai vertina viešąjį saugumą, teisėsaugos institucijas ir pasiruošimą stichinėms nelaimėms. 2023 m. rugsėjo-lapkričio mėn. vykdyta apklausa parodė, kad šiame krašte policija pasitiki 83% gyventojų, Valstybine priešgaisrine gelbėjimo tarnyba – 93%, Bendruoju pagalbos centru – 88%, o Valstybės sienos apsaugos tarnyba – 71%.

Dr. E. Vileikienė pristatė, kad 61% Kauno apskrities gyventojų žinotų, kaip elgtis ekstremaliosios situacijos metu, tuo tarpu visoje Lietuvoje šis rodiklis mažesnis – 52%. Taip pat, palyginus su visais Lietuvos gyventojais, Kauno regiono žmonės pozityviau vertino savo žinias kaip reikėtų elgtis evakuacijos, gaisro bei stipraus vėjo atvejais. Pasidžiaugta ir tuo, kad šio krašto gyventojai dažniau nei visos šalies nurodė turintys dūmų detektorius, rūsius pritaikytus slėptuvėms, taip pat didesnė jų dalis moka naudotis gesintuvu.a



REDAKCIJA REKOMENDUOJA